Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Solenergi utvecklas i Negev-öknen. Kristdemokraterna vill haka på det dynamiska israeliska näringslivet och öka handeln mellan Sverige och Israel. Foto: Oded Balilty/AP Photo/TT

KD vill se mer svensk handel med Israel

Vad krävs för att utveckla handelsutbytet mellan Sverige och Israel, och vilka handelshinder behöver lösas? Det var ett par av frågorna på dagordningen när Kristdemokraterna bjöd in till ett samtal i riksdagen om handeln med Israel.

Nyheter · Publicerad 16:15, 25 jun 2018

– Näringslivet i Israel har utvecklats mycket de senaste åren och nu vill vi Kristdemokrater se en nystart vad gäller handeln och relationen vad gäller relationen och handeln med Mellanösterns enda demokrati, säger Sofia Damm, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Tillsammans med partiets näringspolitiska talesperson, Penilla Gunther, hade hon bjudit in bland andra Roberth Friedman, som företräder det israeliska näringsdepartementet vid Israels ambassad i Stockholm, för att tala om vad de ser som en outnyttjad potential.

– Det som man ser på den israeliska sidan är att det saknas en ömsesidighet. Trots att Israel är en prioriterad marknad för Sverige saknas det politiska beslut och funktioner som kan möjliggöra en ökad handel, säger Sofia Damm.

– Det är särskilt allvarligt i ett läge där stora delar av världen tar till sig av Israels högteknologiska innovationer. Samtidigt borde Sverige och Israel som relativt små nationer, med tonvikt på teknologi och start-upföretag, kunna samverka och även förhindra att goda idéer köps upp av exempelvis USA.

Sveriges export till Israel uppgick förra året till 3 miljarder kronor, med en import på drygt 1,2 miljarder kronor. Men enligt experter är siffrorna inte exakta, säger Sofia Damm.

– Det finns många produkter där idén eller beståndsdelarna kommer från Israel, inte minst inom försvaret. Men jag är inte så säker på att regeringen är angelägen om att redovisa det öppet.

Det Sofia Damm framför allt vill råda bot på är att Sverige i dag inte kontinuerligt främjar handeln på plats i Israel, även om man just har placerat en så kallad innovationsscout i Tel Aviv.

Hon jämför med Iran, som inte är ett prioriterat land för svensk handel, men där halvstatliga Business Sweden nyligen öppnat ett handelskontor.

– Och det medan förbindelserna med den prioriterade staten Israel sköts från Business Swedens Europakontor i Wien, säger Sofia Damm.

Till en del tror hon att den bristande samordningen kring svensk-israelisk handel har med Sveriges politiska fnurra med Israel att göra.

– Det är klart att det är problematiskt när vare sig Sveriges utrikesminister eller UD:s särskilda sändebud för Mellanöstern får träffa israeliska regeringsföreträdare, säger hon.

– Man har nog sett Israel som känsligt också affärsmässigt – inte så att affärer inte pågår, eller att inte många företag ser den enorma potentialen. Men politiken svarar helt enkelt inte upp.

Grunden för Sveriges överenskommelser med Israel på handelsområdet finns i associeringsavtalet mellan EU och Israel, vilket trädde i kraft 2000. Men handeln påverkas även av den EU-lagstiftning som rör produkter från israeliska bosättningar.

– Handeln med Israel är en laddad fråga. Men om Israel finns med på Sveriges prioriterade lista så måste man ju följa upp det med politiska beslut som främjar handeln och tar hänsyn till alla olika aspekter, säger Sofia Damm.

Det finns många produkter där idén eller beståndsdelarna kommer från Israel, inte minst inom försvaret. Men jag är inte så säker på att regeringen är angelägen om att redovisa det öppet.

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier