Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Jurister: Grundlagsskyddade rättigheter hotas av ny pandemilag

Kommer utegångsförbud, reseförbud och förbud mot samlingar i hemmet bli en del av den svenska strategin vid framtida pandemier? Frågan om en ny pandemilag och eventuella inskränkningar i grundlagsskyddade fri- och rättigheter utreds just nu av regeringen. 15 jurister varnar för följderna.

Nyheter · Publicerad 08:00, 31 mar 2022

I höstas tillsatte regeringen en tvåårig utredning av förutsättningarna för en ny svensk pandemilag. Men redan den 15 maj i år ska utredaren Lars Hedengran presentera sina förslag när det gäller extraordinära smittskyddsåtgärder som utegångsförbud, regionala reseförbud och karantänsbestämmelser vid inresa till landet.

Den här typen av åtgärder har införts i många andra länder under pandemin och nu vill alltså även den svenska regeringen ha möjlighet att ta till sådana vid framtida pandemier.

Men nu varnar 15 jurister för att regeringens planer kan påverka grundlagen. Utredarens förslag ”kan komma att innebära väsentliga inskränkningar i våra grundläggande fri- och rättigheter”, skriver juristerna, däribland Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand från Skandinaviska människorättsadvokaterna, i en debattartikel i Expressen.

Grundlagsfrågan tas även upp i regeringens direktiv till utredaren, som ska analysera sina förslag i förhållande till regeringsformen och Europakonventionen. Det handlar om grundlagsskyddade rättigheter som rörelsefrihet, skydd mot frihetsberövanden, religionsfrihet, mötes- och demonstrationsfrihet samt näringsfrihet.

De 15 juristerna befarar att regeringen vill ”forcera fram” förslagen så att ny lagstiftning kan träda i kraft redan i höst.

De är också oroliga för att utegångsförbud i framtiden kan komma att användas ”på ett sätt som tidigare inte ens övervägts”, exempelvis vid vanliga säsongsinfluensor.

Regeringens utredare ska titta på om utegångsförbud har haft avgörande effekt för smittspridningen av covid-19 i länder som har använt sig av denna åtgärd. Men enligt juristerna är kopplingen mellan olika inskränkningar och deras effekt på dödligheten i covid-19 ytterst svag. Därför är det helt fel att nu bereda vägen för ytterligare repressiva åtgärder, anser de.

”Grundläggande fri- och rättigheter har under pandemin monterats ned på ett sätt vi aldrig upplevt i modern tid. Vi har hamnat på ett sluttande plan där begrepp som proportionalitet och rimlighet har urholkats för att göra det möjligt att driva igenom restriktioner. Steg för steg har en tillvänjning skett till det nya normala”, skriver de.

Socialminister Lena Hallengren (S) förklarade i en intervju med TT förra året att hon i grund och botten inte tycker att vi ska ha utegångsförbud, men att hon är beredd att revidera sin syn på detta om utredaren kommer med väldigt goda argument.

– Det är ett enormt ingrepp i människors frihet, sade hon då.

När Världen idag nu kontaktar Hallengrens pressekreterare Elin Aarflot meddelar hon att socialministern tackar nej till att kommentera risken för inskränkningar av grundlagsskyddade fri- och rättigheter, liksom den kritik som framförs av juristerna.

En pågående namninsamling, ”Skydda grundlagen”, kommer att lämnas in till regeringen den 2 maj. Initiativtagarna påpekar att en grundlagsändring måste röstas igenom två gånger med ett riksdagsval emellan. Om förslagen röstas igenom av riksdagen i sommar och åter igen efter valet i höst, så kommer regeringen att kunna införa sådana ”drakoniska åtgärder” som vi har sett i andra länder och som grundlagen hittills har skyddat oss ifrån, skriver de.

I regeringens utredning ingår även att se över möjligheten att begränsa folksamlingar i människors hem och att införa sanktioner för dem som inte följer restriktioner.

Vi har hamnat på ett sluttande plan där begrepp som proportionalitet och rimlighet har urholkats.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier