Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

KD svänger nu om sterilisering vid könsbyte. Bilden visar Thomas Beatie, som talade vid Stockholm Pride i augusti 2011. Han föddes som kvinna, men har efter att han bytt kön till man fött tre barn. Foto: FOTO: CHRISTINE OLSSON/SCANPIX

KD öppnar för tredje kön

Personer som byter kön ska också kunna behålla det ursprungliga könet och slippa sterilisering. Det säger Kristdemokraterna, som nu överger sitt motstånd i frågan. Men beslutet möter intern kritik.

Nyheter · Publicerad 04:00, 20 feb 2012

Kristdemokraterna har tills nu varit det enda parti inom Alliansen som velat behålla kravet på sterilisering vid könsbyte, men på lördagen kom så beskedet att KD nu ändrat sitt ställningstagande. I en debattartikel i Dagens Nyheter på lördagen skriver partiledaren Göran Hägglund tillsammans med 1:a vice ordförande Maria Larsson och 2:a vice ordförande David Lega, att "även om det finns argument mot att tillåta att personer som genomgår könskorrigerande behandling blir föräldrar i sitt gamla kön, så är dessa skäl inte tillräckliga för att motivera ett fortsatt krav på sterilisering".

Att KD nu svänger i frågan välkomnas av Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. (RFSL).
– Det finns transpersoner i Sverige som inte har ändrat sitt juridiska kön för att de inte vill bli steriliserade. Det är unga som lever som killar, ser ut som killar och uppfattas som killar, men som har ett kvinnligt personnummer. Är man 20 år gammal är det alldeles för tidigt i livet för att besluta sig för att man aldrig skulle vilja bli förälder, säger förbundsordförande Ulrika Westerlund till TT.
Beslutet fattades av KD:s partistyrelse i fredags. Enligt Göran Hägglund var styrelsebeslutet enhälligt.

Men partiet är inte enigt i frågan. Riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD)menar att partistyrelsen nu går emot FN:s barnkonvention.
– Vad innebär det att vi i praktiken får ett tredje kön, som både är man och kvinna? Vilka internationella konventioner måste Sverige frånträda? Sverige har i FNs Barnkonvention förbundit sig att i all lagstiftning först se till barnens bästa, och nu utelämnas barnperspektivet helt. Det kan inte vara till ett barns bästa att födas av en mor som är ens far.

Enligt Tuve Skånberg har partistyrelsen inte gett de egna riksdagsledamöterna tid att sätta sig in i frågan.
– I tisdags beslutades om en hearing för vår riksdagsgrupp i frågan, men nu har partistyrelsen fattat beslut före hearingen. Det är anmärkningsvärt, för det är vi som sitter i riksdagen som stiftar lagar och vi behöver mer kunskaper om det här, säger han.

Fortfarande finns alltför många frågetecken, menar Tuve Skånberg.
– Två tidigare utredningar, 2007 och 2011, kom till olika resultat och lämnade en mängd frågor obesvarade. Det handlar om en  utomordentligt allvarlig ändring i lagstiftningen och konsekvenserna måste utredas.
När en lagändring kan träda i kraft är oklart i dagsläget.
– Inriktningen är att vi ska ta bort steriliseringskravet, men jag kan inte säga den exakta tidpunkten i dag, säger Göran Hägglund till TT.

DAVID HÖGFELDT

>> LÄS OCKSÅ:

Tuve Skånberg (KD). Foto: Arkiv

Terrorexpert spår fler attacker efter Nicedåd

Frankrike. Terrorforskare Magnus Ranstorp tror inte att den upptrappade konflikten mellan väst och islamism... torsdag 29/10 12:19

Herren och hoppet om ett liv i evighet, ansikte mot ansikte med honom, är värt allt!

Inför söndag Ps 126 Den kommande helgen smakar himmelskt, med både helgonen och vårt evighetshopp i fokus. Redan... torsdag 29/10 00:00

Antisemitism uppdagades vid Arabiska bokmässan

Kultur. Malmö stad avbryter samarbetet med Arabiska bokmässan och kommer att försöka kräva tillbaka 150 000... torsdag 29/10 07:00