Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Kändisar förlöjligar kränkta unga kristna

Kristna i Sverige är lättkränkta varelser vars tro på Gud är något att skratta åt och förlöjliga. Så låter det för den som lyssnar på en av Sveriges största poddar med Alex Schulman och Sigge Eklund och läser inlägg på Twitter av en av landets mest ansedda professorer i klinisk bakteriologi.

Nyheter · Publicerad 10:00, 23 sep 2020

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Sedan coronapandemin bröt ut har hon fortlöpande kommenterat den svenska smittskyddsstrategin på Twitter, där hon har över 73 000 följare.

Ofta har hon en humoristisk och lite bitsk ton, som verkar uppskattas av hennes följare. Förra onsdagen var det dock flera som tog illa vid sig, när hon lade upp en bild på ett uppslag i Dagens Nyheter, med kommentaren ”Fantastiskt uppslag i DN i dag – kränkthetsspecial”.

På uppslagets vänstersida återfanns Erik Helmersons ledarkrönika om vikten av att kunna skämta om allt, som illustrerades med en bild ur Monthy Python-filmen Life of Brian, där ”Jesus” hänger sjungande på korset.

På högersidan skrev de tre författarna till Claphaminstitutets rapport ”Kränkt för sin tro” om hur kristna elever mobbas och skräms till tystnad för sin tro.

Flera personer protesterade mot Agnes Wolds raljanta ton, och några påpekade att hennes inlägg var ett exempel på hur nedlåtande kristna behandlas i samhället.

”De kränkningar debattartikeln belyser är att barn kallas för psykiskt sjuka, dumma i huvudet, intellektuellt nedsatta och farliga för samhället. Varför i hela världen skulle det vara något roligt?” skrev pastorn och bloggaren Micael Grenholm.

Agnes Wold förblev dock oberörd.

”Försök nu att se det lustiga i detta uppslag – det är i själva verket en övning som DN har hittat på för att träna upp den humor som ligger begravd i det svenska folkdjupet”, skrev hon.

Att kristna elever hånas i skolan togs också upp i Alex Schulmans och Sigge Eklunds podcast, vilket uppmärksammades av Micael Grenholm nyligen.

I ett avsnitt från februari i år spelar de upp ett inslag ur Nyhetsmorgon i TV4 som handlade om rapporten ”Unga troende i samhället”, och som beskriver hur kristna elever kränks för sin tro.

Särskilt högljudda skrattsalvor avlossar de två när programledaren påpekar att en elev av sin lärare fick frågan: ”Tror du på tomten också?”

På sin blogg Hela Pingsten visar Micael Grenholm hur Sigge Eklund i en privat ordväxling jämställer hånet mot kristna med kritiken mot ”rasister, kvinnoförtryckare och homofober”. Sigge Eklund förnekar också att de skrattat åt att kristna elever blir retade i skolan.

”De har inte blivit retade. De fick frågan tror du på jultomten också. Det är en relevant fråga eftersom det finns lika mycket bevis för tomten som för Gud. Eller missar jag något här? Finns det mer bevis för Gud än för tomten?” skriver Sigge Eklund till Micael Grenholm.

De kränkningar debattartikeln belyser är att barn kallas för psykiskt sjuka, dumma i huvudet, intellektuellt nedsatta och farliga för samhället. Varför i hela världen skulle det vara något roligt?

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00