På något sätt behöver formuleringen om abort i det ekumeniska biståndsorganet SMR:s jämställdhetspolicy ses över eller ändras för att Katolska kyrkan i Sverige ska kunna fortsätta att vara medlemmar.
Detta slogs fast av Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, tidigare i år och bekräftas nu av Helena D'Arcy, ordförande i Respekt, ett stiftsorgan som ska främja katolska kyrkans arbete med bioetiska frågor.
– Vi vill inte ha en konflikt utan vill försöka lösa detta, men samtidigt måste vi följa vår tro, säger hon.
Bakgrunden är att Världen idag i höstas kunde berätta om en skrivelse i SMR:s jämställdhetspolicy som handlar om att verka för lagliga aborter i biståndet. Flera medlemmar i SMR har uttryckt kritik eller tveksamhet kring formuleringen utifrån sin teologiska syn på ofödda.
Artiklarna nådde USA, där katolska debattörer och medier uppmärksammade saken, vilket fick biskop Anders Arborelius att i december gå ut och beskriva Katolska kyrkans hållning:
”Vår förhoppning är att man från SMR:s sida ska visa sig beredd att ta tillbaka sitt principiella ställningstagande till förmån för abort. Om inte, är vi från katolska kyrkans sida naturligtvis tvungna att lämna SMR.”
Sedan dess har frågan varit uppe hos rådet både på medlemsmöten och i enskilda samtal mellan SMR:s ledning och Anders Arborelius.
Helena D'Arcy säger att den bejakande formuleringen om abort är mycket problematisk för stiftet men att man inte har något intresse av att ”dra sig ur med buller och bång”, utan hoppas att saken kan lösas inom en snar framtid.
Hon är också tydlig med att stiftet inte har sökt pengar via SMR. Däremot betalar katolska kyrkan ett årligt belopp till SMR på 17 000 kronor.
– Hur perifert dokumentet än är så är det lika fel ändå. Det hade inte spelat någon roll om det handlade om 17 miljoner eller några öre. Vi kan aldrig finansiera något som rör aborter.
Det finns de som menar att man måste ha förståelse för aborter i biståndsländer, eftersom kvinnors rättigheter ofta är så eftersatta, hur ser du på det?
– Jag kan förstå hur man tänker, men det är ändå helt emot vår fundamentala uppfattning om människolivet. Vi kan aldrig säga att ändamålen helgar medlen. För oss är det viktigare att hjälpa gravida med rent vatten, förlossningsvård och mödravård.
– Katolska kyrkan är en enorm biståndsaktör och en stor andel av barnhemmen, hiv-vården och annan hjälpverksamhet i många utvecklingsländer drivs faktiskt av kyrkan. Vi sitter inte med armarna i kors på moraliskt höga hästar, vi gör allt vi kan för att hjälpa människor.
– Men vår uppfattning är att det ofödda barnet är ett barn. Den lilla människan måste skyddas, och oavsett vilka omständigheterna är, så kan vi inte tumma på det, säger Helena D'Arcy.
Under vintern har SMR haft uppe frågan i flera olika sammanhang. Bland annat hade man ett panelsamtal, där flera olika synsätt fanns representerade, på ett medlemsmöte nyligen. Fortfarande är det dock oklart om, och i så fall hur, formuleringen om abort kommer att ändras.