Bevara det goda som anförtrotts dig genom den helige Ande som bor i oss.
2 Timoteusbrevet 1:14

Världen idag

Kan Muhammeds krigarprofil förklara upploppen?

Tolkar man Koranen bokstavligt tycks resultatet bli våldsamt. Det säger Sven Almkvist apropå påskhelgens upplopp i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.

– Muhammed har en krigarprofil, påpekar han.

Nyheter · Publicerad 16:00, 22 apr 2022

De upplopp som skakat svenska städer under påskhelgen är i fokus i det senaste avsnittet av Veckans nyheter. Sven Almkvist och Sara Andersson diskuterar motiven bakom kravallerna, kritiken mot polisen och vilket ansvar politikerna bär för den uppkomna situationen. Almkvist menar att lösningen på problemen är krafttag och inte dialog.

– Om någon vill kasta sten kan man inte tala med en sådan, för då har man inga tänder kvar till slut, säger han.  

Han anser att polisen behöver kraftfulla verktyg, att det ska ”kosta mycket” för den som kastar sten och att den som inte respekterar det som gäller i Sverige ska tvingas lämna landet.

– Vi behöver återupprätta en sund nationell stolthet, säger han.

En annan aspekt av upploppen som diskuteras är varför det blir så starka reaktioner av att bränna just en koran, jämfört med exempelvis en bibel.

– Koranens budskap tycks kunna tolkas ganska våldsamt om man tar det bokstavligt, säger Almkvist.

– Jesus är förebilden för att ge sitt liv och för kärlekens budskap, medan Muhammed har en krigarprofil i stället. Tar man det bokstavligt så följer man ju sin profet, fortsätter han.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är kravallerna i Jerusalem och de terrordåd som begåtts i landet den senaste tiden. Sven Almkvist och Sara Andersson resonerar kring varför dåden knappt har fått någon uppmärksamhet i svenska medier, och varför israelisk polis som utsätts för stenkastning inte tas i försvar på samma sätt som den svenska.

Det sista ämnet som tas upp i programmet är en teologisk fråga med påsktema, närmare bestämt varför Jesus var tvungen att dö.

– Hade inte Gud kunnat förlåta oss ändå? frågar Sara Andersson.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Nya frihetsvindar i spåren av Kinas absurt hårda coronapolitik

Ledare Folkliga protester på gator och torg är det vanligaste sättet för medborgarna att nå politisk... onsdag 30/11 00:10

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Var kan en jude gå med högburet huvud?

Israelkrönika USA diskuterar i dagarna antisemitism. Diskussionen har pågått länge redan, men efter att rapparen... onsdag 30/11 00:00