Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kan Ehud Barak slå Netanyahu en gång till?

Nyheter · Publicerad 17:14, 5 jul 2019

Förra veckan bestämde sig tidigare premiärminister Ehud Barak för att gå till val den 17 september som ledare för sitt eget parti. Partiet har fortfarande inget namn, men Baraks mål är att det ska samla de andra center-vänsterpartierna och utgöra ett block som kan förhindra omval av sittande premiärminister Benjamin Netanyahu. För att lyckas med det säger Barak att hans parti kommer att försöka värva väljare från det han kallar ”den mjuka högern” – alltså Likudväljarna som lutar åt mitten. Ehud Barak är den enda politiker som har slagit Netanyahu i ett parlamentsval; 1999.

Baraks initiativ skapar oro och irritation hos det största oppositionspartiet, Blåvitt, även om deras ledare försöker bagatellisera det hela. Gabi Ashkenazi som tillhör den ledande kvartetten hos Blåvitt, sa som respons till Baraks initiativ att det nästan inte finns någon ideologisk skillnad mellan Likud och Blåvitt. Det finns med andra ord inte rum för Baraks parti. Det är inte säkert att alla Blåvitts väljare gillade det uttalandet eftersom det bara förstärkte anklagelserna mot oppositionspartierna att deras dominerande ideologi är ”Bara inte Netanyahu”.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Efterlysning: Fler trovärdiga ledare

Ledare Allt står och faller med ledarskap. Otaliga är de tragiska berättelser om framgångsrika företag som på grund av inkompetent ledarskap och...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....