Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

– Det är kul att folk bryr sig och förstår att de små sakerna blir något stort när man gör det tillsammans, säger Klara Bohman, 18, som är med och packar bussen. Foto: Erik Lundström

Jul á la Hillsong: frälsning och socialt arbete

Jul enligt Hillsong är julsånger, frälsning och socialt arbete. På söndagen arrangerade församlingen föreställningen "This is Christmas", och i vanlig söndagsmötesordning, höll man även julkonserten tre gånger på samma dag. Utanför packade volontärerna bussen, som sedan rullade vidare till Frälsningsarméns behövande.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 dec 2011

Stockholm Utanför Intima­teatern på Odengatan i Stockholm lyser marschallerna upp storstadsslaskets uppgivna försök att skapa julstämning i duggregnet.
Vid trottoaren står en skåpbil parkerad. På ena sidan sitter enligt australiensk förlaga en skylt uppsatt med texten "Packa bussen". Bakluckan är öppen, och har varit så större delen av dagen. Det är nämligen här som julshowgästerna har möjlighet att skänka kläder till behövande.
– Vi har fått in en hel del. Det är mycket jackor och mössor, säger David Ekerlyck, 27, medan han packar in nya påsar. Kläderna skickas sedan vidare till Fräls­nings­armén som sköter utdelningen till dem som behöver.
– Julen står för värme och kärlek. Det är kul att folk bryr sig och förstår att de små sakerna blir något stort när man gör det tillsammans, säger Klara Bohman, 18, som också är med och "packar bussen".

Lina Nielsen som är ansvarig för projektet, förklarar att när församlingen har större föreställningar, försöker man alltid koppla det till ett socialt engagemang.
– Att vi inte bara har det bra här inne på teatern, utan att vi också gör en skillnad. Det är vårt uppdrag som kristna att när vi sträcker upp våra händer till Gud och möter honom, behöver det också resultera i att vi sträcker ut händerna för dem som finns i vår omgivning, säger hon.

Även om julstämningen i Stockholm denna söndagskväll verkar lite avslagen, är den desto mer påtaglig inne i teaterns entré.
Den amerikanska julmusiken fyller lokalen, och som vanligt är ungdomarna i Hillsongtröjor världsbäst på att välkomna sina besökare och få dem att känna sig som vore de gäster på Oscarsgalans röda matta.
I trappan ner till foajén står två personer redo att hjälpa gäster med barnvagnar ner för trapporna. Det är folk överallt. Den röda heltäckningsmatten med guldstjärnor syns knappt. Men så besökte uppemot 1 800 människor Hillsongshowen.

I en röd sammetsfåtölj sitter tomten och erbjuder en plats i knät. Framför står en gigantisk blixt uppställd och en fotograf som står beredd att föreviga ögonblicket.
Barn springer slalom mellan de klassiska avspärrningsstolparna med guldknoppar och röda sammetstjocka rep hängandes emellan.

Bredvid garderoben är paketinslagsavdelningen stationerad för dagen. Här får den som vill lämna in julklappar till barn runt om i Stockholm vars föräldrar inte har råd att köpa egna.
– Det är otroligt många paket. Vi är oerhört tacksamma för det, säger paketinslagningsvolontären Minna Larsson, 23.
Vad tänker du när du står och slår in alla paket?
– Jag tänker att det här är en stor välsignelse. De som kommer få det kommer att bli överraskade. Det är jättehärligt.
Systemet är riktigt fiffigt. Små julkort med ålder och presentförslag har hängt i Hillsongjulgranen hemma i kyrklokalerna på Nalen, kort som församlingsbesökarna fått chans att ta med sig hem som en shoppinglista.
– Vi vill göra det enkelt för människor att hjälpa. Vi har hört oss för med Frälsningsarmén vad behovet är. Det har vi sedan förmedlat på lappar till kyrkan. Om man får en lapp där det står vad man ska göra, exempelvis köpa en barbiedocka till en flicka fem år, då blir det väldigt konkret och lätt och göra en skillnad, säger Lina Nielsen.
Och många har antagit erbjudandet. Inslagnings­volontärerna har fullt upp med att ta emot alla paket som kommer innan föreställningarna.
En av paketlämnarna är kristdemokraten och riksdagsledamoten Andreas Carlsson, som köpt en röd traktor med grävskopa.
– Det är ett kul initiativ, säger han och räcker över förpackningen.
I morgon före jobbet ska Anna-Karin Löf, 26, skjutsa alla paket till Fräls­nings­armén.
– Jag hoppas att jag får plats med alla paket i bilen. Men jag har en kombi som tur är. Det ser definitivt ut som vi får fälla sätena, men det är bara positivt, jag tror att vi kommer att hjälpa många i Stockholm.

Det går inte många minuter förrän man förstår att showen verkligen håller vad man lovar i namnet. Det här är verkligen jul!
En till synes inte så kyrkvan besökare bredvid mig frågar om det är professionella scenartister. Rekvisitan byts ut i takt med att julklassikerna avlöser varandra. Det är vita julgranar och snöbollslyktor, men också höbalar och ståtliga ljuskandelabrar. Mot slutet när pastor Andreas Nielsen med hes rockröst sjungit "Mary did you know?", läser han jul­evangeliet och knyter ihop säcken i en rak predikan.
Det blir lovsång, som sedan går över i en sprakande final.
– Julkonserten är ett sätt att klä om budskapet och paketera det på ett sätt så att vanliga människor verkligen kan få en presentation om vad evangelium handlar om, utan att för den skull förändra det, säger Andreas Nielsen, föreståndare i församlingen.
Det är tredje julen som församlingen arrangerar konserter, och arbetet har slagit väl ut.
– Det är jättemånga i kyrkan i dag som kom i kontakt med oss genom våra utåtriktade påsk– och julföreställningar. Det blev deras första kontakt och exponering av kyrka och Gud, säger han.
Andreas Nielsen förklarar att det är hela tanken med såväl julsatsningen "This is Christmas" som påskkonserten, "Amazing Grace".
– Folk är fantastiska på att bjuda med, föreställningen har varit i stort sett utsåld hela tiden, säger han.

Erik Lundström

Under julkonserten byts rekvisivitan ut i takt med att julklassikerna avlöser varandra. Foto: Erik Lundström

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    När traditioner och demokratiska värden kolliderar

    Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier