Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Julia Kronlid (SD) säger att partiets ställning i abortfrågan har lett till missuppfattningar. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Julia Kronlid om SD:s abortsvängning: ”Svår process”

Julia Kronlid är vice partiordförande i Sverigedemokraterna, hon är tydlig med sin kristna tro och har profilerat sig inte minst i frågor om att sänka abortgränsen och att införa samvetsfrihet. På sin Facebooksida skriver hon att hon förstår att inte minst kristna reagerar på SD:s svängning när det gäller abort och samvetsfrihet.

Nyheter · Publicerad 17:00, 29 okt 2019

Sverigedemokraternas partiledning vill sluta driva frågan om lagstadgad samvetsfrihet för vårdpersonal som inte kan tänka sig att medverka vid aborter. Man ska i stället ”avvakta pågående rättsprocess i Europadomstolen”, enligt uppgifter till Ekot.

Världen idag berättade nyligen om utspelet från SD:s partiledare Jimmie Åkesson om att förändra partiets abortpolitik och överge kravet på sänkt veckogräns för abort utan prövning. SD skulle i så fall ansluta sig till samtliga övriga riksdagspartier som stöder dagens abortlag med fri abort fram till vecka 18.

Bakgrunden är en valanalys som Sverigedemokraterna gjort och som indikerar att man kan ha förlorat väljare till följd av sin abortpolitik.

Samtidigt kommer nu uppgifter om att SD dessutom väntas slopa kravet på ett införande av lagstadgad samvetsfrihet. Det är en fråga där flera av partiets ledande politiker, däribland Julia Kronlid, vice partiordförande, varit drivande.

Enligt Ekot, som tagit del av det förslag till inriktningsbeslut som det verkställande utskottet lagt fram, vill SD-ledningen nu i stället fokusera på att prata om att minska antalet oönskade graviditeter och behovet av att se över de väldigt sena aborterna.

SD sägs också vilja avvakta den pågående rättsprocessen i Europadomstolen som gäller frågan om samvetsfrihet för vårdpersonal.

Beslut i frågorna om samvetsfrihet och abort fattas under SD:s landsdagar i slutet av november.

”Detta har varit en mycket svår process för mig”, skriver Julia Kronlid på Facebook om beskeden om att SD är redo att ändra sig både i abort- och samvetsfrihetsfrågan. Hon understryker att hon inte drivit på för förändringen.

Enligt Kronlid har SD ökat bland kristna väljare och hon är medveten om att just partiets hållning i dessa frågor varit viktiga.

”Jag förstår därför om det uppstår känslor och reaktioner hos en del åt ena hållet samtidigt som jag också förstår att andra ser detta steg som en stor lättnad.”

I radioprogrammet Nordegren & Epstein fick Julia Kronlid också frågan hur hon ser på förslaget att lägga om partiets abortpolitik.

– Den här frågan arbetas det med nu och den ska upp på nästa partistyrelsemöte. Det har väl varit så att den frågan har tagit mycket fokus. Dels inom abortfrågan så har det tagit fokus från att diskutera det som det borde pratas om ännu mer, de allra senaste aborterna och de frågetecken som finns om det, och om det förebyggande arbetet.

Hon menar att partiets hållning lett till missuppfattningar att man vill förbjuda abort efter vecka 12 vilket inte är fallet.

– Det blir mycket felpropaganda om det här förslaget som kanske i sig inte har varit någon jättestor sak, men det blir mycket missuppfattningar. Det tar också bort fokus från våra andra jämställdhetspolitiska förslag och reformer som är väldigt bra för kvinnor, säger hon.

Världen idag har sökt Julia Kronlid och andra representanter för SD men man vill inte svara på frågor innan partiet fattat beslut.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...