Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Julen skulle ersättas – nu görs EU-guide om

En EU-guide för internkommunikation föreslog bland annat att tjänstemännen skulle undvika att skriva om julen, samt inte bara använda typiskt kristna namn i exempel.

Efter skarp kritik har EU-kommissionen valt att dra tillbaka den nya guiden.

Nyheter · Publicerad 15:00, 9 dec 2021

I slutet av oktober presenterade jämställdhetskommisionären Helena Dalli, en socialdemokrat från Malta, stolt den nya samlingen ”riktlinjer för inkluderande kommunikation”, genom ett Twitter-inlägg med bild, där hon håller upp den fysiska guiden i fråga.

Bara ungefär en månad senare, efter att guiden blivit anklagad för att försöka sudda ut julen och blivit hånad som en attack mot sunt förnuft, valde dock kommissionären att dra tillbaka den för revidering, rapporterar tidningen Politico.

Den 30 sidor långa guiden gav bland annat råd för ett mer könsneutralt och hbtq-vänligt språk, där den avrådde tjänstemännen från att använda fraser som ”damer och herrar”, men även att undvika att ”anta att alla är kristna”.

Som exempel på det senare uppmanade riktlinjerna till att ersätta fraser som ”jultiden kan vara stressig”, med alternativ som ”högtidstider kan vara stressiga”, med argumentet att inte alla firar kristna högtider och att kristna dessutom firar sådana på olika datum.

Vidare rådde guiden till att undvika att använda exempel med namn som bara är känntecknande för en viss religion, där den gav som exempel att man kan använda ”Malika och Julio” i stället för ”Maria och John” för att beskriva ett ”internationellt par”.

Riktlinjerna fick dock alltså kritik, bland annat från diverse högerpolitiker, som till exempel den tidigare italienske vice premiärministern Matteo Salvini, som kallade dem för ”dårskap” och kontrade med ”Länge leve den heliga julen!”.

Även Vatikanen uttryckte sig kritiskt mot guiden. Kardinalen Pietro Parolin, Vatikanens statssekreterare, menade enligt nyhetssajten Vatican News att det inte var rätt sätt att bekämpa diskriminering på. Sådana riktlinjer, argumenterade han, förstör i stället genom att inte respektera rättmätiga skillnader och genom att förglömma verkligheten.

– Visst vet vi att Europa har många influenser att tacka för sin existens och identitet, men vi kan definitivt inte glömma att en av de huvudsakliga influenserna, om inte den huvudsakliga, var själva kristendomen, sade Parolin.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Rekommenderat Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00