Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.
Filipperbrevet 3:20

Världen idag

KD-ledningen får kritik när Adaktusson lämnar

Lars Adaktusson lämnar sin plats i Kristdemokraternas partiledning. Två ”avslöjanden” om ett möte i Colombia och abortomröstningar i EU har gjort att Adaktusson pressats internt. Världen idag har tittat närmare på dreven mot honom och vad partitopparnas uteblivna stöd mitt i stormen beror på.

Nyheter · Publicerad 09:16, 23 jun 2019

Det var KD-ledningen som uppmanade Lars Adaktusson att dra sig undan och inte svara på medias frågor om Dagens Nyheters granskning av hur han röstat om abort i EU.

Det säger Adaktusson till Svenska Dagbladet efter att han på onsdagskvällen meddelat att han lämnar Kristdemokraternas partiledning. Enligt medieuppgifter hade Adaktusson petats ur partitoppen om han inte själv valt att lämna.

Strategin att ligga lågt när drevet pågick har fått omfattande kritik och få av partiets ledande företrädare gick ut och ställde sig på Lars Adaktussons sida när det stormade som värst.

– Krishanteringen var så dålig att man inte ens kan kalla den för en krishantering, menar till exempel Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Ebba Busch Thor riktade offentlig kritik mot Lars Adaktusson, och KD:s toppnamn Sara Skyttedal sade att hon inte skulle ha röstat på samma sätt. Men Adaktusson uppger på Facebook att han hösten 2015 införde en månadsrapportering efter varje votering riktad till partikansli och partistyrelse.

”Inte vid något tillfälle framfördes internt några anmärkningar mot mitt arbete eller mitt sätt att rösta. Kritiken kom några dagar före valet, när politiska motståndare och vissa medier på falska grunder attackerade Kristdemokraterna och mig personligen.”

Han skriver att han hoppats att KD:s ledande företrädare gemensamt skulle bemöta anklagelserna.

”Tyvärr blev det inte så.”

I en presskonferens på torsdagen slog partiledare Ebba Busch Thor tillbaka och menade att Lars Adaktusson för fram falsk information. Det är inte sant att de fått fullständig information om hans röstning, och förtroendet för honom är skadat, menade hon.

Hans framtid som riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson ska, enligt Busch Thor, hanteras av riksdagsgruppen i höst.

Det var mot slutet av årets EU-valrörelse som flera medier siktade in sig på Lars Adaktusson. I april hävdade vänstertidningen ETC att han var ”huvudtalare på ett hatmöte”. Flera andra medier hakade på, men Världen idag kunde visa att det inte var ett ”hatmöte”. Det hänvisades i media bland annat till Amnesty, som själva sade till Världen idag:

– Vi kategoriserar inte grupper på det sättet.

När kritiken mot deltagandet på Colombiamötet dog ut, väckte Dagens Nyheter liv i ett nytt drev mot Lars Adaktusson. Dagarna innan EU-valet publicerades en artikel om att han ”röstat emot abort” i EU. Artikeln fick enormt genomslag i svenska medier och dominerade rapporteringen dagarna fram till valet, trots att Adaktusson själv inte kandiderade.

Han hade röstat på samma sätt som både Lennart Sacrédeus och Alf Svensson som tidigare suttit i EU-parlamentet för KD, sade han.

– Man måste bestämma sig. Ska EU besluta om socialpolitik och sjukvård, eller ska EU inte göra det, sade Alf Svensson till Världen idag när han försvarade Lars Adaktusson.

Men även här påstår Busch Thor att Adaktusson har fel och att han inte röstat som Alf Svensson. Världen idag har via sms ställt frågan till Adaktusson om han vill kommentera partiledarens utspel, men han har i skrivande stund inte återkommit med svar.

Bakom DN-artikeln stod frilansjournalisten Sigrid Melchior. Bara några dagar innan Adaktussonpubliceringen skrev hon tillsammans med en kollega i lobbyorganisationen RFSU:s tidning Ottar. Texten har tydliga drag av en opinionsartikel med flera värdeladdade ord. Rubriken lyder: ”Framåtsyftande feminister och bakåtsträvande konservativa i EU-parlamentet.”

Här får enbart abortförespråkare komma till tals, ingen av de så kallade ”bakåtsträvande konservativa”. Här hävdas också att ”det allra viktigaste sexualpolitiska EU-beslutet” gällde ett som rör samkönade par.

Detta uppmärksammades först av tidningen Inblick, som också valt att anmäla både DN:s och Ottars artiklar till Allmänhetens pressombudsman (PO). Sigrid Melchior själv har sagt att hon inte har någon koppling till RFSU och att hon inte valt rubriken.

Samtidigt som Lars Adaktusson försvarades av Alf Svensson, var tonen alltså en helt annan från partiledningen. Vem av Busch Thor och Adaktusson som sprider falsk information är ännu oklart. Klart är dock att kommunikationen internt i KD nu ifrågasätts.

Lars Adaktusson har tidigare beskrivits som en partiföreträdare med högt anseende inom KD. När man i opinionsmätningar kämpade under fyraprocentsspärren lyckades man ändå få 5,9 procent i EU-valet 2014, något som av många beskrevs som en effekt av att Lars Adaktusson var toppnamn.

En som nu är besviken på KD är journalisten och aktivisten Nuri Kino.

– Det verkar som om kristdemokraternas ledning har glömt att han gjorde partiet känt över hela världen i sin kamp för kristnas överlevnad, skriver han på Facebook .

I november beslutas vem som ska ta Lars Adaktussons plats.

Kristendomsfientlig present från SVT till Socialdemokraterna

Ledare Socialdemokraterna kan via LO och sitt eget Kombilotteri pumpa in stora pengar i valrörelsen. Nu... lördag 20/8 00:10

Makten över elhandeln glider bort från nationen

Ledare Magdalena Andersson inledde en partiledardebatt häromkvällen med något så ovanligt som beröm till... fredag 19/8 00:10

Vi ska gå omkring och dofta Kristus

Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av... lördag 20/8 00:00

Fem partier beredda att runda lagen om partibidrag

Granskning. Fem av riksdagens åtta partier är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering... fredag 19/8 15:00

Ebba Busch försvarade samvetsfrihet inom vården

Ledare I Aftonbladet TV:s partiledardebatt i onsdags angrep återigen Annie Lööf (C) – som för fyra år... fredag 19/8 00:00

Sjöng i anden under fredagsbönen i moskén

Missionsglimten Douzhan arbetar bland muslimer i ett land i Centralasien. Han brinner för att se hela området bli... fredag 19/8 00:00

Senaste nytt

    Terrordåd är inte hjältedåd

    Israelkommentar I lördags kväll besköts väntande vid en busshållplats i närheten av Västra muren i Jerusalem. Två...

    Vi ska gå omkring och dofta Kristus

    Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av...
    Följ Världen idag i sociala medier