Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Karta utan Israel i populärt tv-program upprör

I frågesportprogrammet ”Alla mot alla” som leds av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i Kanal 5 visades en karta där Israels landområde i stället var utmärkt som ”Palestina”.

”Vad hela fridens namn är detta?” frågar sig Judiska ungdomsförbundet på Twitter.

Nyheter · Publicerad 13:00, 15 dec 2022

I det populära frågesportprogrammet skulle de medverkande svara på frågan var tv- och radioprofilen Laila Bagge har sitt ursprung. Laila Bagges pappa är palestinier, och intill en bild på henne visades en karta när svaret redovisades.

Denna kartbild har nu rört upp starka känslor. På kartan syns nämligen formen av dagens Israel men i stället benämns området som ”Palestina” och den nutida palestinska flaggan finns med.

Judiska ungdomsförbundet är en av aktörerna som är upprörda.

”Kartan är fel av flera anledningar. Om detta ska symbolisera innan -48 [då den moderna staten Israel utropades reds anm] skulle det stå Mandatory palestine och Transjordan, och flaggan är också fel. Av dessa anledningar (och om man googlar lite) har man delat en bild som används i propagandasyfte där Israel är utraderat”, påpekar förbundet på Twitter.

Det är naturligtvis inte fel att visa den plats en person kommer ifrån, men här är det ”tydligt att detta är en modern karta där Israel utraderats och städer tagits bort. Enligt IHRA-definitionen är det antisemitism att förvägra judarnas rätt till självbestämmande och att Israel ska upphöra att existera”, skriver den judiska organisationen.

Flera personer påpekar också på sociala medier att det aldrig funnits ett landområde med den form och sträckning som på kartan kal­las för ”Palestina”.

Den ena av programledarna, Fredrik Wikingsson, skriver på Twitter angående kritiken att kartan som lades upp var ett misstag under efterbearbetningen av programmet.

”Vi åtgärdar snarast. Beklagar”, skriver han.

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00