På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Förskoleplatser kostar skattebetalarna stora belopp varje år. KD anser att den som vill vara hemma med sitt barn ska kunna få ett mindre statligt stöd. Foto: Isabell Höjman/TT

KD: Vi prioriterar inte bort barnomsorgspeng

Kristdemokraternas barnomsorgspeng som ska göra det möjligt för föräldrar att, med ekonomisk ersättning, vara hemma med sina egna små barn lyste med sin frånvaro i partiets nya jämställdhetspolitiska program. Men partiet står fortsatt bakom förslaget, betonar man.

Nyheter · Publicerad 09:00, 16 apr 2021

Senast Kristdemokraterna satt i regeringen lyckades man driva igenom vårdnadsbidraget som syftade till ökad valfrihet för familjer och en möjlighet att få viss ekonomisk ersättning för föräldrar som tar hand om sina små, egna barn i stället för att lämna dem till förskolan.

Vårdnadsbidraget har sedan ersatts med förslaget om en barnomsorgspeng. KD vill att denna ska uppgå till 6 000 kronor per barn och månad, betraktas som inkomst och vara skattepliktigt. Den summan är betydligt lägre än kostnaden per barn för en förskoleplats.

Att barnomsorgspengen inte nämndes i det nya jämställdhetspolitiska program som KD presenterade förra veckan ska inte tolkas som att det har prioriteras ned. Alla politiska förslag gällande barnomsorg och familjepolitik finns inte med i programmet, påpekar Andia Gemsjö på KD:s presstjänst i ett mejl till Världen idag.

”Detta är alltså inget komplett familjepolitiskt eller utbildningspolitiskt program utan ska förstås komplettera andra viktiga förslag som vi har inom olika områden”, skriver hon och hänvisar till partiets motioner i riksdagen där barnomsorgspengen finns med.

”För att få del av barnomsorgspeng för egna barn bör kraven på pedagogiskt innehåll inte vara lika högt ställda. ... Barnomsorgspeng gäller för egna barn som har fyllt ett år men inte tre år, och kan inte tas ut samtidigt som föräldraförsäkring eller ersättningar från andra socialförsäkrings- eller bidragssystem”, skriver KD i sin senaste budgetmotion.

I budgetförslaget avsätter KD 1,2 miljarder kronor år 2022 och 1,3 miljarder kronor 2023 för att införa barnomsorgspengen.

I praktiken skulle förslaget innebära att kommunerna blir skyldiga att godkänna pedagogiska omsorgsformer också i enskild regi, inte bara förskolor och fritidshem, skriver partiet på sin webbplats.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier