Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

KD-ledningen får kritik när Adaktusson lämnar

Lars Adaktusson lämnar sin plats i Kristdemokraternas partiledning. Två ”avslöjanden” om ett möte i Colombia och abortomröstningar i EU har gjort att Adaktusson pressats internt. Världen idag har tittat närmare på dreven mot honom och vad partitopparnas uteblivna stöd mitt i stormen beror på.

Nyheter · Publicerad 09:16, 23 jun 2019

Det var KD-ledningen som uppmanade Lars Adaktusson att dra sig undan och inte svara på medias frågor om Dagens Nyheters granskning av hur han röstat om abort i EU.

Det säger Adaktusson till Svenska Dagbladet efter att han på onsdagskvällen meddelat att han lämnar Kristdemokraternas partiledning. Enligt medieuppgifter hade Adaktusson petats ur partitoppen om han inte själv valt att lämna.

Strategin att ligga lågt när drevet pågick har fått omfattande kritik och få av partiets ledande företrädare gick ut och ställde sig på Lars Adaktussons sida när det stormade som värst.

– Krishanteringen var så dålig att man inte ens kan kalla den för en krishantering, menar till exempel Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Ebba Busch Thor riktade offentlig kritik mot Lars Adaktusson, och KD:s toppnamn Sara Skyttedal sade att hon inte skulle ha röstat på samma sätt. Men Adaktusson uppger på Facebook att han hösten 2015 införde en månadsrapportering efter varje votering riktad till partikansli och partistyrelse.

”Inte vid något tillfälle framfördes internt några anmärkningar mot mitt arbete eller mitt sätt att rösta. Kritiken kom några dagar före valet, när politiska motståndare och vissa medier på falska grunder attackerade Kristdemokraterna och mig personligen.”

Han skriver att han hoppats att KD:s ledande företrädare gemensamt skulle bemöta anklagelserna.

”Tyvärr blev det inte så.”

I en presskonferens på torsdagen slog partiledare Ebba Busch Thor tillbaka och menade att Lars Adaktusson för fram falsk information. Det är inte sant att de fått fullständig information om hans röstning, och förtroendet för honom är skadat, menade hon.

Hans framtid som riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson ska, enligt Busch Thor, hanteras av riksdagsgruppen i höst.

Det var mot slutet av årets EU-valrörelse som flera medier siktade in sig på Lars Adaktusson. I april hävdade vänstertidningen ETC att han var ”huvudtalare på ett hatmöte”. Flera andra medier hakade på, men Världen idag kunde visa att det inte var ett ”hatmöte”. Det hänvisades i media bland annat till Amnesty, som själva sade till Världen idag:

– Vi kategoriserar inte grupper på det sättet.

När kritiken mot deltagandet på Colombiamötet dog ut, väckte Dagens Nyheter liv i ett nytt drev mot Lars Adaktusson. Dagarna innan EU-valet publicerades en artikel om att han ”röstat emot abort” i EU. Artikeln fick enormt genomslag i svenska medier och dominerade rapporteringen dagarna fram till valet, trots att Adaktusson själv inte kandiderade.

Han hade röstat på samma sätt som både Lennart Sacrédeus och Alf Svensson som tidigare suttit i EU-parlamentet för KD, sade han.

– Man måste bestämma sig. Ska EU besluta om socialpolitik och sjukvård, eller ska EU inte göra det, sade Alf Svensson till Världen idag när han försvarade Lars Adaktusson.

Men även här påstår Busch Thor att Adaktusson har fel och att han inte röstat som Alf Svensson. Världen idag har via sms ställt frågan till Adaktusson om han vill kommentera partiledarens utspel, men han har i skrivande stund inte återkommit med svar.

Bakom DN-artikeln stod frilansjournalisten Sigrid Melchior. Bara några dagar innan Adaktussonpubliceringen skrev hon tillsammans med en kollega i lobbyorganisationen RFSU:s tidning Ottar. Texten har tydliga drag av en opinionsartikel med flera värdeladdade ord. Rubriken lyder: ”Framåtsyftande feminister och bakåtsträvande konservativa i EU-parlamentet.”

Här får enbart abortförespråkare komma till tals, ingen av de så kallade ”bakåtsträvande konservativa”. Här hävdas också att ”det allra viktigaste sexualpolitiska EU-beslutet” gällde ett som rör samkönade par.

Detta uppmärksammades först av tidningen Inblick, som också valt att anmäla både DN:s och Ottars artiklar till Allmänhetens pressombudsman (PO). Sigrid Melchior själv har sagt att hon inte har någon koppling till RFSU och att hon inte valt rubriken.

Samtidigt som Lars Adaktusson försvarades av Alf Svensson, var tonen alltså en helt annan från partiledningen. Vem av Busch Thor och Adaktusson som sprider falsk information är ännu oklart. Klart är dock att kommunikationen internt i KD nu ifrågasätts.

Lars Adaktusson har tidigare beskrivits som en partiföreträdare med högt anseende inom KD. När man i opinionsmätningar kämpade under fyraprocentsspärren lyckades man ändå få 5,9 procent i EU-valet 2014, något som av många beskrevs som en effekt av att Lars Adaktusson var toppnamn.

En som nu är besviken på KD är journalisten och aktivisten Nuri Kino.

– Det verkar som om kristdemokraternas ledning har glömt att han gjorde partiet känt över hela världen i sin kamp för kristnas överlevnad, skriver han på Facebook .

I november beslutas vem som ska ta Lars Adaktussons plats.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier