Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Kanadensare begär dödshjälp på grund av klimatångest

​​​​​​​68-årige Howard Breen från Vancouver i Kanada har ansökt om läkarassisterat självmord – inte för att han är obotligt sjuk och nära döden, utan därför att han upplever extremt psykiskt lidande på grund av klimatförändringarna. Det berättar Respekt i sitt senaste nyhetsbrev.

Nyheter · Publicerad 12:00, 21 jun 2022

Howard Breen är miljöaktivist och medlem av det internationella systemkritiska nätverket Extinction Rebellion. År 2017 diagnostiserade hans läkare honom med klinisk klimatångest och biosfärrelaterad depression, uppger Respekt.

När Breen för första gången ansökte om dödshjälp i februari 2021 var han orolig för att klimatförändringarna eller covid-19 skulle döda honom. Hans ansökan avslogs, trots stöd från allmänläkaren och familjen.

– Det blir handikappande. Den depression som jag känner kring sakernas tillstånd, och min oro för mina barns framtid, är ett stort bekymmer för mig, säger Howard Breen till Vice.

För att få dödshjälp måste två oberoende läkare bedöma Breen. En av läkarna ansåg inte klimatångest vara en ”acceptabel, tillåten sjukdom” för att kunna få dödshjälp, skriver den brittiska organisationen Right to Life.

Klimatångest sägs dock vara verklig bland kanadensare, särskilt efter förra årets värmebölja och skogsbränder. Tidigare i år hävdade organisationerna Climate Change and Mental Health Alliance att värmeböljan ökade ångesten bland befolkningen med 13 procent.

När Kanada legaliserade läkarassisterat självmord 2016 gällde det endast patienter i livets slutskede. Det ändrades 2021, så att dödshjälp även kan ges till personer som har en ”allvarlig och obotlig sjukdom” och som stadigt försämras.

Vissa kanadensare utan obotliga sjukdomar har redan fått tillgång till dödshjälp, och nästa år kan det komma att räcka att hänvisa till psykisk ohälsa.

Klimatångest erkänns inte som psykisk sjukdom av American Psychiatric Association, vars diagnostiska manual Kanada använder. Det finns dock krafter som verkar för att ändra detta.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10