Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

KD och C tappar i starka fästen

Kristdemokraterna tappar röster i sitt starka fäste Jönköping och SD rycker fram på landsbygden medan C tappar. Det visade de preliminära valresultaten på måndagen.

Nyheter · Publicerad 10:00, 13 sep 2022

KD ser ut att backa på flera håll i Jönköpings län, där partiet historiskt sett haft starkt stöd. I årets val röstade 9,4 procent på partiet i riksdagsvalet i länet, ett tapp från 11,95 procent förra valet – motsvarande drygt 6 700 röster. I stället går SD fram ordentligt, från 19,26 procent 2018 till 23,3 procent när 205 av 218 valdistrikt var räknade under måndagen.

Likadant ser det ut i kommunfullmäktige i Jönköping, där KD går från att vara näst största parti 2018 till att nu bli fjärde största parti, när 79 av 81 distrikt var räknade på måndagen. Detta efter ett tapp på knappt två procentenheter, där SD och M båda ökar och går förbi. Störst parti i Jönköping är fortsatt Socialdemokraterna, som ökar knappt en procentenhet till 29,1 procent.

KD fortsätter ha sitt starkaste fäste i Markaryd, trots att man tappar 1,2 procentenheter ner till 38 procent.

SD går starkt framåt på många håll, och fortsätter ha sitt starkaste fäste i skånska Hörby där de fick 39,4 procent av rösterna. Vid förra valet blev SD det största partiet i sammanlagt tolv kommuner, elva av dem i Skåne, men i årets val samlar partiet mest stöd av alla partier i sammanlagt 19 kommuner. Utanför Skåne blir SD bland annat störst i landsbygdskommuner som Lilla Edet, Munkedal, Nässjö, Färgelanda och Uppvidinge

Centerpartiet backar däremot kraftigt i flera landsbygdsorter där de tidigare haft starka fästen. Totalt är partiet nu största parti i 9 kommuner, jämfört med 21 i förra valet. I Dals-Ed, där partiet var störst i kommunfullmäktige efter förra valet, backar C med hela 16,4 procentenheter till 22,3 procent, och nästan lika stort är tappet i Mönsterås där C också var störst efter valet 2018.

Även i Nordmaling och Bräcke gör partiet stora tapp efter att tidigare varit största parti. I Annie Lööfs hemkommun tappar Centern också, minus 3,8 procentenheter.

– Det verkar ju som om vi tappat våra landsbygdsväljare. Det beror nog på att vi inte lyckats få ut vår politik, för jag tycker fortfarande att Centerpartiet är det bästa för landsbygden, säger Mikael Carlsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo till SVT Nyheter.

Bättre går det för C i Sollefteå, där de ökar från 19,6 procent till 39,6 procent, vilket är partiets starkaste lokala resultat. Där har de bland annat gjort frågan om ett BB och akutsjukvård på Sollefteå sjukhus – där de verksamheterna stängde för fem år sedan – till en valfråga.

Moderaterna har inte längre egen majoritet i någon kommun, efter att partiet tappat från 50,2 procent till 42,2 procent i Vellinge, där M i förra valet hade sitt starkaste fäste. Socialdemokraterna fortsätter ha sitt starkaste fäste i Munkfors med 58,2 procent av rösterna, trots ett tapp från 63,3 procent.

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Vilka orsaker finns till att Adam måste vara en historisk person?

Teistisk evolution (del 3/7). Paulus utgår från att Adam var lika historisk och lika verklig som Abraham, Mose och Jesus. Det... tisdag 31/1 00:00

Antisemitism och vandalisering när Förintelsens offer hedrades

Helsingborg. Ett minnesmärke för Förintelsen, som finns i Helsingborg, utsattes under helgen för vandalisering.... måndag 30/1 19:00

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00