Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Jurister: Grundlagsskyddade rättigheter hotas av ny pandemilag

Kommer utegångsförbud, reseförbud och förbud mot samlingar i hemmet bli en del av den svenska strategin vid framtida pandemier? Frågan om en ny pandemilag och eventuella inskränkningar i grundlagsskyddade fri- och rättigheter utreds just nu av regeringen. 15 jurister varnar för följderna.

Nyheter · Publicerad 08:00, 31 mar 2022

I höstas tillsatte regeringen en tvåårig utredning av förutsättningarna för en ny svensk pandemilag. Men redan den 15 maj i år ska utredaren Lars Hedengran presentera sina förslag när det gäller extraordinära smittskyddsåtgärder som utegångsförbud, regionala reseförbud och karantänsbestämmelser vid inresa till landet.

Den här typen av åtgärder har införts i många andra länder under pandemin och nu vill alltså även den svenska regeringen ha möjlighet att ta till sådana vid framtida pandemier.

Men nu varnar 15 jurister för att regeringens planer kan påverka grundlagen. Utredarens förslag ”kan komma att innebära väsentliga inskränkningar i våra grundläggande fri- och rättigheter”, skriver juristerna, däribland Ruth Nordström och Rebecca Ahlstrand från Skandinaviska människorättsadvokaterna, i en debattartikel i Expressen.

Grundlagsfrågan tas även upp i regeringens direktiv till utredaren, som ska analysera sina förslag i förhållande till regeringsformen och Europakonventionen. Det handlar om grundlagsskyddade rättigheter som rörelsefrihet, skydd mot frihetsberövanden, religionsfrihet, mötes- och demonstrationsfrihet samt näringsfrihet.

De 15 juristerna befarar att regeringen vill ”forcera fram” förslagen så att ny lagstiftning kan träda i kraft redan i höst.

De är också oroliga för att utegångsförbud i framtiden kan komma att användas ”på ett sätt som tidigare inte ens övervägts”, exempelvis vid vanliga säsongsinfluensor.

Regeringens utredare ska titta på om utegångsförbud har haft avgörande effekt för smittspridningen av covid-19 i länder som har använt sig av denna åtgärd. Men enligt juristerna är kopplingen mellan olika inskränkningar och deras effekt på dödligheten i covid-19 ytterst svag. Därför är det helt fel att nu bereda vägen för ytterligare repressiva åtgärder, anser de.

”Grundläggande fri- och rättigheter har under pandemin monterats ned på ett sätt vi aldrig upplevt i modern tid. Vi har hamnat på ett sluttande plan där begrepp som proportionalitet och rimlighet har urholkats för att göra det möjligt att driva igenom restriktioner. Steg för steg har en tillvänjning skett till det nya normala”, skriver de.

Socialminister Lena Hallengren (S) förklarade i en intervju med TT förra året att hon i grund och botten inte tycker att vi ska ha utegångsförbud, men att hon är beredd att revidera sin syn på detta om utredaren kommer med väldigt goda argument.

– Det är ett enormt ingrepp i människors frihet, sade hon då.

När Världen idag nu kontaktar Hallengrens pressekreterare Elin Aarflot meddelar hon att socialministern tackar nej till att kommentera risken för inskränkningar av grundlagsskyddade fri- och rättigheter, liksom den kritik som framförs av juristerna.

En pågående namninsamling, ”Skydda grundlagen”, kommer att lämnas in till regeringen den 2 maj. Initiativtagarna påpekar att en grundlagsändring måste röstas igenom två gånger med ett riksdagsval emellan. Om förslagen röstas igenom av riksdagen i sommar och åter igen efter valet i höst, så kommer regeringen att kunna införa sådana ”drakoniska åtgärder” som vi har sett i andra länder och som grundlagen hittills har skyddat oss ifrån, skriver de.

I regeringens utredning ingår även att se över möjligheten att begränsa folksamlingar i människors hem och att införa sanktioner för dem som inte följer restriktioner.

Vi har hamnat på ett sluttande plan där begrepp som proportionalitet och rimlighet har urholkats.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier