Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

En gemensam EU-armé behövs bland annat för att möta hotet från Ryssland, menar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Bilden visar Nordic Battlegroup, en del av EU:s snabbinsatsstyrkor, under en övning i Jokkmok. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Juncker vill skapa EU-armé

EU bör bilda en gemensam armé för att skydda kontinenten mot Ryssland och andra hot. Det säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 mar 2015

En gemensam armé för EU:s 28 medlemsländer är nödvändig som skydd mot Ryssland och andra hot och för att upprätta EU:s anseende i omvärlden. Det säger Jean-Claude Juncker till tyska tidningen Welt am Sonntag.

– En gemensam EU-armé skulle visa världen att det aldrig mer kommer att bli ett krig mellan EU-länder. En sådan armé skulle också hjälpa oss att forma en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik och låta Europa ta ansvar i världen, säger Juncker till tidningen, skriver Reuters. Enligt Juncker har EU:s anseende skadats "dramatiskt" och EU tycks inte bli taget på allvar när det gäller utrikespolitik, hävdar han.

Enligt EU-kommissionens ordförande skulle en gemensam EU-armé fungera avskräckande och ha varit värdefull under den pågående krisen i Ukraina.
– Med sin egen armé skulle Europa kunna agera mer trovärdigt vid hot mot freden i en medlemsstat eller i ett grannland, säger Juncker. Han menar att en satsning på en EU-armé skulle sända "ett tydligt budskap till Ryssland om att vi menar allvar med att försvara europeiska värden".

Nato är inte tillräckligt, eftersom alla Nato:s medlemsländer inte tillhör EU, menar Juncker, som länge förordat bildandet av en EU-armé.

Utspelet fick snabbt kritik från Storbritannien. En talesperson för regeringen uppger enligt brittiska tidningar att regeringens inställning är "kristallklar".
– Försvaret är ett nationellt ansvar, och inte EU:s, och det finns inga utsikter för att den inställningen ska ändras och inga utsikter för en EU-armé, enligt talespersonen.

Den tyska regeringen är där­emot välvilligt inställd.

– Vår framtid som européer kommer vid någon punkt att vara med en europeisk armé, säger försvarsminister Ursula von der Leyen, uppger Reuters. I en intervju i februari sade von der Leyen att hon är lika övertygad om att en gemensam armé finns i EU:s framtid, som hon är om att EU kommer att bli "Europas förenta stater", skriver Deutsche Welle.

Finlands försvarsminister Carl Hag­lund (SFP) säger till Yle Nyheter att idén är intressant ur finländskt perspektiv och att saken bör diskuteras.
– Jag anser att Finland bör förhålla sig till detta på ett positivt och öppet sätt, säger Haglund.

Tanken på ett gemensamt EU-för­svar fanns med i EU:s Lissa­bon­fördrag som trädde i kraft 2009 och är ett uttalat mål. Men medlemsländerna står långt ifrån varandra i frågan. Särskilt Storbritannien är en uttalad motståndare, och Danmark har valt att helt stå utanför allt försvars­samarbete.

EU har sedan 2007 mindre snabbinsatsstyrkor (battlegroups) som kan sättas in i konfliktområden vid krissituationer. De har ännu inte använts i någon stridande funktion.

Tankesmedjan CEPS, Centre for European Policy Studies, publicerade i slutet av februari en rapport med rubriken Mer union i Europas försvar. Arbetet med rapporten har letts av Javier Solana, tidigare utrikeschef för EU och generalsekreterare i Nato. Rapportens slutsats är att de allvarliga hoten mot EU:s säkerhet gör det nödvändigt att effektivisera det militära samarbetet och bilda en försvarsunion.

"Vi är fast övertygade om att tiden har kommit för bildandet av en Europeisk försvarsunion (European Defence Union, EDU) som stöder Nato i dess uppgift att försvara territorier", heter det i rapporten. Europarådet bör lägga fram en plan för hur EU stegvis kan utveckla EDU, menar tankesmedjan. De många kriser som Europa står inför har gjort förändring möjlig, skriver CEPS och avslutar: "Dessa kriser erbjuder också en möjlighet att försäkra EU om en mer fredlig och välmående framtid".

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

EU-kommis­sionens ord­förande Jean-Claude Juncker. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / TT

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier