Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Komikern Jonatan Unge ser Israel som en garant för judar att ha en fristad i. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Judisk komiker: Israel måste ha rätt att existera

”Jag är beredd att diskutera allt vad det kommer till Israel och dess agerande. Allt utom dess rätt att existera.” Det skriver komikern Jonatan Unge i en Aftonbladetkolumn där han ger en bild av relationen mellan honom som jude och staten Israel.

Nyheter · Publicerad 21:00, 31 maj 2021

Jonatan Unge är stå upp-komiker och har de senaste åren synts regelbundet i medier. Han har även tävlat i tv-programmet På spåret tillsammans med sin mamma.

Sedan en tid tillbaka skriver han också kolumner i Aftonbladet. I sin senaste text funderar han över sitt förhållande till begreppet nationalism. Som jude, skriver han, känner han lojalitet med nationen Israel.

”För mig är Israel en garant för att det ska finnas en plats jag kan fly till om mitt hemland plötsligt får för sig att jag och min familj inte längre hör hemma i Sverige.”

Unge skriver att han försöker förhålla sig till Israel så som han förhåller sig till Sverige.

”Jag gläds åt det som är bra och känner sorg – samt ansvar – för det som är dåligt”.

Många menar att judar inte ska behöva ta ansvar för vad som sker i Mellanöstern påpekar han, men undrar samtidigt vad det spelar för roll när i stort sett hela världen ändå kopplar samman dem.

”Det är ju inte så att palestinierna på Västbanken och i Gaza refererar till de israeliska soldaterna som israeler, de säger judar. Och det gör medierna och människorna i de övriga arabiska länderna också. Samt den återvändande islamisten från Syrien”, skriver han och fortsätter:

”Jag kan försöka distansera mig från Israel hur mycket jag vill, det spelar ingen roll, i allas ögon är jag ändå en jude och en israel detsamma. Och kanske är vi också det. I alla fall tror jag att våra öden är sammankopplade.”

Angående konflikten skriver han att han ogillar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och tycker att det är fruktansvärt och oförsvarbart när palestinska barn dödas av bomber. Han menar att hela omvärlden svikit den palestinska befolkningen.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10