– Näringslivet i Israel har utvecklats mycket de senaste åren och nu vill vi Kristdemokrater se en nystart vad gäller handeln och relationen vad gäller relationen och handeln med Mellanösterns enda demokrati, säger Sofia Damm, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Tillsammans med partiets näringspolitiska talesperson, Penilla Gunther, hade hon bjudit in bland andra Roberth Friedman, som företräder det israeliska näringsdepartementet vid Israels ambassad i Stockholm, för att tala om vad de ser som en outnyttjad potential.
– Det som man ser på den israeliska sidan är att det saknas en ömsesidighet. Trots att Israel är en prioriterad marknad för Sverige saknas det politiska beslut och funktioner som kan möjliggöra en ökad handel, säger Sofia Damm.
– Det är särskilt allvarligt i ett läge där stora delar av världen tar till sig av Israels högteknologiska innovationer. Samtidigt borde Sverige och Israel som relativt små nationer, med tonvikt på teknologi och start-upföretag, kunna samverka och även förhindra att goda idéer köps upp av exempelvis USA.
Sveriges export till Israel uppgick förra året till 3 miljarder kronor, med en import på drygt 1,2 miljarder kronor. Men enligt experter är siffrorna inte exakta, säger Sofia Damm.
– Det finns många produkter där idén eller beståndsdelarna kommer från Israel, inte minst inom försvaret. Men jag är inte så säker på att regeringen är angelägen om att redovisa det öppet.
Det Sofia Damm framför allt vill råda bot på är att Sverige i dag inte kontinuerligt främjar handeln på plats i Israel, även om man just har placerat en så kallad innovationsscout i Tel Aviv.
Hon jämför med Iran, som inte är ett prioriterat land för svensk handel, men där halvstatliga Business Sweden nyligen öppnat ett handelskontor.
– Och det medan förbindelserna med den prioriterade staten Israel sköts från Business Swedens Europakontor i Wien, säger Sofia Damm.
Till en del tror hon att den bristande samordningen kring svensk-israelisk handel har med Sveriges politiska fnurra med Israel att göra.
– Det är klart att det är problematiskt när vare sig Sveriges utrikesminister eller UD:s särskilda sändebud för Mellanöstern får träffa israeliska regeringsföreträdare, säger hon.
– Man har nog sett Israel som känsligt också affärsmässigt – inte så att affärer inte pågår, eller att inte många företag ser den enorma potentialen. Men politiken svarar helt enkelt inte upp.
Grunden för Sveriges överenskommelser med Israel på handelsområdet finns i associeringsavtalet mellan EU och Israel, vilket trädde i kraft 2000. Men handeln påverkas även av den EU-lagstiftning som rör produkter från israeliska bosättningar.
– Handeln med Israel är en laddad fråga. Men om Israel finns med på Sveriges prioriterade lista så måste man ju följa upp det med politiska beslut som främjar handeln och tar hänsyn till alla olika aspekter, säger Sofia Damm.