Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Kanye West har släppt sitt tionde album. Foto: Michael Wyke/AP/TT

Kanye West släpper album med Jesustema

Referenserna till tron på Gud haglar tätt på Kanye Wests nya album Donda, som i helgen släpptes helt utan förvarning.

Nyheter · Publicerad 17:00, 3 sep 2021

Den 44-årige amerikanska superstjärnan Kanye West skapade många rubriker när han 2019 släppte sitt album Jesus is king. Albumet var till stora delar ett vittnesbörd om hans nyfunna tro på Jesus – och ledde bland annat till att han för första gången kammade hem en statyett av det kristna musikpriset Dove Awards. 

På nya skivan Donda, Wests tionde i ordningen, fortsätter han att vara öppen med sin kristna tro, där alla varningar för explicita texter som fanns på hans tidigare album nu är utbytta mot texter om Gud och Jesus. Titlar som ”Praise God”, ”Lord I need you” och ”Jesus Lord” gör tron tydlig även här, på det 27 spår långa albumet. 

”Gud, jag behöver att du omsluter mig med dina armar. Omfamna med din nåd”, sjunger han till exempel i låten ”Lord I need you” (fri översättnng). 

Kanye West har i tidigare intervjuer indikerat att han inte längre är intresserad av att göra sekulär musik sedan han blivit kristen. 

– Jag övervägde att inte rappa igen, för jag har rappat för djävulen så länge att jag inte ens visste hur jag skulle kunna rappa för Gud, sade han förra året till den amerikanska tidningen GQ. 

Men en av hans pastorers barn, som önskade att Kanye West skulle släppa en rapskiva om Jesus, fick honom att tänka om och skapa albumet Jesus is King

– Den saken gjorde skillnaden, konstaterar han i GQ. 

Den nya skivan Donda (uppkallad efter Kanyes mor, Donda West) var ursprungligen tänkt att släppas i juli, men releasen har sedan skjutits upp.

Men när albumet väl blixtsläpptes under söndagen verkade Kanye West själv inte helt nöjd. Strax innan albumet dök upp på streamingplattformarna gick han ut och hävdade att skivbolaget Universal Music hade släppt albumet mot hans vilja. 

– Universal släppte min skiva utan mitt godkännande, skrev han till sina åtta miljoner följare på Instagram. 

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10