Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

KD: Skolyoga får inte vara obligatoriskt

Om yoga ska förekomma på en skola så ska det vara helt icke-konfessionellt och dessutom ligga inom elevens val så att medverkan är frivillig. Det anser Annika Eclund, Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson.

Nyheter · Publicerad 11:01, 30 nov 2016

– Inga konfessionella inslag får finnas i undervisningen och är yogan konfessionell, det vill säga om det finns inslag som mantran och liknande, då är den inte tillåten.

– Skolinspektionen har gjort en bra bedömning när de säger att när fokus i yoga ligger på hälsa och träning och saknar bekännelsehandlingar, då är den att betrakta som icke-konfessionell, tycker Annika Eclund.

Hon menar dock inte att det ska vara obligatoriskt för elever att vara med utan i så fall får det förekomma inom ramen för elevens val. Och även om det ingår i elevens val så får det alltså inte finnas några konfessionella inslag, betonar hon.

– Som förälder skulle jag vara jättenoga att kontrollera yoga om det finns på skolan och se så att det handlar om fysisk träning och avslappning och att det inte finns några mantran eller sådana saker, för då skulle jag anmäla det, säger Annika Eclund.

Är yogan konfessionell, det vill säga om det finns inslag som mantran och liknande, då är den inte tillåten.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Ett sörjande Israel fortsätter kämpa

Israelkrönika Och så måste Israel åter igen begrava 19- och 20-åringar. Tre soldater, med livslust och drömmar,... tisdag 6/6 00:00