På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Ryska ungdomar som bussats in från den närliggande ryska staden Belgorod skanderar framför Kharkivs stadshus efter att man attackerat den fredliga Majdandemonstrationen. Foto: Pavel Sharudin

Kharkivpastor: ”Be för enhet i hela Ukraina”

I den östra delen av Ukraina är motsättningarna mellan västvänliga och ryskvänliga ukrainare som tydligast.Världen idag har pratat med Pavel Sharudin, pastor i en frikyrka i staden Kharkiv, en halvtimmes bilväg från gränsen mot Ryssland.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 mar 2014

Pavel Sharudin arbetar som pastor i församlingen Livets ord i Kharkiv. En stad som även den sargats av den senaste tidens oroligheter.
Pavel berättar att sedan demonstrationerna på Majdantorget i Kiev tog fart i december har polariseringen i Kharkiv ökat markant. Det har blivit tydligare vilken sida folk står på, menar han och förklarar att det också är något av en klassfråga. Detta i en stad som ligger i en av Ukrainas tungt industrialiserade regioner.
– De flesta av dem som vill ha starkare band med Ryssland är vanliga arbetare, och bland de västvänliga märks affärsmän, akademiker och personer ur medelklassen, säger Pavel.

Den senaste veckan har varit mycket turbulent i staden. I och med Kievregeringens fall arrangerade guvernören i Kharkivregionen en konferens där han bjöd in guvernörer från flera ukrainska och ryska regioner för att tillsammans planera en separation från Ukraina.
Tiotusentals, en del menar upp emot 50 000, västvänliga demonstranter marscherade till platsen för mötet och lyckades stoppa det.
På lördagen kom det plötsligt ett tjugotal bussar från Ryssland med ungdomar som tillsammans med några pro-ryska Kharkivbor attackerade folkmassan.
– Över hundra personer fick läggas in på sjukhus med brutna näsor och revben, berättar Pavel Sharudin som kom till platsen strax efter attacken.
– Det var blod överallt och ambulanserna körde fram och tillbaka. Samtidigt skrek berusade ryska ungdomar: "Var är maydanfolket? Ta hit dem så ska de få sitt straff!", säger Pavel.
Enligt honom var det den förre guvernören och Kharkivs borgmästare som beställde busslasterna från den ryska staden Belgorod, 60 kilometer från Kharkiv.
– Ungdomarna var idrottare varav de flesta sysslar med olika kampsporter. De kom med slagträn och pinnar och gick till attack mot folket. De gick på alla med ukrainska symboler eller EU-flaggor.

Hemma i församlingen har Pavel Sharudin medvetet varit försiktig med att uttala sig för eller emot någon av sidorna och han konstaterar att även de präster och pastorer som fanns med på Majdantorget i Kiev valde att ägna sig åt förbön för situationen och inte ta politiska ställningstaganden.
– Samhället här i Kharkiv är så delat och polariserat. I min församling skulle jag aldrig kunna tala öppet med vad jag tänker. Det skulle helt enkelt splittra församlingen och därför kan jag som pastor inte göra politiska uttalanden, förklarar Pavel.
Bland flera scenarier finns det om ett delat Ukraina där den östra och södra delen på något sätt ansluter sig till Ryssland och övriga Ukraina närmar sig Europeiska unionen.
Oavsett vad som händer tror Pavel att det får begränsad effekt för kyrkorna på orten.
– Förmodligen skulle en del välja att flytta till den ukrainska delen av landet och det skulle komma att orsaka en delning i församlingarna, säger han.
– Bästa scenariot är ändå att man accepterar situationen, ändrar inställning och lär sig leva med det, säger Pavel och konstaterar att det finns gott om frikyrkor även i Ryssland som man kan samarbeta med.
– Det kommer inte bli några större problem.

När jag nämner om Världen idag och Sverigebönens upprop inför fastan om att be tre minuter varje dag för Ukrainakrisen, blir han glad och delar gärna med sig av några böneämnen.
– Först av allt ber jag er givetvis att be att det inte blir krig. För det andra för enhet i hela Ukraina, både territoriellt och socialt. Att folket i öster kan bli mer enade med den västra delen och dela gemensamma värden och gemensam kultur.
– För det tredje så behövs det en reformation i både regionala och nationella regeringsorgan med nya strukturer.
– Till sist: be om ett nytt Ukraina med europeiska värderingar.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se


Fakta.
Kharkiv

Kharkiv är Ukrainas näst största stad med runt 1,4 miljoner invånare. Den har en viktig plats i Ukrainas historia och blev huvudstad i mitten av 1700-talet. I början av 1800-talet grundades stadens universitet och i och med industrialiseringen kom det att bli även en viktig industristad.

Under revolutionen 1905 förekom det våldsamma upplopp i staden som då var ett starkt fäste för den ukrainska nationella rörelsen.

I dag är staden fortfarande ett viktigt kulturcentrum och en av huvudorterna för mekanisk tillverkning.

"Först av allt ber jag er givetvis att be att det inte blir krig", säger Pavel Sharudin, pastor, Kharkiv. Foto: Privat

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier