På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Ebba Busch (KD), Nyamko Sabuni (L), Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) är överens om migrationen. Foto: TT

KD, L, SD och M lade fram gemensamt migrationsförslag

M, KD, L och SD har kommit överens om att gå ihop om ett gemensamt utskottsinitiativ om migrationspolitiken. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kallar samarbetet historiskt.

Nyheter · Publicerad 11:33, 3 maj 2021

– Det är första gången som den här konstellationen av partier inte bara är överens om att vi vill byta ut Stefan Löfvens regering utan också kommer med ett gemensamt förslag, säger Åkesson till TT.

De förslag de fyra partierna nu lägger handlar om en åtstramning av den proposition som regeringen nyligen lade fram. Bland förslagen nämns att undantagsmöjligheterna vad gäller kraven för permanent uppehållstillstånd ska begränsas och att även den nya grunden om uppehållstillstånd av humanitära skäl ska begränsas.

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte oväntat kritisk och skriver i en kommentar till TT att han tycker att det är ”tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket”.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson vill dock inte kalla det för en handutsträckning till SD.

– Nej, det är inget spel. Det finns ett antal frågor där vi pekar på en gemensam färdriktning och vi är beredda att sitta ner och diskutera konkreta alternativa förslag, säger han till TT.

Ulf Kristersson säger att fler gemensamma förslag är att vänta.

Att det är Jimmie Åkesson och SD som sätter agendan i samarbetet håller inte heller Liberalernas ledare Nyamko Sabuni med om.

– Det är bakvänt. Det är Liberalerna som har lagt en motion till riksdagen och som har gått ut och krävt att partierna ska sluta upp bakom en långsiktigt hållbar migrationspolitik, säger hon.

Är det ett konservativt block som nu lanseras?

– Nej, vi har lagt fram en motion som vi menar borde locka fler partier till att vilja ansluta sig, säger Sabuni.

KD-ledaren Ebba Busch säger att hon gläds över att de fyra partierna nu visar att de kan enas. Men även om de skulle få sin migrationspolitiska vilja igenom nu kan ytterligare förslag på restriktioner komma från KD:s håll.

Fler överenskommelser mellan KD, M, SD och L skulle vara önskvärt menar Ebba Busch och nämner arbetet mot kriminalitet, arbetslöshet samt problem med vård och omsorg som områden där partierna möjligtvis kan samarbeta ytterligare.

– Jag tror att väljarna, när valdagen kommer, kommer att kunna se att det finns flera gemensamma beröringspunkter mellan våra partier trots att vi i andra delar är olika, säger Busch.

Centerns partiledare Annie Lööf skriver i en kommentar att ”det första samarbetet mellan L och SD blev alltså om migration där de har enats om en linje som handlar om hur det ska bli svårare för utsatta människor att få skydd i Sverige genom att begränsa humanitära skäl och familjeåterförening.”

M, KD, L och SD har tillsammans inte majoritet i riksdagen, men det hänger bara på någon enstaka röst. Regeringen behöver, och räknar med, stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet på de punkter som de fyra andra motsätter sig.

Ny migrationspolitik

Lagförslagen i propositionen ska ersätta den tillfälliga lagstiftningen på migrationsområdet som infördes som en följd av flyktingkrisen men som ska ersättas den 20 juli i år.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier