Förpackningar

Ketchuppåsar och små schampo­flaskor kan stoppas av EU

För miljöns skull kan vissa plastförpackningar och små schampoflaskor komma att förbjudas.

Säg adjö till den lilla schampoflaskan på hotellrummet och ketchuppåsen på restaurangen. EU väntas nämligen stoppa vissa förpackningar. 

Publicerad Uppdaterad

Plastsugrör och engångsbestick i plast är nästintill ett minne blott i Sverige. Nu kan vissa förpackningar snart vara på väg att gå samma öde till mötes. EU-kommissionen har nämligen lagt förslag om nya bestämmelser för förpackningar och förpacknings­avfall. 

Otaliga branscher och medlemsländer har haft allehanda synpunkter på vad som borde vara med eller inte när det handlar om att minska avfallet och satsa mer på återvinning. 

Frankrike har exempelvis kämpat för att få behålla den lilla träförpackning som Camembertosten förvaras i. Och Sverige har stridit för kartongen.

Under måndagen enades EU-ländernas miljöministrar – med statssekreterare Daniel Westlén som vikarie för klimat­minister Romina Pourmokhtari (L) – om sin syn på förslaget. Bland det som lades till i sista stund är en möjlighet för dem som tillverkar eller distribuerar dryckes­förpackningar att gå samman i pooler för att uppfylla återanvändnings­kraven.

I klartext är det till för att lugna bryggeri- och livsmedels­branschen som oroats över att de nya reglerna skulle tvinga fram ett ändrat pantsystem.

Små schampoflaskor.

– Vi ser att vi har goda förutsättningar att behålla vårt pantsystem så som det fungerar, säger Westlén.

Något som försvinner är däremot vissa engångsplast­förpackningar i miniformat, som till exempel de små schampo- eller tvålflaskor som hittas på hotellrum, eller ketchup- och majonnäs­påsar på restauranger.

Härnäst väntar nu kompromiss­förhandlingar mellan medlems­länderna och EU-parlamentet, som enades om sin syn på saken i november.

Nya förpackning­sregler i EU

Här är några av delarna i EU-kommissionens förslag från november 2022 om att minska mängden förpackningar:

  • Obligatoriska krav på påfyllnings­bara och återvinnings­­bara förpackningar.
  • Maxkrav på hur mycket tomrum som får finnas i förpackningar som beställs via nätet.
  • Förbud mot vissa former av ”onödiga förpackningar”.
  • Obligatorisk komposterings­­möjlighet för vissa förpacknings­­typer.
  • Obligatorisk pantsystem för plast­flaskor och aluminium­­burkar.
  • Märkning av alla förpackningar för att underlätta sopsortering, med samma märkning på sopsorterings­­lådorna.
Powered by Labrador CMS