Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl.
Matteus 6:20

Världen idag

Kanadensare begär dödshjälp på grund av klimatångest

​​​​​​​68-årige Howard Breen från Vancouver i Kanada har ansökt om läkarassisterat självmord – inte för att han är obotligt sjuk och nära döden, utan därför att han upplever extremt psykiskt lidande på grund av klimatförändringarna. Det berättar Respekt i sitt senaste nyhetsbrev.

Nyheter · Publicerad 12:00, 21 jun 2022

Howard Breen är miljöaktivist och medlem av det internationella systemkritiska nätverket Extinction Rebellion. År 2017 diagnostiserade hans läkare honom med klinisk klimatångest och biosfärrelaterad depression, uppger Respekt.

När Breen för första gången ansökte om dödshjälp i februari 2021 var han orolig för att klimatförändringarna eller covid-19 skulle döda honom. Hans ansökan avslogs, trots stöd från allmänläkaren och familjen.

– Det blir handikappande. Den depression som jag känner kring sakernas tillstånd, och min oro för mina barns framtid, är ett stort bekymmer för mig, säger Howard Breen till Vice.

För att få dödshjälp måste två oberoende läkare bedöma Breen. En av läkarna ansåg inte klimatångest vara en ”acceptabel, tillåten sjukdom” för att kunna få dödshjälp, skriver den brittiska organisationen Right to Life.

Klimatångest sägs dock vara verklig bland kanadensare, särskilt efter förra årets värmebölja och skogsbränder. Tidigare i år hävdade organisationerna Climate Change and Mental Health Alliance att värmeböljan ökade ångesten bland befolkningen med 13 procent.

När Kanada legaliserade läkarassisterat självmord 2016 gällde det endast patienter i livets slutskede. Det ändrades 2021, så att dödshjälp även kan ges till personer som har en ”allvarlig och obotlig sjukdom” och som stadigt försämras.

Vissa kanadensare utan obotliga sjukdomar har redan fått tillgång till dödshjälp, och nästa år kan det komma att räcka att hänvisa till psykisk ohälsa.

Klimatångest erkänns inte som psykisk sjukdom av American Psychiatric Association, vars diagnostiska manual Kanada använder. Det finns dock krafter som verkar för att ändra detta.

De hätska angreppen på demokratin måste upphöra

Ledare Nu måste det vara slut med smutskastningen av demokratin! Ett val har genomförts där flertalet... tisdag 27/9 00:10

Första kvinnan att leda Italien

Ledare Nyckfullheten i italiensk politik gör att högerblockets framgångar i söndagens val inte... tisdag 27/9 00:00

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt... tisdag 27/9 00:00

Tillbedjan ändrar atmosfär och förväntan

Bönekrönika ”Men det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och... tisdag 27/9 00:00

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier