Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Judisk immigration från Ryssland kan stoppas

Ryssland vill stänga ned den verksamhet som Jewish Agency bedriver i landet. Det ska hållas en domstolsförhandling om ärendet på torsdag denna vecka.

Beslutet kom när Yair Lapid, som har uttryckt stark kritik mot Rysslands invasion av Ukraina, blev premiärminister.

Nyheter · Publicerad 02:00, 26 jul 2022

Israels minister för diasporafrågor Nachman Shai uttryckte i förra veckan sin upprördhet över det ryska justitiedepartementets åtgärd.

– Ryska judar kommer inte att hållas som gisslan av kriget i Ukraina, sade han.

– Försöket att straffa Jewish Agency för Israels ståndpunkt i kriget är patetiskt och förolämpande. Judarna i Ryssland kommer inte att frikopplas från den historiska och känslomässiga kopplingen till staten Israel.

– Stängningen av Jewish Agencys kontor i Ryssland kommer att få en allvarlig inverkan på förbindelserna mellan Israel och Ryssland, varnade premiärminister Yair Lapid i söndags.

– Relationen med Ryssland är viktig för Israel. Det judiska samfundet i Ryssland är stort och viktigt och kommer upp i varje diplomatisk diskussion med regeringen i Moskva.

Lapid höll ett krismöte i söndags med immigrations- och absorptionsminister Pnina Tamano-Shata, bostads- och byggnadsminister Ze’ev Elkin. Även högre tjänstemän hos premiärministern, UD och Nationella säkerhetsrådet samt från Jewish Agency deltog i mötet.

Lapid hade även bjudit in andra ministrar från före detta Sovjetunionen att delta, däribland finansminister Avigdor Liberman (som växte upp i Moldavien), turistminister Yoel Razvozov (som växte upp i Birobidzhan) och bostadssminister Ze’ev Elkin (som växte upp i Ukraina).

Under kalla kriget förvägrades judar utresetillstånd till Israel från Sovjetunionen och andra länder i Östblocket. Att ansöka om ett utresevisum sågs som en form av landsförräderi och ansökan noterades av KGB. Som regel ledde det till att de förlorade sina jobb och nekades anställning.

Efter sexdagarskriget 1967 upplevde judar systematisk, institutionell antisemitism som blockerade deras karriärmöjligheter.

Mellan 1970 och 1988 beviljades cirka 291 000 sovjetiska judar utresevisum. I samband med Glasnost och Perestrojka öppnades gränserna och mellan 1989 och 2006 emigrerade omkring 1,6 miljoner sovjetiska judar och deras icke-judiska släktingar och makar från det forna Sovjet. Omkring 979 000 av dem flyttade till Israel.

I dag finns det enligt Israels premiärminister omkring 1 300 000 rysktalande personer i Israel, vilket utgör cirka 15 procent av den israeliska befolkningen.

Stängningen av Jewish Agencys kontor i Ryssland kommer att få en allvarlig inverkan på förbindelserna mellan Israel och Ryssland.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00