Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

KD-ilska mot L: Utmålar kristna som suspekta

När Liberalernas Fredrik Malm i en debattartikel kritiserar Kristdemokraternas syn på hemundervisning, blandar han dessutom in, och ihop, väckelsekristna, sekter, abort, samvetsfrihet och synen på homosexualitet. – Det är hårresande hur man försöker smutskasta, säger Gudrun Brunegård (KD).

Nyheter · Publicerad 08:22, 26 jun 2019

Fredrik Malm (L) skriver på debattplats i Expressen under rubriken ”KD:s politik öppnar för sekter och extremister”. Han nämner ett fall i Ystad som nyligen blev känt, där föräldrar hållit barnen isolerade och borta från skolan.

I Ystadfallet finns inga kända kopplingar till hemundervisning och Malm skriver själv att det inte är känt exakt vad som hänt, men att det ”sannolikt” handlar om föräldrar med värderingar som krockar med det svenska skolsystemets.

”Det är ingen slump att kravet på hemundervisning främst drivs av väckelsekristna grupperingar, ungefär samma kretsar som driver krav på samvetsfrihet, abortförbud och anser att homosexualitet är synd och guds bestraffning”, skriver Malm.

– Han tycks vara ute efter att försöka klistra på Kristdemokraterna en stämpel som antingen aningslösa eller mörkermän med en dold agenda, säger Gudrun Brunegård, utbildningspolitisk talesperson för KD, till Världen idag.

– Sverige har ställt sig bakom ett antal internationella konventioner som understryker föräldrars rätt att undervisa barn utifrån sin övertygelse. Ystadfallet är jättetragiskt, men handlar inte om detta. Jag har själv arbetat i många år med skolpolitik kommunalt, och har erfarenhet av att det går att arbeta tillsammans med hemundervisande familjer så att barnen får en fullgod utbildning.

Gudrun Brunegård betonar att det är viktigt med kontrollpunkter som exempelvis nationella prov för att säkerställa att barnen når kunskapsmålen.

– Vi håller på att utveckla skolpolitiken och vill lätta på den alltför hårda åtstramningen vad gäller hemundervisning. Det finns som en möjlighet i stort sett i alla andra demokratiska länder, Sverige är extremt centralistiskt.

Bortom sakfrågan reagerar Brunegård starkt på Malms sätt att argumentera.

– Det är hårresande hur man försöker smutskasta, både KD och vissa kristna. Han har en agenda där kristna utmålas som suspekta individer, något som Expressen villigt sprider. Svenskt utbildningsväsende hade inte varit där det är i dag utan hängivna kristna som stått upp för människors rätt till utbildning.

– Det är sorgligt, att en person som ska vara liberal och stå för frihet, argumenterar så här och smutskastar andra på det här sättet.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, menar på Twitter att Malms påstående om att hemundervisning öppnar för sekter är felaktigt.

”Historiskt sett har i princip alla stora tänkare varit hemskolade”, påpekar han.

Världen idag har sökt Fredrik Malm för att ställa frågor om debattartikeln, men han har valt att inte återkomma med svar.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....