Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

KD tar strid mot förslag om insemination för ensamstående

Tre av allianspartierna lägger under tisdagen fram ett gemensamt förslag om att lagen om insemination ska ändras så att ensamstående ska få rätt till assisterad befruktning. Men KD:s partiledare kallar det ett riktigt dåligt förslag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 28 feb 2012

I ett debattinlägg i Svenska dagbladet presenterar C, Fp och M:s representanter sin ståndpunkt i frågan. Man menar att man tar sin utgångspunkt i vad som är bäst för barnet och man kommer till slutsatsen att lämpligheten som förälder inte avgörs i huruvida man lever i en parrelation eller ej. "Adoption är tillåtet för ensamstående, och det finns heller inget som hindrar ensamstående från att skaffa barn på andra sätt än genom assisterad befruktning. Därför anser vi att det är inkonsekvent att tillåta assisterad befruktning för par men inte för ensamstående", skriver man.

De tre partierna går nu vidare utan KD och lägger fram förslaget i riksdagens socialutskott där man vill att regeringen skyndsamt agerar för att lagen ändras. Men Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är mycket kritisk.
- Jag tycker att det här är ett riktigt dåligt förslag. Utgångspunkten för mig och mitt parti är att alla barn har rätt till sina föräldrar. Vi tänker inte medverka till en lag som avskaffar barns rätt till sina egna föräldrar, säger han till Sveriges radio Ekot.

Liknande förslag i den här frågan har lagts fram ett antal gånger tidigare utan att lagen ändrats.
- Det första blir att när riksdagens socialutskott behandlar det här säga nej. Så får vi se hur majoriteten formar sig.
- Sedan får det bli opinionsbildning, och så småningom kommer riksdagen att fatta sitt beslut, säger Göran Hägglund.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...