Nyheter

Kanada inför "tredje kön"

Snart kommer ett 'tredje kön' markeras med ett kryss i kanadensiska pass. Foto: Tom Hanson, CP, AP, TT
Snart kommer ett "tredje kön" markeras med ett kryss i kanadensiska pass. Foto: Tom Hanson, CP, AP, TT
Ahmed Hussen, minister för invandring, flyktingar och medborgarskap, tillkännagav beslutet att införa en könsneutral beteckning i kanadensiska pass och andra id-handlingar. Foto: Fred Chartrand / AP / TT
Ahmed Hussen, minister för invandring, flyktingar och medborgarskap, tillkännagav beslutet att införa en könsneutral beteckning i kanadensiska pass och andra id-handlingar. Foto: Fred Chartrand / AP / TT

Kanada ansluter sig nu till de länder som låter de invånare som vill, avstå från att identifiera sig som kvinna eller man. Inom kort trycker landet upp de första passen där man kan skriva in "x" som könstillhörighet.

Publicerad Uppdaterad

Från torsdagen går det dessutom att i befintliga pass notera att man har en ickebinär könstillhörighet.

Landets invandringsminister Ahmed Hussen säger i ett uttalande att förändringen görs för att alla kanadensare ska kunna uttrycka den könstillhörighet som passar dem bäst.

"Genom att införa könstillhörigheten 'x' i de dokument som utfärdas av regeringen, tar vi ett viktigt steg mot jämlikhet för alla kanadensare, oavsett könsidentitet eller könsuttryck", sa han tidigare i veckan.

Minst åtta andra länder erbjuder ett alternativ till "man" och "kvinna" i pass eller nationella identitetshandlingar, skriver New York Times. Det handlar om Tyskland, Australien, Bangladesh, Indien, Malta, Nepal, Nya Zeeland och Pakistan.

I bland annat Australien kan personer själva välja att byta till ett tredje juridiskt kön även senare i livet, vilket alltså inte endast gäller intersexuella, skriver tidningen Metro.

I Tyskland kan föräldrar till ett barn som fötts intersexuellt, alltså med könsdelar som räknas som både manliga och kvinnliga, välja att inte juridiskt bestämma barnets kön, vilket anges även i passet med ett alternativ till "man" och "kvinna".

Powered by Labrador CMS