Ropa till mig, så ska jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till.
Jeremia 33:3

Världen idag

Om yoga är kopplat till religion eller inte har blivit ett hett diskussionsämne i Luleå kommun. Bilden är från ett yogapass på en grundskola i USA. Foto: James Nielsen / AP / TT

KD-politiker står fast: Yoga är kopplat till religion

Den kristdemokratiska lokalpolitikern Anette Asplund kritiserade förslaget att Luleå kommun skulle godta och dessutom ekonomiskt stötta ett projekt för att låta skolelever få utföra yoga. Då hamnade hon i riksmedier och fick utstå både kritik och förlöjliganden för sin uppfattning. När dammet nu lagt sig är hon dock än mer övertygad om behovet av att protestera mot yogans inträde i skolan.

Nyheter · Publicerad 00:01, 30 nov 2016

– Mediebevakningen är inte alltid objektiv, konstaterar Anette Asplund när Världen idag kontaktar henne en dryg månad efter att ”yogastormen” bröt ut.

Det var i mitten av oktober som det blev känt att Tunaskolan i Luleå ville införa yoga och meditation på schemat, riktat mot niondeklassare. Barn- och utbildningsförvaltningen, Balans Kundaliniyogacenter och landstinget ansökte gemensamt om 62 000 kronor för projektet.

 – Jag har läst, bland annat det ni publicerat, om kopplingarna mellan yoga och religion, sa Anette Asplund då till Världen idag och hon tog strid mot förslaget.

Snart hamnade hon i nationella medier, där hennes åsikter om att yoga är kopplat till andlighet och religion och att det kan få negativa konsekvenser för utövare, både kritiserades och förlöjligades.

Hon menar att vissa saker hon sa i media plockades ur sitt sammanhang för att flytta fokus från det centrala i kritiken: Nämligen att yoga och religion är intimt sammankopplat med religion och att det därför inte har i skolan att göra.

Visste du att yoga var ett så kontroversiellt och tabubelagt ämne när du gav dig in i diskussionen?

– Nej, det hade jag ingen aning om, jag trodde att de flesta var så pass pålästa att de visste att yoga var kopplat till religion, i dag är det lätt att googla för att hitta information om det.

– Min uppfattning har stärkts, säger hon och hoppas att debatten som uppkommit ska väcka föräldrars nyfikenhet att ta reda på vad yoga egentligen står för.

– Och att de vågar protestera mot införandet av yoga i deras barns skolor. 

I samband med skriverierna kring yoga och Asplund gick Krist­demo­kraterna ut och meddelade att man inte står bakom hennes uttalanden och att partiet anser att yoga kan få finnas inom skolan. Anette Asplund menar att detta gjorde henne ledsen och besviken men att hon fortsatt hävdar det hon sagt från början:

– Yoga är kopplat till religion så länge det heter yoga.

Min uppfattning har stärkts.

Bönefrukost i Bryssel ger inspiration för Sverige

Ledare 480 politiker och andra kristna ledare – därav även ett antal från Sverige – var i onsdags morse... fredag 9/12 00:10

Tågkaos och samhällets skörhet

Ledare Tågresandet från Uppsala och söderut i landet slogs helt ut under onsdagskvällen, detta till följd... fredag 9/12 00:00