Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

KD-politiker blev uppringd av Trump på väg till stallet

Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Magnus Jacobsson blev uppringd av självaste Donald Trump på måndagen. Den amerikanske presidenten ville tacka svensken för att han nominerat USA:s, Kosovos och Serbiens regeringar till Nobels fredspris för det handelsavtal som länderna slutit.

Nyheter · Publicerad 13:54, 22 sep 2020

Jacobsson berättar för Världen idag att det var någon gång mellan klockan fyra och halv fem på måndagseftermiddagen, den 21 september, som han plötsligt fick ett samtal från USA då han höll på att köra sin 14-åriga dotter till stallet. Efter en introduktion från president-administrationen om att han skulle få tala med någon, fick han och dottern höra självaste Trumps röst på högtalartelefonen i bilen. 

– Lite snopen blev jag ju. Första tanken var ju: ”Händer det här?”, säger riksdagsledamoten. 

För tidningen Bohusläningen berättar han att Trump sade: ”Goddag, det här är president Donald Trump från USA” med sin karaktäristiska röst och att de sedan pratade i ungefär fem–sex minuter.

Han berättar för Världen idag att Donald Trump först tackade honom för nomineringen och att de sedan pratade om fredsprocessen på Balkan, fredsprocessen i Mellanöstern och om handel som ett instrument för fred. Att handel verkligen kan vara ett viktigt sådant instrument är något som Jacobsson, som också är historiker, övertygad om. 

– Det är bara att titta på oss i Norden. I dag skulle inga kriga med varandra. Så det är klart att handel har en positiv effekt, säger han. 

Balkan har länge engagerat Jacobsson, som berättar att han har flera vänner därifrån och att det finns många i hans hemkommun Uddevalla som kommer från Balkan. Vad hans nominering till Nobels fredspris, som gäller för nästa år, har för chanser, har han dock svårt att sia om. 

– Det viktiga för mig har varit att lyfta fram de här avtalen, för jag tror de är väldigt bra för Balkan och Europa. Om man under 21 års tid inte har hittat ett bra sätt att jobba ihop och sedan gör ett normaliseringsavtal så tror jag det är positivt, säger han. 

Jacobsson var riksdagsledamot för första gången under mandatperioden kring millennieskiftet, 1998–2002, och är det nu för andra gången under innevarande mandatperiod. Han är även är lokalpolitiker i Uddevalla och regionpolitiker i Västra Götaland. 

Magnus Jacobsson berättar själv om samtalet i ett Twitter-inlägg.

”Vi hade ett bra samtal om freden i Mellanöstern och på Balkan. Jag önskar presidenten all lycka med fredsprocessen”, skriver han bland annat.

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara...