Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

KD-topp berättade om abort: ”Mitt livs största misstag”

Sara Skyttedal, Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, väljer nu att berätta om hur hårt abortbeskyllningarna mot KD inför senaste EU-valet tog på henne.

– Jag själv har gjort en abort, säger hon i SVT:s Min Sanning.

– Det finns fortfarande en sorg. Aborten stred mot vad jag trodde var rätt för mig.

Nyheter · Publicerad 16:17, 13 jan 2022

Kristdemokraterna gick starkt i opinionen inför EU-valet 2019 där Sara Skyttedal var en av partiets toppkandidater. Men politiska motståndare hittade en strategi att anklaga KD:s dåvarande EU-parlamentariker Lars Adaktusson för att ha röstat mot abort.

Adaktusson menade att han i själva verket röstat mot att EU ska lägga sig i abortfrågan som ska beslutas på nationell nivå. Men KD tappade många röster, sannolikt till följd av bland annat abortdebatten, och partiets företrädare ansattes hårt inte minst av Centerpartiet och Socialdemokraterna.

– Jag minns det som oerhört påfrestande, säger Sara Skyttedal om valspurten, i SVT:s intervju­program Min Sanning.

– Jag vet att personerna runt mig i debatten vet att jag och Kristdemokraterna inte är ett hot mot aborträtten i Sverige eller Europa. Men likväl så målas den här bilden upp.

– Det var också jobbigt för det som de inte visste var att det här var otroligt traumatiskt för mig på ett personligt plan. Eftersom jag själv har gjort en abort, och det är vad jag anser vara mitt livs största misstag, säger hon.

Samma dag som Sara Skyttedal skulle väljas till kommunalråd i Linköping 2016, vilket innebar flytt till en ny stad och en stor livsförändring, fick hon veta att hon var gravid. Hon var då i en relation som hon beskriver som otydlig och skulle ha behövt ta hand om barnet själv. Hon valde då att göra en abort.

– När jag fattade det här beslutet så tillät jag inte min inre övertygelse att spela så stor roll.

– Jag gav efter för rädslan. Rädslan att vara själv. Rädslan att tvinga någon annan att påbörja ett föräldraskap. Rädslan för vad andra skulle tycka. Och jag kände mig så otroligt ensam.

– Men jag lärde mig att man inte ska fatta beslut som strider mot ens inre övertygelse. Det mår man bara så dåligt av.

Skyttedal säger i programmet att hon berättar om detta för att göra abortdebatten mindre svart-vit och hon tycker att politiker ska kunna bidra med nyanser i svåra frågor. Hon understryker dock att Kristdemokraterna fortsatt står bakom den svenska abortlagstiftningen.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier