Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Julia Kronlid (SD) säger att partiets ställning i abortfrågan har lett till missuppfattningar. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Julia Kronlid om SD:s abortsvängning: ”Svår process”

Julia Kronlid är vice partiordförande i Sverigedemokraterna, hon är tydlig med sin kristna tro och har profilerat sig inte minst i frågor om att sänka abortgränsen och att införa samvetsfrihet. På sin Facebooksida skriver hon att hon förstår att inte minst kristna reagerar på SD:s svängning när det gäller abort och samvetsfrihet.

Nyheter · Publicerad 17:00, 29 okt 2019

Sverigedemokraternas partiledning vill sluta driva frågan om lagstadgad samvetsfrihet för vårdpersonal som inte kan tänka sig att medverka vid aborter. Man ska i stället ”avvakta pågående rättsprocess i Europadomstolen”, enligt uppgifter till Ekot.

Världen idag berättade nyligen om utspelet från SD:s partiledare Jimmie Åkesson om att förändra partiets abortpolitik och överge kravet på sänkt veckogräns för abort utan prövning. SD skulle i så fall ansluta sig till samtliga övriga riksdagspartier som stöder dagens abortlag med fri abort fram till vecka 18.

Bakgrunden är en valanalys som Sverigedemokraterna gjort och som indikerar att man kan ha förlorat väljare till följd av sin abortpolitik.

Samtidigt kommer nu uppgifter om att SD dessutom väntas slopa kravet på ett införande av lagstadgad samvetsfrihet. Det är en fråga där flera av partiets ledande politiker, däribland Julia Kronlid, vice partiordförande, varit drivande.

Enligt Ekot, som tagit del av det förslag till inriktningsbeslut som det verkställande utskottet lagt fram, vill SD-ledningen nu i stället fokusera på att prata om att minska antalet oönskade graviditeter och behovet av att se över de väldigt sena aborterna.

SD sägs också vilja avvakta den pågående rättsprocessen i Europadomstolen som gäller frågan om samvetsfrihet för vårdpersonal.

Beslut i frågorna om samvetsfrihet och abort fattas under SD:s landsdagar i slutet av november.

”Detta har varit en mycket svår process för mig”, skriver Julia Kronlid på Facebook om beskeden om att SD är redo att ändra sig både i abort- och samvetsfrihetsfrågan. Hon understryker att hon inte drivit på för förändringen.

Enligt Kronlid har SD ökat bland kristna väljare och hon är medveten om att just partiets hållning i dessa frågor varit viktiga.

”Jag förstår därför om det uppstår känslor och reaktioner hos en del åt ena hållet samtidigt som jag också förstår att andra ser detta steg som en stor lättnad.”

I radioprogrammet Nordegren & Epstein fick Julia Kronlid också frågan hur hon ser på förslaget att lägga om partiets abortpolitik.

– Den här frågan arbetas det med nu och den ska upp på nästa partistyrelsemöte. Det har väl varit så att den frågan har tagit mycket fokus. Dels inom abortfrågan så har det tagit fokus från att diskutera det som det borde pratas om ännu mer, de allra senaste aborterna och de frågetecken som finns om det, och om det förebyggande arbetet.

Hon menar att partiets hållning lett till missuppfattningar att man vill förbjuda abort efter vecka 12 vilket inte är fallet.

– Det blir mycket felpropaganda om det här förslaget som kanske i sig inte har varit någon jättestor sak, men det blir mycket missuppfattningar. Det tar också bort fokus från våra andra jämställdhetspolitiska förslag och reformer som är väldigt bra för kvinnor, säger hon.

Världen idag har sökt Julia Kronlid och andra representanter för SD men man vill inte svara på frågor innan partiet fattat beslut.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...