Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Världsstjärnan Kanye West säger att ingenting som den här världen erbjuder kan mätas med Gud. På bilden talar han på MTV Video Music Awards i New York. Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Kanye West hyllar Jesus som kung

En av vår tids mest kända artister, den amerikanske rapparen Kanye West, bekänner sig till Jesus. Medier över hela världen går i spinn över stjärnans omvändelse, och på hans nya album ”Jesus is King” är Kristusbudskapet tydligt. Samtidigt som kristna gläder sig över att West använder sin enorma plattform för att sprida evangelium, manas det till bön för att förändringen ska bli bestående.

Nyheter · Publicerad 16:40, 7 nov 2019

Varje steg Kanye West och hustrun Kim Kardashian West tar följs av miljontals människor globalt, inte minst via sociala medier. Att rappstjärnan nu blivit frälst och namngett sitt emotsedda nya album ”Jesus is King” är något som får stor uppmärksamhet.

”Jag är en evangelist, så min musik, mina filmer, varje samtal, varje rum jag går in i handlar om att rädda själar, rädda dig från evig förtappelse”, säger Kanye West i trailern till den kortfilm som släpptes i samband med skivan.

Under en gudstjänst i Atlanta predikade Kanye West och berättade enligt Fox att han sett hur Gud gjort mirakler i hans liv.

”Djävulen presenterar så många häftiga, glänsande saker. Jag har sett allt djävulen kan visa med tv, videos, bilfirmor, smycken, hus, och jag säger dig: Ingenting slår Gud, och att ha ett sunt sinnelag”.

Rapparen har också öppnat upp kring sin psykiska ohälsa och bipolaritet, liksom om hur han redan som barn blev beroende av pornografi, och senare av sex, något Gud gett honom kraften att bryta med.

Han har i flera olika sammanhang uppmuntrat andra att vänta med sex till äktenskapet och han har slutat svära i alla sina produktioner. Han har också berättat att han har svårt med att hans fru ofta lägger upp lättklädda bilder på sig själv.

I ett videoklipp som blivit viralt möter talkshowvärden James Corden upp Kanye West på ett flygplan. I planet finns också en gospelkör som sjunger om Jesus mellan Cordens frågor.

Gud har haft en plan för mig hela tiden, menar West som tror att det är lättare för människor att ta till sig när han förmedlar evangeliet efter mörka perioder i livet, än om han i egenskap av uppburen superstjärna skulle säga samma saker.

I klippet berättar han att han avslutar sina dagar med att läsa Bibeln.

Corden frågar det som nog ganska många undrat kring den uppmärksammade omvändelsen: Är detta verkligen genuint, eller är det bara en fas?

På detta svarar West att han nu har ”vaknat upp”.

”Människor som inte tror är levande döda. De sover, och detta är uppvaknandet”, säger han.

Även i svenska medier har Kanye Wests tro uppmärksammats och mottagandet av skivan är blandat. Markus Larsson, recensent, påminner i Aftonbladet om att andra stora artister också bekänt sig som kristna.

”Soulsångaren Al Green överlämnade sitt liv till Gud mot slutet av 70-talet och arbetar fortfarande som pastor i Memphis. För andra, som Leonard Cohen, Van Morrison och Bob Dylan, har religionen varit hållplatser som de har stannat till vid i några år och sedan rest vidare. Hur lång Kanye Wests kristna period blir vet nog bara han själv. Han kanske brinner för det här, permanent?” skriver han.

I en artikel i Christian Post sammanfattar den kristna debattören Chelsen Vicari det hon menar är en rätt hållning när en känd person bekänner sig till Jesus.

”Jag känner inte till Wests definitiva motiv, men jag är absolut övertygad om att Jesu Kristi nåd omfattar kändisar, rappare, de som brottas med bipolär sjukdom, människor som omedvetet missförstår teologi, till såväl republikaner som demokrater, och till människor som begår misstag efter misstag efter misstag.”

Hon konstaterar att en kändis av Wests kaliber kommer att skärskådas av hela världen och vissa kommer till och med hoppas att han ska falla. Mitt i all denna uppståndelse bör vi som kristna komma ihåg, skriver Vicari, att vårt främsta uppdrag är att be för personer som kommit till tro på Jesus.

I detta fall Kanye West.

Människor som inte tror är levande döda. De sover, och detta är uppvaknandet.

Fler artister som kallar sig kristna

Popstjärnan Selena Gomez har sedan en tid varit öppen med sin kristna tro och i olika sammanhang berättat om sin resa med Jesus. Hon besöker regelbundet Hillsong och har förklarat att Gud varit med henne genom livets svåraste episoder. På twitter skriver hon att Gud återkommande överraskar henne med sin kärlek och omsorg.
”Jag blir förälskad i Honom på nytt, varenda gång”.
”Jag har aldrig slutat gå ner på mina knän och längtat efter och behövt enbart Hans kärlek”, skriver hon.

Justin Bieber växte upp i ett kristet hem men kom snart att lämna tron och slog igenom med dunder och brak redan som barn. Hans leverne präglades under många år av tillfälliga förbindelser, stökiga relationer och missbruk. Han kom till slutet av sig själv och medgav för sin vän Carl Lentz, Hillsongpastor, att han behövde Jesus. Samma natt döptes han i ett stort badkar och har sedan dess förändrat sitt liv på många sätt och proklamerar att han vill följa Jesus.

Rapparen Snoop Dogg, som egentligen heter Cordozar Calvin Broadus, har sedan en tid tillbaka benämnt sig själv som pånyttfödd kristen. Han släppte nyligen ett gospelalbum. Snoop Dogg har en liknande resa bakom sig som Kanye West med ett destruktivt och långt ifrån ”helgat” liv. Men han själv säger att förvandlingen är verklig och har också bemött kristen kritik.
”Jag trodde att kyrkan skulle välkomna syndare”, säger han i en intervju och menar att kristna borde öppna sin famn för den som söker Gud och i nästa steg hjälpa dem in i en rätt livsstil.
 

Nationens bibliska legitimitet hotas

Debatt Det bedrövar mig att Grenholm med allierade har lyckats vilseleda och skrämma kristna från att långt tidigare agera mot Sveriges obibliska...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Ansvaret för häxjakt på våra universitet

Ledare En episod på psykologprogrammet vid Lunds universitet har fått ringar på vattnet i den akademiska debatten. Några elever har reagerat mot påstådd...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Att vara nöjd med sin situation och tillvaro har nästan blivit något fult.

Ungkrönika ”Nöj dig inte med mindre, nöj dig med mer”. Citatet är en reklamslogan från ett telefoniföretag för några år sedan, och jag tycker att det är rätt...

Sorg i Salem efter 20-åriga Hannas bortgång

Nyheter Hawaiiolycka. Den senaste veckan har många människor mötts för att sörja tillsammans i Salemkyrkan i Vänersborg. Detta efter att en av församlingens ungdomar omkom...

Att vara nöjd med sin situation och tillvaro har nästan blivit något fult.

Ungkrönika ”Nöj dig inte med mindre, nöj dig med mer”. Citatet är en reklamslogan från ett telefoniföretag för några år sedan, och jag tycker att det är rätt...

Är alla synder lika allvarliga?

Mot väggen Finns det någon eller några synder som är ”värre” än andra? Vad säger Bibeln?