Advent

Julkalendrar om allt ifrån ofödda barn till Psaltaren

Lennart Nilsson
Fotografen Lennart Nilsson bilder om ett ofött barns utveckling, som här syns vid en konstutställning, ligger till grund för prolife-organisationen Människovärdes kalender fram till jul.

Inför årets julfirande finns flera kristna kalendrar att följa. Det handlar bland annat om julevangeliet, hur en bebis utvecklas i mammans mage och hur Sverige skulle kunna se ut om det inte var accepterat att vara kristen.

Människovärde adventskalender utgår ifrån boken Ett barn blir till av Lennart Nilsson. Bakom varje lucka väntar en beskrivning av händelseförloppet när en människa blir till i mammans mage, från och med befruktningen. 

Varje del av fostrets utveckling knyts till ett barn och man får läsa om vilka stadier i utvecklingen som barnet går igenom. Man får bland annat lära sig om när barnets hjärta börjar att slå och när olika kroppsdelar utvecklas. 

Kalendern kan följas via sociala medier som Facebook, Instagram, och X eller på Människovärdes hemsida. 

Ett annat initiativ speglar hur Sverige skulle se ut om kristen tro inte längre skulle vara socialt och politiskt accepterat. Världen idag har tidigare berättat om adventskalendern Amanda och Viktor där ett avsnitt visas varje söndag där innehållet är inspirerat av verkliga händelser. 

Det är Open Doors tillsammans med filmskaparna Emma och Charlie Cronberg som står bakom produktionen.

Me and My House Store säljer julkalendrar med olika teman, såsom Löfteskalendern och Psaltarkalendern, där det bakom varje lucka finns ett bibelord. De säljer också julkalendrar speciellt riktade till barn. 

En av dem är Betlehemsnatt och den visar på Jesus i krubban. Bakom varje lucka finns en bild och text. På baksidan finns en juldagbok. En annan julkalender för barn illustrerar en pjäs där om Jesu födelse. Adventskalendern God jul i stugan gestaltar hur julen var förr och bakom luckorna finns en illustration och en text.

En annan kristen julkalender, som huvudsakligen vänder sig till barn, är Hannas Julkalender och kan ses via Instagramprofilen @hannas_julkalender. 

I den här kalendern, som utgår från Bibeln och julevangeliet, får man inblick i olika bibliska händelser och personer. Avsnitten tar upp olika vittnesbörd och en och annan gäst dyker upp. 

Powered by Labrador CMS