På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch talade under partiets kommundagar om kraften i kravlös kärlek inom en familj. Foto: Jonas Ekströmer/TT

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på partiets kommundagar på fredagen. Ebba Busch lyfte även fram familjens betydelse för att förebygga kriminalitet.

– Om vi vill förebygga brott måste vi lyfta fram och uppvärdera familjen och föräldraskapet, sade hon.

Nyheter · Publicerad 08:00, 17 apr 2021

I ett slags tidigt avstamp för nästa års valrörelse markerade Ebba Busch kraftigt mot regeringen och Januariöverenskommelsen, som hon menade driver politik utifrån rädsla och makthunger istället för samförstånd och sakfrågor.

Bland annat kritiserade hon Januaripartierna för att inte ha tagit itu med problemen inom äldreomsorgen. De satsningar som ändå gjorts, menade hon, har kommit till genom initiativ från oppositionen i riksdagen.

Men framför allt tryckte Ebba Busch på vikten av en sjukvårdsreform.

– Vi vill ge Sverige en ny sjukvårdsminister som kan lägga ner de förlegade landstingen, sade hon, och skyllde vårdköer och andra problem på ”slöseri och dåliga prioriteringar”.

– Budskapet jag hör från regionpolitikerna är att om vi ska få bort den ojämna kvaliteten så behöver staten ta över ansvaret.

Ebba Busch anklagade vidare regeringen för att föra en politik som gynnar storstaden på landsbygdens och småstädernas bekostnad, bland annat genom höga bensinskatter.

– Fyra av tio svenskar bor på landsbygden, i byar eller samhällen med färre än 10 000 invånare. Detta Sverige, småstadssverige, krymper inte alls på det sätt som många tror. Tvärtom ser vi tillväxt runtom, och det verkar ha fått turbofart genom pandemin, sade hon.

Partiledare kritiserade regeringen för att ”omfamna rädslans retorik”. Hon varnade också för att Miljöpartiets politik ”kommer tvinga dig att flytta till stan” och Norrland ”fråntas frihet och framtid”.

På rättsområdet vill Kristdemo­kraterna göra det lättare att lagföra kriminella genom att tillåta kronvittnen och i vissa fall anonyma vittnen, och att förbjuda falska alibin.

Men det räcker inte med att stärka polisen och rättsväsendet, sade Ebba Busch, som efterlyste mer av förebyggande arbete för att inte gängen ska få mer mark. Nycklar i detta, menade hon, är minskad migration, stärkta familjer och ökat fokus på lärarrollen, kunskap och normer inom skolan

– Ingen familj är perfekt, sade hon.

– Men i alla delar av samhället är familjen det främsta värnet mot gatans värderingar och en kriminell livsstil. Familjen har ett hemligt vapen: den kravlösa kärlekens kraftfält. [...] Det är därför föräldrar med kravlös kärlek och kärleksfulla krav kan fostra barn till att respektera sig själv och andra, och till att göra rätt för sig och bygga samhället i gemenskap med andra.

Familjen har ett hemligt vapen: den kravlösa kärlekens kraftfält. [...] Det är därför föräldrar med kravlös kärlek och kärleksfulla krav kan fostra barn till att respektera sig själv och andra, och till att göra rätt för sig och bygga samhället i gemenskap med andra.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier