Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

KD-kritik mot S-utspel 1 maj: ”De brunsmetar oss och M”

KD och M är högerextrema. Så uppfattade många det som statsminister Stefan Löfvén sade i sitt förstamajtal i Umeå. I partiets förstamajtåg i Malmö skrek demonstranter ”Leve Palestina, krossa sionismen”. – Det här är stämningar som Socialdemokraterna flörtar med samtidigt som de brunsmetar oss och Moderaterna, på samma dag, säger Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab till tidningen Nyheter Idag.

Nyheter · Publicerad 12:15, 3 maj 2019

Med anledning av nazistdemonstrationerna valde Stefan Löfvén att fokusera stora delar av sitt förstamajtal på högerextremismen. Han hoppas att regeringens kommande utredning ska visa om det är möjligt att förbjuda rasistiska och extremistiska organisationer.

Men Stefan Löfvén hävdade att det är Socialdemokraterna som måste stå för motståndet mot högerextremismen. Han vädjade också till liberala moderater och kristdemokrater.

”Stå emot, svik inte det du tror på. Bidra inte till att ge de här krafterna mer makt. Högerextremisterna behöver mer motståndare – inte kopior”, sade Löfven enligt SVT.

M-ledaren Ulf Kristersson reagerade kraftigt på angreppet och skrev en kommentar till TT: ”Svensk socialdemokrati skämmer ut sig. Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema är unikt. Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer.”

Även Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, reagerade på Löfvéns tal.

– Det visar att de är beredda att säga och göra vad som helst, å ena sidan antyds det att vi skulle vara högerextrema och å andra sidan har de inga problem att flörta med stämningar som utgör ett hot mot Sveriges judar, säger han till Nyheter idag.

Samma sajt, som ofta betecknas som högerpopulistisk, har lagt ut en video där några SSU-demonstranter hörs sjunga ”Leve Palestina, krossa sionismen”. Längst fram i tåget går Malmös före detta kommunalråd (S) Ilmar Reepalu.

Reepalu har själv tidigare kritiserats för att ha gjort antisemitiska uttalanden, men han tar avstånd från slagorden i onsdagens förstamajtåg. Händelsen har dock väckt starka reaktioner och Johan Ingerö säger till nyhetssajten att slagord som ”krossa sionismen” är att likställa med antisemitism.

– Det innebär att man krossar den enda judiska statsbildningen i världen, det enda land där judar kan känna sig trygga.

– Det är ingen hemlighet att det finns stora problem i Malmö, fortsätter Ingerö. Det finns en anledning till att judar flyttar därifrån. Det här är stämningar som Socialdemokraterna flörtar med samtidigt som de brunsmetar oss och Moderaterna, på samma dag.

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommitten mot antisemitism reagerar också kraftigt på uttrycket ”krossa sionismen”.

– Det är svårt att tänka att det betyder något annat än att man vill utplåna staten Israel. Och idén att man vill utplåna Israel är en antisemitisk tanke. Det finns en lång tradition av att dölja antisemitism bakom begreppet antisionism, säger han till SVT Nyheter.

Bland dem som reagerade på onsdagens händelser fanns också Lars Adaktusson (KD).

”Vad är det som händer i socialdemokratin?”, frågade han sig i ett twitterinlägg.

Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer.

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...