Den som föraktar ordet fördärvar sig själv, den som respekterar budet blir belönad.
Ordspråksboken 13:13

Världen idag

Kansas sade nej till ökat skydd för foster – Joe Biden gläds

Befolkningen i Kansas har röstat nej till att utöka skyddet för ofödda. Besvikelsen är stor bland dem som försvarar de ofödda, men president Joe Biden gläds över utgången.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 aug 2022

Den har kallats ”Värdesätt båda”, lagändringen som invånare i delstaten Kansas fick ta ställning till i tisdags. Ändringen skulle innebära att formuleringar som garanterar rätt till abort ströks från delstatens konstitution.

”Eftersom Kansas värdesätter både kvinnor och barn ska delstaten Kansas konstitution inte innefatta offentlig finansiering av aborter och upprättar eller säkrar inte en rätt till abort”, stod det i förslaget.

Ändringen skulle inte ha lett till ett direkt abortförbud, men skulle i förlängningen ha kunnat resultera i ett förbud, skriver SVT och påpekar att delstaten brukar räknas som konservativ.

Kansasborna sade dock nej till förslaget. Enligt NPR, USA:s motsvarighet till Sveriges Radio, röstade 58,8 procent nej till förslaget medan 41,2 procent röstade ja.

Det innebär att det även i fortsättningen kommer vara tillåtet att genomföra en abort fram till graviditetsvecka 22 i delstaten.

USA:s president Joe Biden uttryckte genast glädje över beskedet.

”Det här utfallet tydliggör det vi redan vet: En majoritet av amerikanerna håller med om att kvinnor ska ha tillgång till abort och ha rätten att själva fatta beslut om sin hälsovård”, skriver han i ett uttalande.

Bland prolife:are är tongångarna betydligt dystrare.

– Kvällens förlust är en stor besvikelse för prolife-anhängare i Kansas och över hela landet, säger Mallory Carroll, talesperson för SBA Pro-life America, i ett pressmeddelande.

Omröstningen har av många tolkats som en nationell värdemätare för hur frågan kan komma att utveckla sig efter att ett flertal republikanska delstater skyndat med att införa restriktiva abortlagstiftningar efter Högsta domstolens beslut, skriver TT, och syftar på att domstolen kullkastade den prejudicerande domen Roe mot Wade, som har gjort att delstater haft svårt att införa fosterskyddande lagstiftningar utan att stöta på patrull på högre instans.

Två delstater som infört lagstiftningar med starkare skydd för fostret är Oklahoma och Missouri, grannstater till Kansas. I Oklahama är abort nu endast tillåtet vid våldtäkt, incest eller om mammans liv är i fara. Och i Missouri är abort endast tillåtit vid livsfara eller allvarliga sjukdomsfall.

Kampanjerna inför omröstningen i Kansas har omgärdats av stora finansiella gåvor på båda sidor. NPR uppger att abortjätten Planned Parenthood har donerat miljontals dollar till nej-sidan.

Prolife-sidan har samtidigt utlyst bönevakor och uppmanat till fasta inför omröstningen, uppger Catholic News Agency.

– Vi måste förstå att det här är en andlig strid, säger Erin Newport, en av volontärerna för ”Värdesätt båda”-kampanjen, till nyhetssajten.

Omröstningen i Kansas var den första som hölls efter att Roe mot Wade-domen upphävdes och uppges ha haft ett valdeltagande på uppemot 50 procent.

Vi måste förstå att det här är en andlig strid.

Svenska försvaret utsattes för it-attack

Brott. Försvarsmaktens webbplats utsattes under torsdagen för en överbelastningsattack. Attacken gjorde... fredag 2/12 17:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10