Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Kändispolis liknade Israel vid cancer – anmäls för hets mot folkgrupp

SVT:s expertkommentator och Sommarpratare i P1, polisen Nadim Ghazale, har polisanmälts för stötande och nedsättande saker han skrivit på Twitter. I en kommentar liknar han bland annat Israel vid ”mänsklig cancer”.
I den kritikerstorm hans uttalanden orsakat tas han i försvar av justitieminister Morgan Johansson som kallar Ghazales kritiker för ”hatare”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 jul 2021

En storm av kritik riktas mot Nadim Ghazale, polis och expertkommentator i SVT:s Veckans Brott och nyligen sommarvärd i P1. Detta sedan efter att flera grova inlägg han skrivit på Twitter har uppmärksammats.

2014 ska Nadim Ghazale ha twittrat ”Fuck cancer, även mänsklig cancer, såsom ISIS, Hamas, Israel och Putin.”, vilket nyhetssajten Samnytt var först med att rapportera. Nadim Ghazale medger att han nog har skrivit inläggen men skriver på Twitter att de inte längre går att hitta på sajten.

2014 och 2015 ska han även ha twittrat ”Fuck er SD & andra rasistsvin”, ”SD kan suga närmsta inavlade hästpenis” och ”Kan vi inte ge SD och rassepacket ett landskap, typ Skåne, så de kan stänga in sig och låta oss andra normala leva ifred”. Uttalandena har upprört många, inte minst sedan Ghazale som sommarvärd i P1 den 12 juli uppmanar invandrare som fått hjälp av Sverige att visa tacksamhet.

Nadim Ghazale, som själv kom till Sverige som barn från Libanon, ber om ursäkt för de gamla uttalandena på Twitter. Samtidigt får han kritik även för ursäkten, som många inte uppfattar som genuin.

”Hörrni. Taskig timing att hamna mitt i stormen när man försöker vara ledig men sånt råder man inte över. Ni har grävt djupt i arkiven för att sänka mig och hittat ett par gamla, vissa riktigt gamla, väldigt olämpligt formulerade tweets från min sida som jag såklart skäms för.”, skriver han.

Ghazale skriver även att han inte vill visa alla horribla saker man har skrivit till honom de senaste dygnen. Bland de hundratals kommentarer han har fått på Twitter som går att läsa på torsdagen håller dock de flesta en god ton.

”En omvändelse under galgen är ingenting värt! Hur ska 20% av Sveriges befolkning känna sig trygga när polisväsendet har anställda som hatar dem?”, skriver en person. ”Du behöver fråga dig om du fortfarande hatar judar?”, skriver en annan.

Justitieminister Morgan Johansson har gett sig in i Twittertråden och försvarar Ghazales, något som också det har upprört många.

”Nadim! Det är så här hatarna gör när de försöker komma åt starka företrädare vars åsikter de inte gillar. Vi är många som uppskattar dig och det du gör.”, skriver justitieministern. Samtidigt har Nadim Ghazale polisanmälts för hets mot folkgrupp.

Världen idag har sökt Morgan Johansson och frågat om han tycker det är okej att kalla Israel för ”mänsklig cancer”. Han har inte svarat.

Nadim! Det är så här hatarna gör när de försöker komma åt starka företrädare vars åsikter de inte gillar. Vi är många som uppskattar dig och det du gör.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier