Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

KD försvarar hållning om familjeåterförening

Kristdemokraternas syn på rätt till familjeåterförening har kritiserats och påståtts vara orsak till att partiet inte går ännu starkare i opinionen. Men några planer på att svänga i frågan finns inte. – Vi i Kristdemokraterna tycker inte att barn ska skiljas från sina föräldrar, säger Hans Eklind, migrationspolitisk talesperson.

Nyheter · Publicerad 16:50, 17 jun 2019

I slutspurten till EU-valet fokuserade media mycket på KD:s tidigare Europaparlamentariker Lars Adaktusson och hur denne röstat i frågor som rörde abortfrågan.

Kristdemokraterna nådde sitt mål med två mandat i valet, men det fanns prognoser som visade att partiet kunde ha fått ännu fler röster. Bland tyckare och opinionsbildare menade man att det var abortdebatten som skadat KD.

Men på sociala medier var det många som hävdade att det främst var partiets syn på anhöriginvandring som blivit känd för KD:s nya sympatisörer och påverkat väljarna.

På Kristdemokraternas webbplats kan man läsa följande om anhöriginvandring:

”Vår utgångspunkt är att familjer ska kunna återförenas. Vi tycker inte att det är rimligt att barn och föräldrar ska hållas åtskilda under lång tid. Ensamkommande barn ska så snart som möjligt återförenas med sina föräldrar.”

Hans Eklind säger till Världen idag att han inte kan avgöra huruvida partiets ståndpunkt anses kontroversiell hos vissa väljare som står nära KD, men konstaterar att detta är något man stått för länge.

– Skillnaden mellan abortfrågan och familjeåterförening är att i abortfrågan tillskrevs vi åsikter vi inte har. Kanske fanns det nya i väljargruppen som inte hade klart för sig hur vi resonerar och de kan möjligen ha reagerat då det beskrevs som att vi vill öppna för tiotusentals nya asylsökande och det rimmar illa med en hållbar migrationspolitik.

Kristdemokraterna har ställt sig bakom förslag om att lätta på reglerna för anhöriginvandring och att utreda om särskilt ömmande fall ska ges möjlighet till uppehållstillstånd. I riksdagen är det bara Sverigedemokraterna och Moderaterna som inte stödjer förslagen.

– Migrationsverket säger att det skulle leda till ungefär 1 000 fler asylsökande per år. På sociala medier har jag sett påståenden om att det skulle handla om tiotusentals, och det stämmer inte. Ofta används just ordet anhöriginvandring för att ge intrycket av att det handlar om någon långväga släkting. För KD handlar detta om kärnfamiljen. Barn ska ha rätt att förenas med sina föräldrar och makar med varandra, säger Hans Eklind.

Han menar att familjeåterförening är grundläggande för en fungerande integration.

– Alla kan själva tänka tanken hur det skulle vara som mamma och pappa, hustru eller make, om personerna man älskar befinner sig långt borta i ovisshet. Hur intresserad och fokuserad kan man då vara på att lära sig svensk grammatik?

Hur många som kan tänkas välja bort KD till följd av synen på familjeåterförening är oklart. Hans Eklind betonar att man inte kan bedöma det utifrån vad som påstås på sociala medier. Men även om det skulle innebära förlorat stöd är det något man kommer att hålla fast vid, säger han.

– Det avgörande är att det vi tycker och säger är förankrat i judisk-kristen etik. Vi vill se en stram migrationspolitik för Sverige, men med familjeåterförening för dem som har asylskäl.

– Jag vill inte delta i ett parti som anammar åsikter för att de är på modet för stunden. För oss är detta en viktig och genuin övertygelse. Om vissa väljare är oense med oss om så får vi helt enkelt argumentera bättre för vår sak, det är de som avvisar familjeåterförening som är svaret skyldiga, säger han.

För KD handlar detta om kärnfamiljen. Barn ska ha rätt att förenas med sina föräldrar och makar med varandra.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...