Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

KD-politiker besökte Israel – varnar för Iran

KD-politikerna Mikael och Magnus Oscarsson är nyligen hemkomna från en resa till Israel. Budskapet från Israels företrädare är att hotet från Iran är verkligt och inte bara riktat mot Israel, berättar de.

– Vi måste till varje pris stoppa Iran från att bli en kärnvapennation, säger Mikael Oscarsson.

Nyheter · Publicerad 07:00, 22 apr 2022

Han är sedan tidigare försvarspolitisk talesperson och dessutom nybliven utrikespolitisk talesperson för KD. Nyligen reste Mikael Oscarsson, tillsammans med brodern och riksdagskollegan Magnus, till Israel för att få en bild av läget i landet.

De besökte bland annat Knesset och Sveriges ambassad och mötte representanter för det israeliska utrikesdepartementet, presidentens rådgivare samt israeliska och arabiska pastorer som samverkar med varandra.

– Relationen mellan Sverige och Israel har varit på fryspunkten. Nu är det något bättre men det återstår mycket att göra, säger Mikael Oscarsson, som lyfter fram flera frågor som KD driver.

Det handlar till exempel om att flytta Sveriges ambassad till Israels huvudstad Jerusalem och att göra om det palestinska biståndet i grunden så att inga svenska pengar går till den palestinska myndigheten.

– Deras företrädare ägnar sig åt terrorhyllningar och uppvigling till våld.

Dessutom anser KD att den svenska finansieringen av FN-organet för palestinska flyktingar, UNRWA, bör upphöra.

– Fredsprocessen kommer aldrig att lyckas om vi inte ser den tydliga kopplingen mellan dagens situation och indoktrineringen av hatpropaganda i palestinska barns skolundervisning, något som också sker i UNRWA-skolor.

– Sverige är en av de största bidragsgivarna till UNRWA. Detta stöd måste upphöra. UNRWA måste avvecklas, så att UNCHR får ansvar även för de palestinska flyktingarna. Sverige kan verkligen spela en roll, om vi vill. Det här är steg som vi hoppas att en ny regering ska ta.

Han påpekar att Sverige är en av de största bidragsgivarna till UNRWA och menar att vi måste villkora vårt bistånd.

– Sverige kan verkligen spela en roll, om vi vill. Det här är steg som vi hoppas att en ny regering ska ta.

Mikael Oscarsson uppfattar stämningsläget i Israel som dubbelt.

– Å ena sidan finns en positiv anda, det byggs överallt, man är nästan tio miljoner invånare på ett område stort som Småland ungefär.

– Samtidigt finns de här oroligheterna med attacker mot israeler som i flera decennier kommit i vågor. Och sedan finns hela tiden hotet från Iran, som sponsrar Hizbollah i Libanon och IS verksamheter runt Israel.

Mikael Oscarsson anser att Sverige behöver agera i olika forum för att hindra Irans strävan efter kärnvapen.

– Sverige måste vara pådrivande för att det inte ska hända. Det skulle vara en katastrof för Israel men också ett existentiellt hot för Europa och västvärlden. Här behöver vi stå tillsammans med Israel.

På grund av pandemin var det några år sedan Mikael och Magnus Oscarsson besökte Israel.

– När vi växte upp hade vi en pappa som ofta pratade om Israel som ”miraklet i Mellanöstern” och det är alltid så fint att få besöka landet igen.

Särskilt berörda blev de av att se Förenade Israelinsamlingens arbete på plats. Organisationen, som stöds av bland annat många kristna i Sverige, hjälper äldre i Israel att klara sina omkostnader.

En annan stark stund för bröderna Oscarsson var besöket i Raoul Wallenbergs minnespark där det numera finns en minnessten för Förintelseöverlevaren Max Safir, som var drivande i att starta riksdagens årliga uppmärksammande av Förintelsens minnesdag.

– Han var en nära vän till Magnus och mig, säger Mikael Oscars­son.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00