Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Kanadensare begär dödshjälp på grund av klimatångest

​​​​​​​68-årige Howard Breen från Vancouver i Kanada har ansökt om läkarassisterat självmord – inte för att han är obotligt sjuk och nära döden, utan därför att han upplever extremt psykiskt lidande på grund av klimatförändringarna. Det berättar Respekt i sitt senaste nyhetsbrev.

Nyheter · Publicerad 12:00, 21 jun 2022

Howard Breen är miljöaktivist och medlem av det internationella systemkritiska nätverket Extinction Rebellion. År 2017 diagnostiserade hans läkare honom med klinisk klimatångest och biosfärrelaterad depression, uppger Respekt.

När Breen för första gången ansökte om dödshjälp i februari 2021 var han orolig för att klimatförändringarna eller covid-19 skulle döda honom. Hans ansökan avslogs, trots stöd från allmänläkaren och familjen.

– Det blir handikappande. Den depression som jag känner kring sakernas tillstånd, och min oro för mina barns framtid, är ett stort bekymmer för mig, säger Howard Breen till Vice.

För att få dödshjälp måste två oberoende läkare bedöma Breen. En av läkarna ansåg inte klimatångest vara en ”acceptabel, tillåten sjukdom” för att kunna få dödshjälp, skriver den brittiska organisationen Right to Life.

Klimatångest sägs dock vara verklig bland kanadensare, särskilt efter förra årets värmebölja och skogsbränder. Tidigare i år hävdade organisationerna Climate Change and Mental Health Alliance att värmeböljan ökade ångesten bland befolkningen med 13 procent.

När Kanada legaliserade läkarassisterat självmord 2016 gällde det endast patienter i livets slutskede. Det ändrades 2021, så att dödshjälp även kan ges till personer som har en ”allvarlig och obotlig sjukdom” och som stadigt försämras.

Vissa kanadensare utan obotliga sjukdomar har redan fått tillgång till dödshjälp, och nästa år kan det komma att räcka att hänvisa till psykisk ohälsa.

Klimatångest erkänns inte som psykisk sjukdom av American Psychiatric Association, vars diagnostiska manual Kanada använder. Det finns dock krafter som verkar för att ändra detta.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier