Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Karlskrona får böneutrop

Sverige har fått sin andra minaret med böneutrop. Det är Islamiska kulturföreningen i Karlskrona som har fått tillstånd att bygga minareten utanför sin moské. "Risk att segregationen ökar", skriver en syrisk flykting som oroas över utvecklingen.

Nyheter · Publicerad 08:24, 20 nov 2017

På fredagar kommer det hädanefter höras muslimska böner i området Kungsmarken, strax utanför Karlskrona. Den Islamiska kulturföreningen i staden har nämligen byggt en 17,5 meter hög minaret som man har fått tillstånd att ha böneutrop från. Detta skriver SVT Blekinge.

Minareten ligger utanför föreningens moské, som är en ombyggd gymnastiksal.

– Vårt samhälle är inte förberett för böneutrop fem gånger om dagen sju dagar i veckan. Därför blir det bara ett böneutrop och det är under fredagsbönen mitt på dagen, säger Mulo Djopa, vice ordförande i Islamiska kulturföreningen, till SVT.

Föreningen har, enligt SVT, planerat i fem år för minareten. När föreningen hade lyckats samla in de 170 000 kronor som behövdes för materialet till minareten, samt fått 40 medlemmar att ställa upp som arbetskraft, tog det endast tre veckor att få tornet färdigt, skriver SVT.

Föreningsmedlemmarna är, enligt Mulo Djopa, mycket glada över minareten.

Alla är dock inte lika glada. En som protesterade mot minareten är den syriska flyktingen Muhammed Adnan al Hajj.

I en insändare i tidningen Sydöstran kritiserar han kommunen för att godkänna något som, i hans ögon, kommer öka segregationen.

”Varför hjälper ni fundamentalistiska muslimer att vara kvar i sitt gamla sätt? I moskéerna med sina minareter konserveras den gamla uppfattningen och hjälper inte till i integrationen”, skriver Al Hajj.

En minaret leder dessutom till att endast muslimer vill bo i området, menar han.

Al Hajj påpekar att han själv är sekulariserad muslim som ”flytt islams förtryck”. Han vill inte se Sverige bli som ett av de länder som många av flyktingarna kommer ifrån.

”Vi lever bättre här i kristna länder för ni hjälper alla. Vi är inte lyckliga i Gaza, Egypten, Libyen eller Pakistan”, skriver han.

Enligt Al Hajj vill islam ”göra alla till muslimer”, något han fruktar ska ske i Sverige.
”Snälla, låt inte det ta över här”, skriver han.

Mulo Djopa tror inte att moskén kommer bidra till ökad segregation. Tvärtom. Människor kan integreras snabbare om de får utöva sin tro, menar han.

Moskén i Karlskrona är den andra moskén i Sverige som fått tillstånd att ha böneutrop från minaret. Sedan år 2013 har moskén i Fittja böneutrop på fredagar.

Enligt religionsvetaren Simon Sorgenfrei är det svårt att förutsäga huruvida fler böneutrop från minareter är att vänta.

– Det beror helt på den politiska utvecklingen i landet, säger han.

Hur många moskéer det finns i Sverige är också svårt att svara på, enligt Sorgenfrei.

– Det finns åtta ändamålsbyggda moskéer i Sverige. Räknar man in de moskéer som äger rum i föreningslokaler, källarförråd, lägenheter och dylikt skulle jag uppskatta att det finns 150–200 moskéer, säger han.

Enligt Sorgenfrei finns det inga uppgifter på hur många människor som regelbundet går till en moské i Sverige.

– Den statistik vi har visar hur många medlemmar det finns i de muslimska organisationer som får statligt bidrag, säger han.  

Den senaste siffran, från 2015, ligger på omkring 140 000 personer.  

Simon Sorgenfrei poängterar att det är betydligt fler svenskar som är medlemmar i ett kristet samfund, än ett muslimskt. Det gäller även om man räknar bort Svenska kyrkan.

Tror du att det kommer finnas fler moskéer i Sverige i framtiden?

– Ja, det tror jag. Det finns flera föreningar som har ansökt om att få upprätta en moské. Men sådana här processer går väldigt långsamt.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier