Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

Kansas sade nej till ökat skydd för foster – Joe Biden gläds

Befolkningen i Kansas har röstat nej till att utöka skyddet för ofödda. Besvikelsen är stor bland dem som försvarar de ofödda, men president Joe Biden gläds över utgången.

Nyheter · Publicerad 08:00, 4 aug 2022

Den har kallats ”Värdesätt båda”, lagändringen som invånare i delstaten Kansas fick ta ställning till i tisdags. Ändringen skulle innebära att formuleringar som garanterar rätt till abort ströks från delstatens konstitution.

”Eftersom Kansas värdesätter både kvinnor och barn ska delstaten Kansas konstitution inte innefatta offentlig finansiering av aborter och upprättar eller säkrar inte en rätt till abort”, stod det i förslaget.

Ändringen skulle inte ha lett till ett direkt abortförbud, men skulle i förlängningen ha kunnat resultera i ett förbud, skriver SVT och påpekar att delstaten brukar räknas som konservativ.

Kansasborna sade dock nej till förslaget. Enligt NPR, USA:s motsvarighet till Sveriges Radio, röstade 58,8 procent nej till förslaget medan 41,2 procent röstade ja.

Det innebär att det även i fortsättningen kommer vara tillåtet att genomföra en abort fram till graviditetsvecka 22 i delstaten.

USA:s president Joe Biden uttryckte genast glädje över beskedet.

”Det här utfallet tydliggör det vi redan vet: En majoritet av amerikanerna håller med om att kvinnor ska ha tillgång till abort och ha rätten att själva fatta beslut om sin hälsovård”, skriver han i ett uttalande.

Bland prolife:are är tongångarna betydligt dystrare.

– Kvällens förlust är en stor besvikelse för prolife-anhängare i Kansas och över hela landet, säger Mallory Carroll, talesperson för SBA Pro-life America, i ett pressmeddelande.

Omröstningen har av många tolkats som en nationell värdemätare för hur frågan kan komma att utveckla sig efter att ett flertal republikanska delstater skyndat med att införa restriktiva abortlagstiftningar efter Högsta domstolens beslut, skriver TT, och syftar på att domstolen kullkastade den prejudicerande domen Roe mot Wade, som har gjort att delstater haft svårt att införa fosterskyddande lagstiftningar utan att stöta på patrull på högre instans.

Två delstater som infört lagstiftningar med starkare skydd för fostret är Oklahoma och Missouri, grannstater till Kansas. I Oklahama är abort nu endast tillåtet vid våldtäkt, incest eller om mammans liv är i fara. Och i Missouri är abort endast tillåtit vid livsfara eller allvarliga sjukdomsfall.

Kampanjerna inför omröstningen i Kansas har omgärdats av stora finansiella gåvor på båda sidor. NPR uppger att abortjätten Planned Parenthood har donerat miljontals dollar till nej-sidan.

Prolife-sidan har samtidigt utlyst bönevakor och uppmanat till fasta inför omröstningen, uppger Catholic News Agency.

– Vi måste förstå att det här är en andlig strid, säger Erin Newport, en av volontärerna för ”Värdesätt båda”-kampanjen, till nyhetssajten.

Omröstningen i Kansas var den första som hölls efter att Roe mot Wade-domen upphävdes och uppges ha haft ett valdeltagande på uppemot 50 procent.

Vi måste förstå att det här är en andlig strid.

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier