Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

KD:are avbröts i tal – fick inte citera Bibeln

När gruppledaren för Kristdemokraterna i Sundbyberg läste upp en bibelvers under sin julhälsning till kommunfullmäktige och allmänheten, blev han avbruten av den socialdemokratiska fullmäktigeordföranden.

– Vi måste måna om det sekulära, kommenterar hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 09:00, 23 dec 2021

Det var under årets sista kommunfullmäktigesammanträde i Sundbybergs kommun i måndags som mötet traditionsenligt avslutades med att gruppledarna fick framföra julhälsningar till kollegor, kommunanställda och allmänheten.

Mötet, som hölls digitalt, sändes på Sundbybergs kommun-tv och går att se i efterhand på nätet.

Medan de olika gruppledarna önskade god jul och gott nytt år, och passade på att tacka för året som gått, passade också vissa på att skicka med lite andra budskap.

Socialdemokraten och sverigedemokraten uppmanade båda till vaccinering, centerpartisten till att köpa julklappar av lokala handlare, och vänsterpartisten läste en längre socialistisk vinterdikt på rim.

Kristdemokraten Paulos Abraha påminde i stället om julens kristna budskap och uppmuntrade till framtidstro. Han riktade sig också till de som är ofrivilligt ensamma, som han uppmanade att be om hjälp. Han förklarade vidare att de är älskade och värdefulla för den de är, och citerade Jesaja 41:10, som han kallade för en ”tidlös uppmaning”:

– Var inte rädd, för jag är med dig. Se dig inte ängsligt om, för jag är din Gud. Jag styrker dig, återgav Abraha.

Men då blev han avbruten av den socialdemokratiska kommunfullmäktigeordföranden Christina Fjellström.

– Paulos, jag hoppas att du vill önska oss god jul och så, men vi har många religioner att ta hänsyn till, så jag önskar att du fortsätter med din hälsning till oss andra, sade hon.

– Absolut, svarade Abraha, och avslutade sitt jultal.

Världen idag ringde upp både Abraha och Fjellström för att höra vad de tänker om detta ”julhälsningsintermezzo”.

– Jag blev inte arg eller illa berörd eller så, men det är klart att man tyckte att det var lite lustigt att bli avbruten. Jag kan tycka att vi är inne i juletiden och man kan inte sticka under stol med att den är en kristen högtid, säger Abraha.

Christina Fjellström, som har varit ordförande för kommunfullmäktige i Sundbyberg i elva år, har ett annat perspektiv.  

– Jag uppfattade ju att han höll en slags religiös betraktelse och Sundbybergs kommun är ju en sekulär organisation. Han pratade ganska länge också. Och vi måste måna om det sekulära, säger hon till Världen idag.

Jag blev inte arg eller illa berörd eller så, men det är klart att man tyckte att det var lite lustigt att bli avbruten.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier