Nyheter

Karismatisk väckelse fick inspirera vid panelsamtal

Ett 60-tal personer hade mött upp i Sollentuna pingstkyrka för att lyssna till författaren Ivar Lundgren och ett panelsamtal på temat den karismatiska väckelsen. På högra bilden signerar Ivar Lundgren sin nya bok i ämnet, ”Vägen jag fann”.
Ett 60-tal personer hade mött upp i Sollentuna pingstkyrka för att lyssna till författaren Ivar Lundgren och ett panelsamtal på temat den karismatiska väckelsen. På högra bilden signerar Ivar Lundgren sin nya bok i ämnet, ”Vägen jag fann”.
Foto: Pia Narin
Foto: Pia Narin
Foto: Pia Narin
Foto: Pia Narin

Vad betydde den karismatiska rörelsen på 1970- och 80-talen? Den frågan stod i fokus vid ett panelsamtal i Pingstkyrkan i Sollentuna.

Publicerad Uppdaterad

Kristna från olika kyrkor hittade varandra, de fick ny gemenskap och många gamla stridsfrågor försvann.

Ivar Lundgren

Inför ett 60-tal besökare diskuterade en panel bestående av Arne Winerdal, Ivar Lundgren, Åke Hedström samt Marianne och Nils Lidskog den karismatiska väckelsen på 1970- och 80-talet.

I fokus för kvällen stod Ivar Lundgrens bok Vägen jag fann där han bland annat beskriver hur han själv kom i kontakt med den karismatiska väckelsen. Lundgren berättade hur han och hans fru Gunilla hade tänkt åka på bröllopsresa till Afrika men att den svenske pingstledaren Lewi Pethrus föreslog att de skulle åka till USA i stället, där Lundgren, som var journalist, kunde göra reportage.

I USA träffade han grupper av andedöpta kristna från vitt skilda sammanhang, vilket gjorde stort intryck på honom.

– Men när du hörde katoliker tala i tungor, vad tänkte du då? frågade Arne Winerdal vid samlingen i Sollentuna pingstkyrka.

– ”Underbart!”, berättade Ivar Lundgren om sin upplevelse.

Marianne Lidskog uttyckte tacksamhet till Lundgren för den nya boken. Hon var själv med vid den aktuella tiden och menar att Lundgren på ett utmärkt sätt fångat detta skeende. Även sådana detaljer som kanske inte alltid var kända på gräsrotsplanet.

– Vi sprang ju runt i alla de här kyrkorna och jag är glad att perioden har dokumenterats för den glöms bort så fort, sade Marianne Lidskog och läste högt ett stycke ur den nya boken:

”Det såg ut som det gick att samla hur mycket folk som helst i vilken kyrka som helst när som helst, och det var inte fråga om vem som talade och sjöng. Det gavs tillfälle till fri bön och anden verkade genom tungotal och profetior.”

– Jag tror det var det här man fick vara med om, tillade Marianne Lidskog.

För Världen idag berättar Ivar Lundgren vad han upplevde som den karismatiska rörelsens främsta betydelse.

– Den innebar en nyupptäckt av den helige Ande på ett sätt som många inte var vana vid, men som blev väldigt inspirerande. Det skapade en helt ny situation. Kristna från olika kyrkor hittade varandra, de fick ny gemenskap och många gamla stridsfrågor försvann. Så det var en väldigt betydelsefull tid.

Hur ser du på möjligheten för en sådan här karismatisk rörelse för Sverige idag 2021?

– Den väckelsen när den kom, på 60-, 70- och 80-talen, det var ingen som kunde förutse den. Så är det också i dag. Vi kan inte förutse vad som kan hända. Detta var ett verk av Guds helige Ande och det kan ske när som helst.

Vad betyder 70-talets karismatiska väckelse i dag?

– I dag känner vi att vi är en och samma kristna gemenskap även om vi bär olika namn. Och detta tycker jag är den stora frukten av den karismatiska väckelsen. Vi älskar varandra även om vi inte tycker likadant, avslutar Ivar Lundgren.

Powered by Labrador CMS