Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Ebba Busch Thor (KD) vill att svenskar som krigar för IS ska kunna dömas till mellan fyra års och livstids fängelse för landsförräderi. Foto: Marcus Ericsson / TT

KD: Döm IS-terrorister för landsförräderi

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill att svenska IS-krigare ska kunna dömas till livstids fängelse för landsförräderi. Det är ett av flera förslag på åtgärder för att motverka terrorism som hon presenterar i dag i Almedalen.

Nyheter · Publicerad 16:44, 30 jun 2015

Svenskar som krigar för terrorrörelser som IS eller al-Shabab ska kunna dömas för landsförräderi, enligt ett av sju förslag som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor presenterade på en pressträff i dag.

– Dagens förändrade konfliktmönster motiverar att se över lagstiftningen på detta område, säger hon.

Landsförräderi kan i dag ge mellan fyra års fängelse och livstids fängelse, något som KD inte vill ändra på.

– Vi vill att lagstiftningen ska vara mycket tydlig och straffen kännbara om man deltar i terrorverksamhet, säger Ebba Busch Thor.

Förutom möjligheten att döma terrorister för landsförräderi vill KD att misstänkta terrorkrigares pass ska kunna beslagtas.

Misstänkta terrorister ska dessutom kunna portas vid Sveriges gräns. Förebilden är Storbritannien som använder tillfälliga så kallade uteslutningsförelägganden.

– Om man till exempel har deltagit i vidriga aktiviteter och poserat på Youtube den ena dagen, så ska man inte kunna återvända fritt fram till Sverige den andra dagen, säger Ebba Busch Thor.

KD-ledaren menar också att EU-länderna behöver ha en dialog med företagen bakom populära nättjänster, för att kunna förebygga radikalisering över nätet.

– Sociala medier har dessvärre blivit ett av extremisternas viktigaste verktyg.

Islamistisk extremism har diskuterats på flera håll under Almedalsveckan. Säkerhetspolisen stod på måndagen värd för en öppen öppen hearing om samhällets förmåga att förebygga och bekämpa radikalisering och terrorism. Där berättade Säpochefen Anders Thornberg att Säpos möjligheter att spana på sociala medier är begränsade.

– Tekniken har sprungit ifrån oss. Förr var det kraftfullt med telefonavlyssning, nu kommunicerar man via till exempel Viber.

– Så fort det blir slutna rum kan vi inte vara med. Vi behöver kraft för att komma åt de.

Efter seminariet sa Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, till TT att hon är orolig.

– Det är skillnad, om jag får uttrycka mig lite vanvördigt, på al-Qaida – där bin Ladin satt i en grotta och bestämde vem som skulle bomba var – och på IS som finns på Twitter, Instagram, Facebook och som lockar och vill bygga upp en stat. Det är något helt annat, en professionaliserad, sofistikerad och väldigt rik organisation. Det är något som världen inte har sett förut, sa Mona Sahlin.

I ett panelsamtal på måndagen om kristnas situation i Mellanöstern under IS framfart underströk Svante Lundgren, religionsforskare vid Lunds universitet, vikten av att inte skuldbelägga muslimer kollektivt för IS terror.

– I samhällsdebatten förstår vi att det här är en islamistisk sekt, de hatar shia-muslimer mer än de hatar icke-muslimer. Men det finns en teologisk motivering, som inte har med hat mot västvärlden att göra.

Lundgren fick medhåll från Lars Adaktusson, KD:s Europaparlamentariker, som menade att islamistiska extremister behöver bemötas ur ett teologiskt perspektiv.

– Det kan inte icke-muslimer eller politiker göra, utan imamer och andra religiösa ledare behöver visa extremisterna är på fel väg teologiskt, att det här inte har något stöd i Koranen.

Lars Adaktusson tror också att problemet med unga män som radikaliseras i Sverige och åker på terrorresor till Mellanöstern är mycket större än vad ”vi i Sverige kan ta till oss”

– Jag tycker att vi skulle kunna diskutera indraget medborgarskap och andra radikala åtgärder som visar att vi tar den här typen av systemhotande terrorism på allvar.

Katarina Tracz från tankesmedjan Frivärld tror inte att IS kommer att avta i närtid.

– Jag tror att vi står inför en gigantisk utrensning som kommer att fortsätta under lång tid, sa hon i panelsamtalet.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ekonomi. Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10