Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Kanadensare i Sverige oroas av Trudeaus undantagslagar

Många kanadensare ser med oro på de undantagslagar som premiärminister Trudeau har infört för att upplösa lastbilsprotesterna i Ottawa. Det berättar en kanadensisk lärare som nu befinner sig i Sverige.

– Jag har släktingar som gråtit när de sett [hur poliser arresterar människor]. De kan inte tro att detta händer i Kanada, säger kvinnan som vill vara anonym av rädsla för repressalier från myndigheter.

Nyheter · Publicerad 08:00, 28 feb 2022

I helgen bogserades de sista lastbilarna ut från centrala Ottawa, efter tre veckors manifestation mot Kanadas hårda pandemirestriktioner. Det började som en protest mot att chaufförerna måste visa vaccinpass för att få ta sig tillbaka in i landet, efter att de varit i USA.

Men när konvojen nådde huvudstaden anslöt stora mängder människor från olika delar av landet och enligt vissa uppgifter har hundratusentals personer deltagit under de veckor som demonstrationen pågått.

Enligt SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg kom demonstrationerna att handla om mer än pandemirestriktioner, nämligen ett utbrett missnöje med Justin Trudeaus regering.

”Uppgifter visar att chaufförerna har mycket hög vaccinationsgrad, omkring 90 procent, men protesterna väcktes i sympati och för rätten att själv fatta beslut om en eventuell vaccinering”, skriver han i en analys.

Genom premiärministerns undantagslagar har regeringen spärrat bankkonton för demonstranter. Kanadas underhus har nu röstat för att behålla den så kallade ”Emergency Act” i ytterligare 30 dagar, något som oroar en kanadensisk lärare som Världen idag har talat med.

– Det är oerhört oroväckande, säger kvinnan, som bor i Sverige och som inte vill framträda med sitt namn av rädsla för att få sina tillgångar frysta.

Under pandemin har hon följt utvecklingen i hemlandet via medier och kontakt med släkt och vänner. Liksom Stefan Åsberg anser hon att proteströrelsen vuxit på grund av människors frustration efter två år med mycket hårda restriktioner.

Kvinnan berättar om krav på vaccinpass för att få besöka affärer och restauranger. Hon beskriver hur barn från fem års ålder måste bära munskydd, om stängda lekplatser, fritidsaktiviteter och om utegångsförbud.

– Det har varit en extrem nedstängning. En tonårspojke blev arresterad för att ha åkt skridskor på en sjö och vägrat lämna isen.

Den kanadensiska läraren är kritisk till att Trudeau inte talat med demonstranterna. I stället har han avfärdat dem som ”rasister” och ”högerextremister” med hakkorsflaggor. Men det är en bild som läraren inte delar.

– Det finns alltid rötägg, men Trudeau använde provocerande ord som en enkel utväg. Han hade miljontals människor på tröskeln till parlamentet. De hade behövt höra honom säga att det är dags att öppna upp samhället igen efter två svåra år, menar hon.

Hon har sett två extremistflaggor i videoklipp från demonstrationerna, men desto fler videor där fredliga människor av olika rastillhörighet sjunger och dansar i enhet. Hon har också sett hur en församling serverade mat och lät demonstranter sova i kyrkan.

– Många kyrkor har visat sitt stöd för konvojen, även ekonomiskt.

Videor från de senaste dagarna visar däremot hur poliser arresterar människor på ett sätt som hon tycker är onödigt hårdhänt.

– Jag har släktingar som gråtit när de sett dessa scener. De kan inte tro att detta händer i Kanada. Det känns som en diktatur, säger kvinnan.

Justin Trudeau säger i ett uttalande att medborgarna har all rätt att vara oeniga med honom.

- Men du kan inte trakassera dina landsmän som inte tycker som du. Du kan inte hålla en stad som gisslan. Du kan inte blockera en viktig handelskorridor och beröva människor deras jobb, säger han enligt Inquirer.

Många kyrkor har visat sitt stöd för konvojen, även ekonomiskt.