Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Karlskrona får böneutrop

Sverige har fått sin andra minaret med böneutrop. Det är Islamiska kulturföreningen i Karlskrona som har fått tillstånd att bygga minareten utanför sin moské. "Risk att segregationen ökar", skriver en syrisk flykting som oroas över utvecklingen.

Nyheter · Publicerad 08:24, 20 nov 2017

På fredagar kommer det hädanefter höras muslimska böner i området Kungsmarken, strax utanför Karlskrona. Den Islamiska kulturföreningen i staden har nämligen byggt en 17,5 meter hög minaret som man har fått tillstånd att ha böneutrop från. Detta skriver SVT Blekinge.

Minareten ligger utanför föreningens moské, som är en ombyggd gymnastiksal.

– Vårt samhälle är inte förberett för böneutrop fem gånger om dagen sju dagar i veckan. Därför blir det bara ett böneutrop och det är under fredagsbönen mitt på dagen, säger Mulo Djopa, vice ordförande i Islamiska kulturföreningen, till SVT.

Föreningen har, enligt SVT, planerat i fem år för minareten. När föreningen hade lyckats samla in de 170 000 kronor som behövdes för materialet till minareten, samt fått 40 medlemmar att ställa upp som arbetskraft, tog det endast tre veckor att få tornet färdigt, skriver SVT.

Föreningsmedlemmarna är, enligt Mulo Djopa, mycket glada över minareten.

Alla är dock inte lika glada. En som protesterade mot minareten är den syriska flyktingen Muhammed Adnan al Hajj.

I en insändare i tidningen Sydöstran kritiserar han kommunen för att godkänna något som, i hans ögon, kommer öka segregationen.

”Varför hjälper ni fundamentalistiska muslimer att vara kvar i sitt gamla sätt? I moskéerna med sina minareter konserveras den gamla uppfattningen och hjälper inte till i integrationen”, skriver Al Hajj.

En minaret leder dessutom till att endast muslimer vill bo i området, menar han.

Al Hajj påpekar att han själv är sekulariserad muslim som ”flytt islams förtryck”. Han vill inte se Sverige bli som ett av de länder som många av flyktingarna kommer ifrån.

”Vi lever bättre här i kristna länder för ni hjälper alla. Vi är inte lyckliga i Gaza, Egypten, Libyen eller Pakistan”, skriver han.

Enligt Al Hajj vill islam ”göra alla till muslimer”, något han fruktar ska ske i Sverige.
”Snälla, låt inte det ta över här”, skriver han.

Mulo Djopa tror inte att moskén kommer bidra till ökad segregation. Tvärtom. Människor kan integreras snabbare om de får utöva sin tro, menar han.

Moskén i Karlskrona är den andra moskén i Sverige som fått tillstånd att ha böneutrop från minaret. Sedan år 2013 har moskén i Fittja böneutrop på fredagar.

Enligt religionsvetaren Simon Sorgenfrei är det svårt att förutsäga huruvida fler böneutrop från minareter är att vänta.

– Det beror helt på den politiska utvecklingen i landet, säger han.

Hur många moskéer det finns i Sverige är också svårt att svara på, enligt Sorgenfrei.

– Det finns åtta ändamålsbyggda moskéer i Sverige. Räknar man in de moskéer som äger rum i föreningslokaler, källarförråd, lägenheter och dylikt skulle jag uppskatta att det finns 150–200 moskéer, säger han.

Enligt Sorgenfrei finns det inga uppgifter på hur många människor som regelbundet går till en moské i Sverige.

– Den statistik vi har visar hur många medlemmar det finns i de muslimska organisationer som får statligt bidrag, säger han.  

Den senaste siffran, från 2015, ligger på omkring 140 000 personer.  

Simon Sorgenfrei poängterar att det är betydligt fler svenskar som är medlemmar i ett kristet samfund, än ett muslimskt. Det gäller även om man räknar bort Svenska kyrkan.

Tror du att det kommer finnas fler moskéer i Sverige i framtiden?

– Ja, det tror jag. Det finns flera föreningar som har ansökt om att få upprätta en moské. Men sådana här processer går väldigt långsamt.

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...