Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Stadsarkivet i Malmö täckte över böcker om judiskt liv i Sverige i rädsla för antisemitiskt motiverade attacker. Foto: Wikipedia

Judisk litteratur täcktes över i Malmö

I dag inleds konferensen mot antisemitism och för hågkomst av Förintelsen i Malmö. Samtidigt avslöjas nu att Malmö stadsarkiv valt att dölja böcker om judiskt liv i sitt skyltfönster av rädsla för skadegörelse.

”Det här är så sjukt att jag saknar ord”, skriver debattören Johan Romin på Twitter, en av många som reagerat starkt.

Nyheter · Publicerad 17:00, 12 okt 2021

Inför konferensen hade anställda vid stadsarkivet funnit det lämpligt att lyfta fram några titlar som skildrar judisk historia i Malmö och Sverige i skyltfönstret.

– Allt var färdigt i torsdags. Men på fredag eftermiddag fick jag besked om att det varit säkerhetsmöte och att det här inte skulle vara synligt under helgen för att undvika skadegörelse, att fönster kunde krossas och att stadsarkivet riskerade stora skador, säger arkivarien Anette Sarnäs till Sydsvenskan.

Sarnäs blev upprörd över beslutet.

– Jag protesterade, men beskedet jag fick var att det kunde tas bort igen på måndag när det finns personal och väktare på plats, säger hon.

En lila filt placerades över böckerna om judiskt liv medan övriga böcker i fönstret förblev synliga. Under lördagen plockades filten bort, enligt stadsarkivarien Adam Hidestål.

– Det var ett tråkigt internt missförstånd som ägde rum. Jag var inte själv på plats men på något sätt upplevde någon på plats att detta kunde ställa till det för verksamheten. Så fort jag hörde talas om det avtäcktes det, säger han till Sydsvenskan och kallar det ”en olycklig signal som vi absolut inte står för”.

Det inträffade ses av många som en bild av hur utbrett problemet med judehat är i Malmö. Stadsarkivet får kritik, men många anser också att det är politikerna som bär ansvaret för att det finns en genuin oro för skadegörelse när judisk litteratur syns i ett fönster.

”Glöm aldrig den här bilden av Malmö. Under tyget i Stadsarkivets fönster ligger litteratur om judiskt liv i Malmö. Den täcktes över efter direktiv från chef, för att inte riskera skadegörelse”, skriver journalisten Paulina Neuding på Twitter och påpekar att stadsarkivet är del av kulturförvaltningen i Malmö stad.

Om vi anpassar oss ”efter dem som kan tänkas tillgripa stenar och handgranater vid åsynen av böcker om judar, vilken sorts minne skapar Malmö då för omvärlden, och framtiden?” frågar sig Tove Lifvendahl i en krönika i Svenska Dagbladet.

”Kanske vi bara ska dölja svenska judar och synagogor, förskolor och hem också, så slipper vi också hot?” skriver debattören Tobias Holdstock på Twitter.

Glöm aldrig den här bilden av Malmö. Under tyget i Stadsarkivets fönster ligger litteratur om judiskt liv i Malmö. Den täcktes över efter direktiv från chef, för att inte riskera skadegörelse.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier