Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Solenergi utvecklas i Negev-öknen. Kristdemokraterna vill haka på det dynamiska israeliska näringslivet och öka handeln mellan Sverige och Israel. Foto: Oded Balilty/AP Photo/TT

KD vill se mer svensk handel med Israel

Vad krävs för att utveckla handelsutbytet mellan Sverige och Israel, och vilka handelshinder behöver lösas? Det var ett par av frågorna på dagordningen när Kristdemokraterna bjöd in till ett samtal i riksdagen om handeln med Israel.

Nyheter · Publicerad 16:15, 25 jun 2018

– Näringslivet i Israel har utvecklats mycket de senaste åren och nu vill vi Kristdemokrater se en nystart vad gäller handeln och relationen vad gäller relationen och handeln med Mellanösterns enda demokrati, säger Sofia Damm, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Tillsammans med partiets näringspolitiska talesperson, Penilla Gunther, hade hon bjudit in bland andra Roberth Friedman, som företräder det israeliska näringsdepartementet vid Israels ambassad i Stockholm, för att tala om vad de ser som en outnyttjad potential.

– Det som man ser på den israeliska sidan är att det saknas en ömsesidighet. Trots att Israel är en prioriterad marknad för Sverige saknas det politiska beslut och funktioner som kan möjliggöra en ökad handel, säger Sofia Damm.

– Det är särskilt allvarligt i ett läge där stora delar av världen tar till sig av Israels högteknologiska innovationer. Samtidigt borde Sverige och Israel som relativt små nationer, med tonvikt på teknologi och start-upföretag, kunna samverka och även förhindra att goda idéer köps upp av exempelvis USA.

Sveriges export till Israel uppgick förra året till 3 miljarder kronor, med en import på drygt 1,2 miljarder kronor. Men enligt experter är siffrorna inte exakta, säger Sofia Damm.

– Det finns många produkter där idén eller beståndsdelarna kommer från Israel, inte minst inom försvaret. Men jag är inte så säker på att regeringen är angelägen om att redovisa det öppet.

Det Sofia Damm framför allt vill råda bot på är att Sverige i dag inte kontinuerligt främjar handeln på plats i Israel, även om man just har placerat en så kallad innovationsscout i Tel Aviv.

Hon jämför med Iran, som inte är ett prioriterat land för svensk handel, men där halvstatliga Business Sweden nyligen öppnat ett handelskontor.

– Och det medan förbindelserna med den prioriterade staten Israel sköts från Business Swedens Europakontor i Wien, säger Sofia Damm.

Till en del tror hon att den bristande samordningen kring svensk-israelisk handel har med Sveriges politiska fnurra med Israel att göra.

– Det är klart att det är problematiskt när vare sig Sveriges utrikesminister eller UD:s särskilda sändebud för Mellanöstern får träffa israeliska regeringsföreträdare, säger hon.

– Man har nog sett Israel som känsligt också affärsmässigt – inte så att affärer inte pågår, eller att inte många företag ser den enorma potentialen. Men politiken svarar helt enkelt inte upp.

Grunden för Sveriges överenskommelser med Israel på handelsområdet finns i associeringsavtalet mellan EU och Israel, vilket trädde i kraft 2000. Men handeln påverkas även av den EU-lagstiftning som rör produkter från israeliska bosättningar.

– Handeln med Israel är en laddad fråga. Men om Israel finns med på Sveriges prioriterade lista så måste man ju följa upp det med politiska beslut som främjar handeln och tar hänsyn till alla olika aspekter, säger Sofia Damm.

Det finns många produkter där idén eller beståndsdelarna kommer från Israel, inte minst inom försvaret. Men jag är inte så säker på att regeringen är angelägen om att redovisa det öppet.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier