Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

KD-kritik mot S-utspel 1 maj: ”De brunsmetar oss och M”

KD och M är högerextrema. Så uppfattade många det som statsminister Stefan Löfvén sade i sitt förstamajtal i Umeå. I partiets förstamajtåg i Malmö skrek demonstranter ”Leve Palestina, krossa sionismen”. – Det här är stämningar som Socialdemokraterna flörtar med samtidigt som de brunsmetar oss och Moderaterna, på samma dag, säger Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab till tidningen Nyheter Idag.

Nyheter · Publicerad 12:15, 3 maj 2019

Med anledning av nazistdemonstrationerna valde Stefan Löfvén att fokusera stora delar av sitt förstamajtal på högerextremismen. Han hoppas att regeringens kommande utredning ska visa om det är möjligt att förbjuda rasistiska och extremistiska organisationer.

Men Stefan Löfvén hävdade att det är Socialdemokraterna som måste stå för motståndet mot högerextremismen. Han vädjade också till liberala moderater och kristdemokrater.

”Stå emot, svik inte det du tror på. Bidra inte till att ge de här krafterna mer makt. Högerextremisterna behöver mer motståndare – inte kopior”, sade Löfven enligt SVT.

M-ledaren Ulf Kristersson reagerade kraftigt på angreppet och skrev en kommentar till TT: ”Svensk socialdemokrati skämmer ut sig. Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema är unikt. Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer.”

Även Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, reagerade på Löfvéns tal.

– Det visar att de är beredda att säga och göra vad som helst, å ena sidan antyds det att vi skulle vara högerextrema och å andra sidan har de inga problem att flörta med stämningar som utgör ett hot mot Sveriges judar, säger han till Nyheter idag.

Samma sajt, som ofta betecknas som högerpopulistisk, har lagt ut en video där några SSU-demonstranter hörs sjunga ”Leve Palestina, krossa sionismen”. Längst fram i tåget går Malmös före detta kommunalråd (S) Ilmar Reepalu.

Reepalu har själv tidigare kritiserats för att ha gjort antisemitiska uttalanden, men han tar avstånd från slagorden i onsdagens förstamajtåg. Händelsen har dock väckt starka reaktioner och Johan Ingerö säger till nyhetssajten att slagord som ”krossa sionismen” är att likställa med antisemitism.

– Det innebär att man krossar den enda judiska statsbildningen i världen, det enda land där judar kan känna sig trygga.

– Det är ingen hemlighet att det finns stora problem i Malmö, fortsätter Ingerö. Det finns en anledning till att judar flyttar därifrån. Det här är stämningar som Socialdemokraterna flörtar med samtidigt som de brunsmetar oss och Moderaterna, på samma dag.

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommitten mot antisemitism reagerar också kraftigt på uttrycket ”krossa sionismen”.

– Det är svårt att tänka att det betyder något annat än att man vill utplåna staten Israel. Och idén att man vill utplåna Israel är en antisemitisk tanke. Det finns en lång tradition av att dölja antisemitism bakom begreppet antisionism, säger han till SVT Nyheter.

Bland dem som reagerade på onsdagens händelser fanns också Lars Adaktusson (KD).

”Vad är det som händer i socialdemokratin?”, frågade han sig i ett twitterinlägg.

Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer.

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Palestinier vägrade nödhjälp – sändes via Israel

Mellanöstern. Det historiskt första flygplanet från Förenade arabemiraten har landat i Israel, innehållande... lördag 30/5 11:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Människovärde fick ny ordförande

Abort. Föreningen Människovärde vill verka för ökad respekt för människans okränkbara värde. Nu har man... lördag 30/5 07:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och... lördag 30/5 00:00

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...