Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

KD-politiker kan inte lova att rösta ja till abort i grundlag

KD-ledaren Ebba Busch har sagt sig vara säker på att samtliga partikamrater skulle rösta ja till grundlagsskyddad aborträtt. Flera KD-ledamöter som Världen idag talat med menar dock att det är alldeles för tidigt att göra en sådan utfästelse.

Nyheter · Publicerad 09:00, 8 sep 2022

SD-ledaren Jimmie Åkessons öppning för att skriva in aborträtt i grundlagen betyder att samtliga åtta riksdagspartier nu är villiga att utreda frågan.

Under partiledarutfrågningen i SVT nyligen lovade Ebba Busch att samtliga partikamrater skulle rösta för grundlagsskyddad aborträtt. Tuve Skånberg (KD), som varit riksdagsledamot i 27 år och kandiderar för ännu en mandatperiod, anser dock att Busch är för tidigt ute.

– Jag tänker att det är tidigt för Ebba Busch att lova vad riksdagsledamöter ska rösta när en sådan utredning skulle kunna vara klar, säger han till Världen idag.

Anser du att aborträtten bör skrivas in i grundlagen?

– Det är inte min mening, svarar Skånberg.

Även Mikael Oscarsson (KD) anser att det är för tidigt att uttala sig om en eventuell omröstning gällande grundlagsskyddad aborträtt.

– Jag måste se på vad det här är för någonting innan jag säger något. Vi har sedan Alf Svenssons tid som partiledare slagit fast att vi inte vill förbjuda abort, men vi vill samtidigt ha förebyggande åtgärder. Bygga ut exempelvis stöd och hjälp, säger Oscarsson till Världen idag.

Hans Eklind (KD) menar att det vore oseriöst att redan före en utredning av ett förslag ange hur man avser rösta.

– Som kristdemokrat står jag bakom rätten till abort. Det är bra att frågan utreds, men varken jag eller någon annan har sett vad utredningen kommer att komma fram till. Att ändra i grundlagen är inget man kan eller ska göra lättvindigt och då vore det oseriöst att i förväg säga ja eller nej till något vi inte vet något om, säger Eklind i ett mejl till Världen idag.

Gudrun Brunegård (KD) uppger däremot att hon är beredd att rösta ja till grundlagsskyddad aborträtt.

– Ja, det skulle jag vara. Det vill säga rätten för kvinnan att själv besluta. Parallellt vill ju Kristdemokraterna förbättra det förebyggande arbetet, kommenterar Brunegård via mejl till Världen idag.

När Världen idag kontaktar riksdagsledamoten Alexander Christiansson (SD) för att höra hur han ser på att Jimmie Åkesson öppnar för att utreda frågan uppger han att uppgifterna är nya för honom.

– Jag vill sätta mig in i frågan innan jag uttalar mig, säger han.

Världen idag har även sökt Roland Utbult (KD), Magnus Oscarsson (KD), Julia Kronlid (SD) och Aron Emilsson (SD), men inte fått svar vid denna tidnings pressläggning.

Mats Selander, ledare för Kristna värdepartiet som 2014 bildades som en motreaktion mot KD:s liberalisering i abortfrågan, anser inte att KD lever upp till partiets tal om kvinnan och fostret som två skyddsvärda individer. Han påpekar vidare att abort, enligt internationell juridik, inte är en mänsklig rättighet.

Selander är kritisk till Ebba Buschs utspel, men menar att KD:s resa mot en liberal abortsyn pågick även under Alf Svenssons och Göran Hägglunds epoker som partiledare.

– Ebba Busch fullföljer detta, säger han till Världen idag.

Jag tänker att det är tidigt för Ebba Busch att lova vad riksdagsledamöter ska rösta när en sådan utredning skulle kunna vara klar-

Förslag: Postnord får tre dagar på sig att dela ut brev

Post. Postutredningen föreslår att Postnord ska få tre i stället för två dagar på sig att dela ut brev.... tisdag 31/1 21:00

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00