Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Kristdemokraternas EU-kandidater Sara Skyttedal och David Lega gläder sig över valresultatet tillsammans med partiledaren Ebba Busch Thor. Foto: Henrik Montgomery/TT

KD gjorde rekordval

Med 8,7 procent av rösterna gör KD sitt bästa EU-val någonsin. I några valdistrikt fick partiet över 20 procent. – Smutskampanjerna har inte lönat sig, säger partiets toppkandidat Sara Skyttedal.

Nyheter · Publicerad 13:52, 27 maj 2019

År 2014 fick Kristdemokraterna 5,9 procent av rösterna till Europaparlamentet. Nu får partiet 8,7 procent och ökar därmed från ett mandat till två. Aldrig tidigare har partiet fått en så hög siffra i ett EU-val.

Att glädjen var stor på partiets valvaka i centrala Stockholm gick inte att ta miste på.

– Det är fantastiskt. Vi gör vårt bästa EU-val någonsin samtidigt som andra partier har gjort allt för att trycka ner oss, sade partiets toppkandidat Sara Skyttedal då hon intervjuades av Expressen.

Skyttedal syftade antagligen på att andra partier har gått till hårt angrepp mot KD efter att det framkommit att riksdagsledamoten Lars Adaktusson röstat emot skrivningar om abort då han satt i Europaparlamentet. Hon kan också ha syftat på att hennes handväska och sportbil – och KD:s val av musik – har blivit föremål för diskussion.

– Vi har blivit utsatta för alla möjliga påhopp och smutskastningskampanjer. Men det har inte lönat sig, sade hon till kvällstidningen.

Även partiledaren Ebba Busch Thor tycker att valrörelsen har varit smutsig.

– Vi har haft motståndare som spridit direkt falska nyheter och påståenden om oss i sociala medier. De har gjort det i debatter, det har i vissa debatter varit åtta andra partier mot en kandidat, och Sara Skyttedal har inte alltid fått lov att försvara sig, säger hon till TT.

Enligt preliminära siffror har KD allra störst stöd i distrikt i Småland och västra Sverige. På Öckerö ser partiet ut att få 24,8 procent av rösterna och i Sävsjö ser man ut att få 23,7 procent av rösterna. Även i småländska Gnosjö och värmländska Årjäng ser partiet ut att få över 20 procent.

Resultatet visar att många i Sverige vill ha ett EU som är ”lagom”, menar Skara Skyttedal och får medhåll av Ebba Busch Thor.  

Tillsammans med Skyttedal kommer den forne elitsimmaren David Lega ta plats i Europaparlamentet för KD:s räkning.

– Jag hoppas ta plats i utrikesutskottet och jobba vidare med mänskliga rättigheter, säger han till TT.

Enligt nyhetsbyrån kommer både han och Sara Skyttedal pendla mellan Sverige och Bryssel.

– Jag tänker ha ett vanligt liv och nära min valkrets, inte vara en del i Brysselbubblan, säger Skyttedal till TT.

Det är fantastiskt.

Netanyahu lyckas inte bilda regering – kan Gantz lyckas?

Regeringsbildning. Det finns ett användbart uttryck på hebreiska som heter ”achrei ha'chagim”. Det betyder ”efter högtiderna” och syftar på den månads­långa period som... onsdag 23/10 12:10

Ett argument emot en palestinsk stat

Israelkommentar Analys. Ett av de stora beslut som nästa israeliska regering står inför är hur man ska förhålla sig till president Trumps förslag till fred i regionen; en... onsdag 23/10 00:00

Judiska extremister angrep soldater

Brott. I söndags vaknade israelerna till upprörande bilder på nyheterna. I reportaget såg man unga män med maskerade ansikten som kastade stenar mot... onsdag 23/10 06:00

Vi har fått en ny sorts åsiktsinkvisition

Ledare Efter den nästan två år långa krisen är Svenska Akademien tillbaka, åtminstone i så motto att man delar ut Nobels litteraturpris, dessutom för två år... onsdag 23/10 00:00