Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

När vandringarna har börjat har Helene Sturefelt tagit en bild som visar hur många fötter som gick på gudstjänstpromenaden. Foto: Helene F Sturefelt

Karlskronagudstjänster blev till stadsvandringar

I Karlskrona har en grupp bedjande och sjungande människor vandrat runt i staden på söndagskvällarna de senaste veckorna. Det är Svenska kyrkan och EFS som har ordnat vandringsgudstjänster i coronatider.

Nyheter · Publicerad 18:00, 31 maj 2020

Staden Karlskrona är uppbyggd på 33 öar, och där finns inte så många grönytor. Så när Svenska kyrkan och EFS flyttade ut varannan gudstjänst till följd av coronasmittan fick det bli i form av stadsvandringar.

Prästen Helene Sturefelt berättar att deltagarna bitvis har gått i tystnad och begrundan och ibland två och två med ett samtalsämne på dagens tema. Hon berättar vidare att de har stannat till vid olika platser för läsning, sång eller bön.

Någonstans längs vägen har gruppen stannat för att plocka upp fika ur sina ryggsäckar.

– Och jag har predikat på stranden. Ja, ni förstår själva hur fint det har varit, berättar Helene med glädje.

Genom vandringarna har kyrkan blivit mer synlig på stan, och många har höjt på ögonbrynen när sällskapet plötsligt börjat sjunga.

– Det är så bibliskt, Jesus vandrade och samtalade. Ordet blir också dubbelt förstärkt med hjälp av naturen man passerar, säger Helene som är utbildad pilgrimsledare och gärna använder sig av det.

För de personer som inte haft möjlighet att delta i promenaderna har det funnits ett digitalt alternativ. På sin blogg har Helene Sturefelt nämligen lagt ut miljöbilder som hon tagit i förväg, bibelord, reflektioner, frågor, predikan och sångtexter.

– De äldre har tyckt det har varit jättefint att kunna delta digitalt i stället, säger hon.

Huruvida promenadgudstjänsterna kommer fortsätta i sommar återstår att se. Helene Sturefelt avslutar nämligen sin tjänst och kommer tills vidare endast använda sin blogg som predikstol.

– Jag hoppas att detta ska fortsätta, säger hon om promenadgudstjänsterna.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...