Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

KD-sympatisörer kritiserar Buschs deltagande i pride

Kristdemokratiska sympatisörer uttrycker kritik mot KD-ledaren Ebba Buschs deltagande i pridetåget.

”När KD överger sina egna grundvärderingar och anpassar sig till det som anses politiskt korrekt är vi bara ett politiskt parti bland andra”, skriver en person i en kommentar på Facebook.

Nyheter · Publicerad 12:00, 11 aug 2022

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har nyligen gått i prideparaden samt uttalat stöd för förbud mot så kallad omvändelseterapi. I en intervju med sajten QX nyligen sade Ebba Busch att KD är för ”en viss översyn” som svar på frågan om partiet är för förslagen om ändrad könstillhörighetslag. Enligt regeringens förslag, i transbejakande riktning, ska nuvarande könstillhörighetslag ersättas av en lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen samt en lag om byte av det kön som framgår av folkbokföringen

Flera personer är nu, bland annat på sociala medier, frågande till om de fortsatt kan ge partiet sin röst.

”Som kristen kan man inte gå med i detta spektakel. [Det blir] Kristna Värdepartiet för min del”, skriver en person i en kommentar på Facebook.

”Undrar om vissa av KD:s nuvarande företrädare missat de kristna värderingar som var grunden för partiets bildande”, funderar en annan person.

Tuve Skånberg och Hans Eklind, båda KD-riksdagsledamöter, riktar ingen kritik mot Busch, men berättar om sina beslut att själva inte delta i paraden.

– Inte med den agendan, med sexuell lössläppthet och drogförhärligande. Pride är inte primärt för att stå för alla människors lika värde utan det är för att promota RFSL:s agenda där bland annat acceptans av prostitution ingår, säger Tuve Skånberg.

– Ebba [Busch] och jag delar uppfattningen om att alla, oavsett sexuell läggning, har rätt till samma unika och okränkbara värde. Sedan kan man gå i parader eller inte, jag respekterar de som väljer att göra det, men jag gör det inte, säger Hans Eklind.

Tuve Skånberg betonar att varje medborgare själv får avgöra om man vill stödja exempelvis RFSL:s agenda.

– Kristdemokraterna ska, menar jag, bedömas utifrån den sakpolitik partiet står för och där är det självklart att skyddsvärda individer och grupper inte ska kränkas, säger han.

Ebba Busch säger sig även vilja arbeta för förbud mot så kallad omvändelseterapi.

– Den medicinska aspekten på terapi hör hemma inom sjuk och hälsovården, säger Tuve Skånberg.

Världen idag påpekar att kristna företrädare uttrycker oro över att förbud mot omvändelseterapi riskerar att medföra begränsning av rätten att erbjuda förkunnelse och själavård grundad i klassisk bibelsyn.

– Själavård är ett samtal där själasörjaren hjälper konfidenten att lösa sina frågor/problem på ett sätt som är i samklang med Jesu budskap, stöttar en andlig och psykisk utveckling. Själavård kan aldrig äga rum om det inte är frivilligt. Det är och ska vara olagligt att bedriva omvändelseterapi på någon som inte vill, säger Eklind.

– Politiken har inte att göra i ett själavårdssamtal, politiken måste göra halt vid biktstolen, säger Skånberg.

Hans Eklind menar att de som anser att KD övergivit sin värdegrund dragit felaktiga slutsatser.

– Mitt engagemang för KD bygger till stor del på att jag vill att Sverige fortsatt ska bygga på de kristna värden som format våra europeiska demokratiska och humanistiska principer. Kristdemokraterna har allt sedan starten 1964 arbetat för dessa goda värderingar, vi är fortsatt tydliga med att det är dessa värderingar vi ska hålla fast vid.

Frilansjournalisten Börje Norlén uppger att han nu har lämnat KD Stockholm på grund av partiets vurmande för pride. Nyligen skickade KD i Stockholm stad ut en inbjudan att gå med i pridetåget och beskriver det som en stund av ”dans, musik och skratt”. Norlén är kritisk till detta, men även till KD-ledarens medverkande i paraden. Han menar att det finns en betydande intern kritik mot partiledarens ställnings­tagande för pride.

– Jag tycker att det är fel av Ebba Busch att, som partiledare, gå med i tåget och ge intryck av att detta är partiets officiella ställningstagande. Eftersom jag vet att det finns en betydande intern opinion mot detta i partiet beklagar jag att den inte kommer till uttryck offentligt. Att huka sig och tiga är ett svek mot alla oss som kryssat in kandidater som vi hoppades skulle stå upp för kristna värderingar, säger han.

Världen idag har, via pressekretare, sökt Ebba Busch, men har i skrivande stund inte fått någon kommentar.

Pride är inte primärt för att stå för alla människors lika värde utan det är för att promota RFSL:s agenda där bland annat acceptans av prostitution ingår.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00