Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Julen skulle ersättas – nu görs EU-guide om

En EU-guide för internkommunikation föreslog bland annat att tjänstemännen skulle undvika att skriva om julen, samt inte bara använda typiskt kristna namn i exempel.

Efter skarp kritik har EU-kommissionen valt att dra tillbaka den nya guiden.

Nyheter · Publicerad 15:00, 9 dec 2021

I slutet av oktober presenterade jämställdhetskommisionären Helena Dalli, en socialdemokrat från Malta, stolt den nya samlingen ”riktlinjer för inkluderande kommunikation”, genom ett Twitter-inlägg med bild, där hon håller upp den fysiska guiden i fråga.

Bara ungefär en månad senare, efter att guiden blivit anklagad för att försöka sudda ut julen och blivit hånad som en attack mot sunt förnuft, valde dock kommissionären att dra tillbaka den för revidering, rapporterar tidningen Politico.

Den 30 sidor långa guiden gav bland annat råd för ett mer könsneutralt och hbtq-vänligt språk, där den avrådde tjänstemännen från att använda fraser som ”damer och herrar”, men även att undvika att ”anta att alla är kristna”.

Som exempel på det senare uppmanade riktlinjerna till att ersätta fraser som ”jultiden kan vara stressig”, med alternativ som ”högtidstider kan vara stressiga”, med argumentet att inte alla firar kristna högtider och att kristna dessutom firar sådana på olika datum.

Vidare rådde guiden till att undvika att använda exempel med namn som bara är känntecknande för en viss religion, där den gav som exempel att man kan använda ”Malika och Julio” i stället för ”Maria och John” för att beskriva ett ”internationellt par”.

Riktlinjerna fick dock alltså kritik, bland annat från diverse högerpolitiker, som till exempel den tidigare italienske vice premiärministern Matteo Salvini, som kallade dem för ”dårskap” och kontrade med ”Länge leve den heliga julen!”.

Även Vatikanen uttryckte sig kritiskt mot guiden. Kardinalen Pietro Parolin, Vatikanens statssekreterare, menade enligt nyhetssajten Vatican News att det inte var rätt sätt att bekämpa diskriminering på. Sådana riktlinjer, argumenterade han, förstör i stället genom att inte respektera rättmätiga skillnader och genom att förglömma verkligheten.

– Visst vet vi att Europa har många influenser att tacka för sin existens och identitet, men vi kan definitivt inte glömma att en av de huvudsakliga influenserna, om inte den huvudsakliga, var själva kristendomen, sade Parolin.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Franska premiärministerns pappa överlevde Auschwitz

Frankrike. Frankrikes nya premiärminister, Élisabeth Borne, är inte bara landets andra kvinnliga... torsdag 19/5 14:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier