Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller pressträff I Riksdagens presscenter om aborträtten. Hon vill att alla partiledarna ska skriva på ett kontrakt med Sveriges kvinnor för att abortlagstiftningen från 1974 ska stå fast. Foto: Ali Lorestani/TT

KD sågas efter Buschs förslag om abortkontrakt: ”Smaklöst”

KD-ledaren Ebba Buschs förslag om ett ”abortkontrakt” som samtliga riksdagens partiledare ska underteckna har ifrågasatts från flera olika håll. Förslaget innebär en brytpunkt, menar Kristna värdepartiet, som anser att bibeltroende kristna nu bör överge partiet.

Nyheter · Publicerad 07:00, 29 jun 2022

Efter beslutet i USA:s Högsta domstol att flytta abortfrågan till delstaterna har svenska politiker bjudit över varandra i olika utspel för att visa att man står bakom en liberal, svensk abortlag.

Under måndagen gick Krist­demokraternas partiledare Ebba Busch ut på en pressträff och höll upp ett ”abortkontrakt” som hon ansåg att samtliga partiledare skulle underteckna ihop med ”Sveriges kvinnor”. Genom att skriva under kontraktet lovar man att stå bakom svensk abortlagstiftning och försvara den om den skulle attackeras.

– Jag tycker att det här vore ett utmärkt sätt att skicka en väldigt tydlig signal om att svenska riksdagspartier klarar att häva sig över partipolitiskt käbbel, trots att det är valrörelse, säger Busch, enligt SVT.

Politiska motståndare har sågat förslaget, och bland abortkritiker är missnöjet stort.

”Bestört över utspelet från KD-ledaren angående den svenska abortlagen – en av Europas äldsta och mest liberala. Att avkräva alla partier ett löfte att inte få nyansera eller modernisera lagen eller på annat sätt visa större respekt för den ofödda människan är väldigt skruvat. Tror många potentiella väljare känner liknande obehag”, skriver läkaren och debattören Tomas Seidal på Facebook.

”Rätt smaklöst att helt bortse från alla oss kvinnor som vill skydda ofödda barns liv”, skriver en annan person på Facebook.

Mats Selander på Kristna värdepartiet tycker att det är bra för väljarna att Ebba Busch ”löper linan ut” och nu slår fast att KD på intet sätt vill problematisera svensk abortlag.

– Det här har varit KD:s hållning ända sedan Alf Svenssons ändrade kurs, men många kristna har vägrat överge KD-skeppet. Nu är det dags att lämna, såvida man inte vill vara medskyldig, säger han och hänvisar till att abort innebär ett utsläckande av liv.

Han tror att KD mycket väl kan vinna röster på att profilera sig som abortvänliga.

– Men det här visar bara hur farlig politiken blir utan ett större etiskt ramverk, när makten blir det viktigaste.

– Klarar man inte att stå upp för människovärdet i de svåra frågorna, då klarar man inte att stå upp för människovärdet alls, menar Mats Selander.

Kristna värdepartiets målsättning är att det på sikt inte ska göras några aborter i Sverige. Det säger man sig vilja uppnå genom att erbjuda stöd och hjälp till mammor och familjer och genom gradvisa förändringar av restriktioner och slutligen ett lagskydd för ofödda.

– Det handlar om att ta det demokratiskt steg för steg. Vi lever inte i tron att det bara går att förbjuda abort från en dag till en annan, men det går att gå åt det hållet. Det behövs livsbejakande politik, säger han.

Utdrag ur KD:s principprogram

• ”Rätten till liv är den grundläggande förutsättningen för övriga mänskliga rättigheter. Det absoluta och okränkbara människovärdet är knutet till människans existens, från tillblivelsen till livets slut. Mot denna bakgrund anser vi att rätten till liv ska grundlagsfästas.”

• ”En abort innebär att ett liv släcks. Lösningen på detta dilemma är emellertid inte förbud.”

• ”Det är inte rimligt att någon annan än kvinnan under graviditetens första fas fattar det avgörande beslutet om en eventuell abort. Målet ska emellertid vara ett samhälle där aborter inte efterfrågas.”

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10