Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Kalla fakta granskar hbtq-bemötande inom Pingst

Kalla fakta ägnar ett avsnitt åt att granska hur hbtq-personer bemöts inom pingstkyrkan. I dokumentären möter två unga hbtq-personer som vuxit upp inom samfundet pingstpastorerna Daniel Alm och Henrik Åström.

Nyheter · Publicerad 12:00, 12 apr 2022

Amanda Sköld är uppvuxen inom pingstkyrkan i Örnsköldsvik och lever som bisexuell. John Öberg är uppvuxen i pingstkyrkan i Boden och lever som homosexuell.

I Kalla faktas dokumentär Syndarna berättar de om goda minnen av kyrkan, men också om hur deras känslor för personer av samma kön i tonåren krockade med det de fått lära sig där.

Båda berättar att de försökte förneka och förtränga sina känslor och mådde väldigt dåligt. Båda berättar också att de hade självmordstankar.

Amanda hindrades i sitt självmordsförsök av sin dåvarande pojkvän när hon var på väg att ta en överdos av sömntabletter. John blev deprimerad och såg inte att det fanns något liv för honom som han ville leva.

John sammanförs i programmet med Henrik Åström, pingstpastor i Lund och medlem i Pingsts teologiska nätverk.

I samtalet med John håller Åström fast vid synen att homosexuella handlingar är synd, att människan alltid är älskad av Gud men att handlingarna vi gör inte alltid är i linje med Gud.

John säger att han också trodde att Gud hade sagt att samkönade äktenskap var det enda rätta.

– Det var den insikten som gjorde att jag ville ta livet av mig, säger han.

Men för Henrik Åström är inte svaret att göra om budskapet. Han funderar över hur människor blir omhändertagna inom kyrkan och vilka möjligheter de får till samtal och förståelse.

– Att någon vuxit upp i vår rörelse och fått självmordstankar, det är något som jag tar med mig, säger han.

– Jag tror inte att det beror på vårt budskap, men det har skett i ett sammanhang där vårt budskap har predikats och det tar jag på största allvar.

Amanda bestämde sig för att ta strid för det hon ser som ”homofobi” inom pingst. I programmet får hon möta Daniel Alm, föreståndare för Pingst och pastor i Västerås.

– Jag uppfattar att Guds budskap och Guds tilltal till oss, det är utifrån kärlek och att han vill väl, säger Daniel Alm.

Det vi måste fundera över är hur vi förmedlar detta år 2022 så att människor inte tar skada, menar han.

TV4-programmet Kalla Fakta har vid flera andra tillfällen granskat just frikyrkor och äktenskapsteologin. 2011 fick programmet massiv kritik för ett reportage där man bland annat hävdade att Frälsningsarmén utestänger homosexuella, något kyrkan skarpt tillbakavisade.

Världen idag har sökt ansvarig utgivare på TV4 med frågan om motsvarande granskning har gjorts av vad som predikas i Sveriges moskeér och hur hbtq-personer behandlas där, men har vid denna tidnings pressläggning inte fått något svar.

Jag tror inte att det beror på vårt budskap, men det har skett i ett sammanhang där vårt budskap har predikats och det tar jag på största allvar.

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00