Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

KD svänger nu om sterilisering vid könsbyte. Bilden visar Thomas Beatie, som talade vid Stockholm Pride i augusti 2011. Han föddes som kvinna, men har efter att han bytt kön till man fött tre barn. Foto: FOTO: CHRISTINE OLSSON/SCANPIX

KD öppnar för tredje kön

Personer som byter kön ska också kunna behålla det ursprungliga könet och slippa sterilisering. Det säger Kristdemokraterna, som nu överger sitt motstånd i frågan. Men beslutet möter intern kritik.

Nyheter · Publicerad 04:00, 20 feb 2012

Kristdemokraterna har tills nu varit det enda parti inom Alliansen som velat behålla kravet på sterilisering vid könsbyte, men på lördagen kom så beskedet att KD nu ändrat sitt ställningstagande. I en debattartikel i Dagens Nyheter på lördagen skriver partiledaren Göran Hägglund tillsammans med 1:a vice ordförande Maria Larsson och 2:a vice ordförande David Lega, att "även om det finns argument mot att tillåta att personer som genomgår könskorrigerande behandling blir föräldrar i sitt gamla kön, så är dessa skäl inte tillräckliga för att motivera ett fortsatt krav på sterilisering".

Att KD nu svänger i frågan välkomnas av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. (RFSL).
– Det finns transpersoner i Sverige som inte har ändrat sitt juridiska kön för att de inte vill bli steriliserade. Det är unga som lever som killar, ser ut som killar och uppfattas som killar, men som har ett kvinnligt personnummer. Är man 20 år gammal är det alldeles för tidigt i livet för att besluta sig för att man aldrig skulle vilja bli förälder, säger förbundsordförande Ulrika Westerlund till TT.
Beslutet fattades av KD:s partistyrelse i fredags. Enligt Göran Hägglund var styrelsebeslutet enhälligt.

Men partiet är inte enigt i frågan. Riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD)menar att partistyrelsen nu går emot FN:s barnkonvention.
– Vad innebär det att vi i praktiken får ett tredje kön, som både är man och kvinna? Vilka internationella konventioner måste Sverige frånträda? Sverige har i FNs Barnkonvention förbundit sig att i all lagstiftning först se till barnens bästa, och nu utelämnas barnperspektivet helt. Det kan inte vara till ett barns bästa att födas av en mor som är ens far.

Enligt Tuve Skånberg har partistyrelsen inte gett de egna riksdagsledamöterna tid att sätta sig in i frågan.
– I tisdags beslutades om en hearing för vår riksdagsgrupp i frågan, men nu har partistyrelsen fattat beslut före hearingen. Det är anmärkningsvärt, för det är vi som sitter i riksdagen som stiftar lagar och vi behöver mer kunskaper om det här, säger han.

Fortfarande finns alltför många frågetecken, menar Tuve Skånberg.
– Två tidigare utredningar, 2007 och 2011, kom till olika resultat och lämnade en mängd frågor obesvarade. Det handlar om en  utomordentligt allvarlig ändring i lagstiftningen och konsekvenserna måste utredas.
När en lagändring kan träda i kraft är oklart i dagsläget.
– Inriktningen är att vi ska ta bort steriliseringskravet, men jag kan inte säga den exakta tidpunkten i dag, säger Göran Hägglund till TT.

DAVID HÖGFELDT

>> LÄS OCKSÅ:

Tuve Skånberg (KD). Foto: Arkiv

Ett folk som bejakar kallelsen att både synas och höras.

Ledarkrönika ”Vi för vår del kan inte hålla tyst med vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). De här orden – Petrus... torsdag 26/11 00:00

Vi kan vara stolta över dem som gått före oss i tron.

Inför söndag Ps 24 ”Gör porten hög, gör dörren bred …” Så sjunger vi i adventspsalmen 107 i svenska psamboken.... fredag 27/11 00:00

Nu inleds rättegång för upploppet i Malmö

Brott. Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har... fredag 27/11 11:00

Många tror att problemet fortfarande stavas Israel

Israelkrönika I lördags lade den i nuläget mest kände sångaren i Egypten, Mohamed Ramadan, ut en bild på...