Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Om yoga är kopplat till religion eller inte har blivit ett hett diskussionsämne i Luleå kommun. Bilden är från ett yogapass på en grundskola i USA. Foto: James Nielsen / AP / TT

KD-politiker står fast: Yoga är kopplat till religion

Den kristdemokratiska lokalpolitikern Anette Asplund kritiserade förslaget att Luleå kommun skulle godta och dessutom ekonomiskt stötta ett projekt för att låta skolelever få utföra yoga. Då hamnade hon i riksmedier och fick utstå både kritik och förlöjliganden för sin uppfattning. När dammet nu lagt sig är hon dock än mer övertygad om behovet av att protestera mot yogans inträde i skolan.

Nyheter · Publicerad 00:01, 30 nov 2016

– Mediebevakningen är inte alltid objektiv, konstaterar Anette Asplund när Världen idag kontaktar henne en dryg månad efter att ”yogastormen” bröt ut.

Det var i mitten av oktober som det blev känt att Tunaskolan i Luleå ville införa yoga och meditation på schemat, riktat mot niondeklassare. Barn- och utbildningsförvaltningen, Balans Kundaliniyogacenter och landstinget ansökte gemensamt om 62 000 kronor för projektet.

 – Jag har läst, bland annat det ni publicerat, om kopplingarna mellan yoga och religion, sa Anette Asplund då till Världen idag och hon tog strid mot förslaget.

Snart hamnade hon i nationella medier, där hennes åsikter om att yoga är kopplat till andlighet och religion och att det kan få negativa konsekvenser för utövare, både kritiserades och förlöjligades.

Hon menar att vissa saker hon sa i media plockades ur sitt sammanhang för att flytta fokus från det centrala i kritiken: Nämligen att yoga och religion är intimt sammankopplat med religion och att det därför inte har i skolan att göra.

Visste du att yoga var ett så kontroversiellt och tabubelagt ämne när du gav dig in i diskussionen?

– Nej, det hade jag ingen aning om, jag trodde att de flesta var så pass pålästa att de visste att yoga var kopplat till religion, i dag är det lätt att googla för att hitta information om det.

– Min uppfattning har stärkts, säger hon och hoppas att debatten som uppkommit ska väcka föräldrars nyfikenhet att ta reda på vad yoga egentligen står för.

– Och att de vågar protestera mot införandet av yoga i deras barns skolor. 

I samband med skriverierna kring yoga och Asplund gick Krist­demo­kraterna ut och meddelade att man inte står bakom hennes uttalanden och att partiet anser att yoga kan få finnas inom skolan. Anette Asplund menar att detta gjorde henne ledsen och besviken men att hon fortsatt hävdar det hon sagt från början:

– Yoga är kopplat till religion så länge det heter yoga.

Min uppfattning har stärkts.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...