När stormen kommer är det slut med den gudlöse, men den rättfärdige har en evig grund.
Ordspråksboken 10:25

Världen idag

Stadsarkivet i Malmö täckte över böcker om judiskt liv i Sverige i rädsla för antisemitiskt motiverade attacker. Foto: Wikipedia

Judisk litteratur täcktes över i Malmö

I dag inleds konferensen mot antisemitism och för hågkomst av Förintelsen i Malmö. Samtidigt avslöjas nu att Malmö stadsarkiv valt att dölja böcker om judiskt liv i sitt skyltfönster av rädsla för skadegörelse.

”Det här är så sjukt att jag saknar ord”, skriver debattören Johan Romin på Twitter, en av många som reagerat starkt.

Nyheter · Publicerad 17:00, 12 okt 2021

Inför konferensen hade anställda vid stadsarkivet funnit det lämpligt att lyfta fram några titlar som skildrar judisk historia i Malmö och Sverige i skyltfönstret.

– Allt var färdigt i torsdags. Men på fredag eftermiddag fick jag besked om att det varit säkerhetsmöte och att det här inte skulle vara synligt under helgen för att undvika skadegörelse, att fönster kunde krossas och att stadsarkivet riskerade stora skador, säger arkivarien Anette Sarnäs till Sydsvenskan.

Sarnäs blev upprörd över beslutet.

– Jag protesterade, men beskedet jag fick var att det kunde tas bort igen på måndag när det finns personal och väktare på plats, säger hon.

En lila filt placerades över böckerna om judiskt liv medan övriga böcker i fönstret förblev synliga. Under lördagen plockades filten bort, enligt stadsarkivarien Adam Hidestål.

– Det var ett tråkigt internt missförstånd som ägde rum. Jag var inte själv på plats men på något sätt upplevde någon på plats att detta kunde ställa till det för verksamheten. Så fort jag hörde talas om det avtäcktes det, säger han till Sydsvenskan och kallar det ”en olycklig signal som vi absolut inte står för”.

Det inträffade ses av många som en bild av hur utbrett problemet med judehat är i Malmö. Stadsarkivet får kritik, men många anser också att det är politikerna som bär ansvaret för att det finns en genuin oro för skadegörelse när judisk litteratur syns i ett fönster.

”Glöm aldrig den här bilden av Malmö. Under tyget i Stadsarkivets fönster ligger litteratur om judiskt liv i Malmö. Den täcktes över efter direktiv från chef, för att inte riskera skadegörelse”, skriver journalisten Paulina Neuding på Twitter och påpekar att stadsarkivet är del av kulturförvaltningen i Malmö stad.

Om vi anpassar oss ”efter dem som kan tänkas tillgripa stenar och handgranater vid åsynen av böcker om judar, vilken sorts minne skapar Malmö då för omvärlden, och framtiden?” frågar sig Tove Lifvendahl i en krönika i Svenska Dagbladet.

”Kanske vi bara ska dölja svenska judar och synagogor, förskolor och hem också, så slipper vi också hot?” skriver debattören Tobias Holdstock på Twitter.

Glöm aldrig den här bilden av Malmö. Under tyget i Stadsarkivets fönster ligger litteratur om judiskt liv i Malmö. Den täcktes över efter direktiv från chef, för att inte riskera skadegörelse.

Det ryska krigshotet är värt att ta på allvar

Ledare Europa står för första gången på länge inför omedelbart krigshot. De senaste dagarna har Sverige... tisdag 18/1 00:10

Bön är en andlig disciplin

Bönekrönika All disciplin kostar något och kräver vår medvetenhet. Nu närmar sig vinter-OS i Kina och de... tisdag 18/1 00:00

Barnmorska efter varje abort: ”Du fick inte leva”

Vården. Hon är för abort och brinner för kvinnovård, men varje gång barnmorskan Shirin* står i sköljrummet...

Sångerna om landet Israel som formar generationer

Israelkrönika Alla som tillbringar en längre period i Israel och rör sig i olika miljöer upptäcker ganska fort...
Följ Världen idag i sociala medier