Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Kaosartade scener i Malmö efter koranbränningsaktion

Över 20 bilar och en miljöstation sattes i brand i stadsdelen Rosengård i Malmö på söndagskvällen och senare på natten brann även flera bilar i ett underjordiskt garage.

Tidigare på dagen utbröt våldsamma protester mot en koranbränningsaktion på Värnhemstorget i Malmö.

Nyheter · Publicerad 14:14, 4 sep 2023

Ett hundratal personer hade samlats för att protestera när Salwan Momika och en annan man skulle genomföra en allmän sammankomst på Värnhemstorget i Malmö under söndagseftermiddagen. En stor polisinsats bevakade aktionen.

Stämningen var upprörd. Bland annat kastades stenar och flaskor mot Salwan Momika och den andre mannen, enligt TT:s fotograf på plats. Flera personer försökte också ta sig igenom polisavspärrningarna.

Efter ungefär 45 minuter avbröt Momika aktionen. Han och den andre mannen kördes sedan bort i en bil.

Två män greps misstänkta för våldsamt upplopp och en tredje man greps misstänkt för blåljussabotage. Ytterligare ett tiotal personer omhändertogs.

– Jag har förståelse för att en allmän sammankomst som denna väcker starka känslor, men vi kan inte tolerera ordningsstörningar och våldsyttringar som de vi såg under söndagseftermiddagen, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö i en kommentar, på polisens hemsida.

I samband med gripandena riktades aggressioner även mot polis, skriver polisen. Bland annat kastades en elsparkcykel mot en polisbuss.

På söndagskvällen utbröt kaosartade scener i stadsdelen Rosengård i Malmö. Minst ett 20-tal bilar sattes i brand bara på Ramels väg, och sten kastades mot polisens fordon när de anlände till platsen.

Polisens presstalesperson Patric Fors kan inte svara på om bilbränderna och stenkastningen i Rosengård är relaterad till upploppet och koranbränningen.

– Det är för tidigt att säga, säger han.

En banderoll med texten ”Nej till koranbränning. Missbruka ej yttrandefriheten” var dock placerad i rondellen vid Ramels väg.

Polisen inledde kamerabevakning med drönare i Rosengård på söndagskvällen, delvis med anledning av händelsen vid Värnhem.

Framåt midnatt var det fortfarande mycket människor på plats i området, men stämningen hade lugnat ner sig.

Vid 02.30 sattes två bilar i brand i ett underjordiskt garage till ett flerfamiljshus på Ramels väg och och polisen utreder den händelsen som grov mordbrand.

Räddningstjänst och bärgningsbilar hade vid 03-tiden börjat röja undan bilvrak och även om många fortfarande rörde sig i området var stämningen tämligen lugn.

– Allt var koncentrerat till ett ganska begränsat område, men jag vet ännu inte hur många bilar som brunnit. Vi har i nuläget inga frihetsberövade, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00